Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kalapérték a boldogság

Marácz Attila műhelyében mintha még a legkeményebb kalapok is mosolyognának

dr. Szász Adrián | ifj. Nagy György | 2019.05.15. |
Kalapérték a boldogság
Magyarul akcentussal beszélő, középkorú szőke hölgy rendel még egyet abból a kalapból, amelyik a múltkor úgy bevált neki, s amelyikből most másik színben is szeretne. Majd jön érte tavasszal, ha legközelebb Magyarországon jár, ezzel köszön el, ahogy váltjuk egymást a Bajcsy-Zsilinszky úti kis üzletben. Ez a néhány négyzetméter egyike az utolsó klasszikus kalapos műhelyeknek Pesten és az országban. Utcáról „beeső” turistától a törzsvendégen, néptáncoson és hagyományőrzőn át a színpadi előadóművészig bárkinek a fejét örömmel befedik itt. Marcsi, a feleség a pult mögött díszít és mosolyog, Attila, a férj egy hátsó helyiségben mélyül el a következő darab alakításában. Ha kalap lennék, alighanem én is ilyen vidám, kreatív kezekben – és közegben – szeretném elnyerni a végső formám!
– Amíg csak élt, fel nem adta: a háború előtt kezdte, és még az ezredforduló után, amikor elmúlt kilencvenéves, is bejárt a boltjába dolgozgatni – meséli Attila az édesapjáról, akitől a hivatása fortélyait elleste. A régi bolt a Wesselényi utcában volt, az ifjabbik Marácz több mint harminc éve nyitotta meg saját üzletét a Bajcsy-Zsilinszky úton. Pedig eleinte nem tervezte továbbvinni a családi tradíciót, ám a közgazdasági technikumban tett érettségi után a szenvedély szép lassan rá is átragadt. – Anno csak a Margit hídtól a Petőfi hídig tíz-tizenöt kalapos volt, de a hetvenes évektől rohamosan csökkent a számuk, és édesapám korosztályával elment az utolsó nagy generáció. Mi próbálunk itt valamit megőrizni és átadni a hagyományaikból – magyarázza Attila, aki az elődöktől tanult munkamegosztás szerint a formázást, vasalást, mint keményebb fizikai munkákat végzi, majd a varrásra, díszítésre, mint lágyabb, nőiesebb feladatokra adja át a félig kész kalapokat a feleségének.
 
Átmentett hőskor
 
Presztízs MagazinA múlt század közepén még külön szakmát képviselt a masamód, a női kalapos. Igaz, akkoriban – a férfikalaposon kívül – külön sapkás, egyensapkás mesterek is voltak, hiszen még a diákok is Bocskai stílusú sapkában jártak iskolába. Ma a kevés, még aktív kalapos dolga nem egyszerű, hiszen már az anyagbeszerzés lehetőségei is korlátozottak. – Részben azokból az anyagokból élünk, amiket még az édesapám „spájzolt be”, így vannak olyan színárnyalataink, amiket csak például Csehországból tudnánk egyébként beszerezni. Ott üzemel a legközelebbi kalapgyár. A szalagokról, zsinórokról nem beszélve. Volt, hogy a kalap belső részére úgynevezett izzasztónak Kölnből kellett puha textilt hozatnunk, ha nem bőrt vagy műbőrt akartunk használni – mondja Attila, aki ma is hálás azoknak, akik a hazai gyárak megszűnésekor segítettek neki megmenteni a kidobásra ítélt matériákat, valamint a régi kalaposok örököseinek, akiktől fa-kalapformákat is kapott. A hőskorban volt külön formakészítő, ma már erről is a kalaposnak kell gondoskodnia.
Maga a kalapkészítés úgy zajlik, hogy a még puha – nyúlszőrből, gyapjúból, nemezelt anyagból készült –, úgynevezett kalaptompot a mester begyúrja egy vízben higított keményítő-impregnáló anyaggal, amitől az később a formán megkeményedik. Utána egy alulról melegített gőzharang-forma segítségével meggőzöli. Ezután a tűzforró anyag karimarészét puszta kézzel kinyújtja, és addig formálja a kalap-alapot a kívánt külleművé – vissza-visszatéve közben a gőzbe –, amíg az tartósan fel nem veszi a megálmodott alakot. Ezután ráfeszíti egy kalapformára, azon hagyja megszáradni. Amikor leveszi a formáról, még fényesíti, megcsiszolja, levágja a szélét és visszavarrja vagy beszegi szalaggal. A férfikalapoknak különösen erős tartást kell kapniuk, mert az urak markánsabb fogással kezelik a kalapjukat. A díszítés pedig – ahogy már említettük – női munka.
 
Variációk kuncsaftra
 
Presztízs Magazin– Csodákra nem vagyok képes, de a lehetetlent megpróbálom – jelenti ki Attila annak kapcsán, hogy az átlagos kalapvásárlók mellett, az évek során egyre több jelmeztervező kereste és keresi fel őt, hogy a különböző színházi produkciókhoz fejdíszt készíttessen. Tavaly az egyik legextrémebb megrendelését egy olyan bűnügyi előadáshoz vállalta el, melyben a színész egy drogos figurát alakított, aki pillangókat hallucinált a feje köré. Ezeket a kis mű-szárnyasokat kellett a fejfedőjéhez rögzítve valahogy „életre kelteni” – hajszálvékony, a nézőtérről szinte láthatatlan drótokkal sikerült is. Egy másik darabnál akadt olyan kérés, amikor egy szereplőnek a jelenetek között nem volt ideje átöltözni, ezért kalapot – konkrétan cilindert – kellett tervezni a kalapra, vagyis egymásra húzható fejfedőket gyártani. Volt persze még sok más. A Nemzeti Színház János vitéz című előadásában Iluska mostohájának különleges kendőjétől kezdve az Experidance-es, Chicago musicales, MÜPA-s, Budafoki Borrend-es fejfedőkön át Horányi Juli, Rúzsa Magdi, Udvaros Dorottya, Hobo, Presser Gábor vagy ByeAlex kalapjának elkészítéséig.
– Levente Péter és Takács Nikolas már szinte családtagnak számít nálunk, de a múltkor például egy spanyol cirkuszi bohóc is bejött a páréves kisfiával, akinek megcsináltuk kicsiben ugyanazt a keménykalapot, amelyiket az apukájának. A kicsi kilépett az üzletből, és már az utcán úgy pózolt, mintha a porondon lenne! – újságolják Attiláék. – A móri néptánccsoportból, ha valaki megnősül, egy talicskát kap ajándékba tele virággal, egy menyasszony- és egy vőlegénybábuval, utóbbira mi készítjük a kalapot. Nemrég egy hetvenhat éves menyasszony járt nálunk, akinek Belgiumban volt az esküvője a mi királykék, gyöngyökkel díszített alkotásunkban. Bécsből is több visszatérő megrendelőnk van. Az egyik hölgynek saját egyedi kalapformája van, amit csak neki készítettünk, méghozzá már igen sok darabot. Mostanában is rendelt egy pirosat, magyaros népi motívumokkal díszítve. Ő ragaszkodik a magyar kézműves dolgokhoz. De legalább ennyire szeretjük kiszolgálni az átlagos igényű vevőket, hiszen tőlük indultunk el, a speciális megbízásoktól „csak” kitágult a világunk!
 
Trendek és a jövő
 
Presztízs MagazinAki betér az üzletbe, és nincs mondjuk olyan konkrét elképzelése, hogy egy piros svájci sapkát szeretne, annál Marcsiék puhatolóznak, hogy milyen ruházathoz venne kalapot, illetve a stílusa, arcformája alapján segítenek, mi állna jól neki. Télen-nyáron sok hazai és külföldi érkezik, az elegáns belvárosi szállodákból is szép számmal küldenek vendégeket, akik igényes kalapot vásárolnának. Nemcsak a vevők, hanem a divatok is jönnek-mennek, de a közelmúltban nagyon menő lett az úgynevezett pork pie kalap, amelyikből még az egykori Omega-dobos Laux József rendelte Maráczéknál az elsőt, amikor hazaköltözött az USA-ból. A zenészeknek mindig próbálnak egyedi darabokat készíteni, hogy ne ütközzön máséval a stílusuk.
– Megrendelés szerencsére bőven van; ha nyaralni megyünk, ott is szól a telefon – büszkélkedik Attila. – Hamarosan nyugdíjas korú leszek, de még sokáig szeretnék kalapokat készíteni, ha nem is addig, amíg az édesapám! Mikor pár napig nem jövök be vagy kisebb a tempó, elkezd hiányozni az alkotás. Apukám is mindig akkor felejtette el, hogy idősként már itt fájt, ott fájt neki, amikor nekiállt kalapot készíteni. Még nem tudjuk, lesz-e, aki továbbvigye az üzletet, mert a fiunk egyetemi tanulmányai alapján másfelé orientálódik, de én is tettem anno vargabetűket. Ez csak családi szinten megy, ha a párod is támogat benne! Marcsi hozzáteszi: a fiú még találhat ilyen párt. Én meg hozzáteszem: remélem, találni fog, mert ezzel a fajta alkotással mindenki jól jár. Attiláék láthatóan élvezik, amivel foglalkoznak, a vevők jól érzik magukat a kalapjaikban, és… Ahogy az elején írtam, szerintem ebben a kis műhelyben még fejfedőnek lenni is öröm!
 
 
 
Presztízs MagazinA tradíciók tisztelete
A Marácz házaspár a mai napig klasszikus kalapos-szerszámokkal, gépekkel dolgozik.
Legféltettebb varrógépük is egy igen patinás, évszázados darab.
A fiuk még kisgyerekként egy skanzenszerű műhelyben, az ott kiállított eszközöket meglátva felkiáltott: „Apa, akkor te is múzeumban dolgozol?”
Attila a klasszikus régi kalapokat mintaként és ereklyeként félreteszi magának.
Van otthon öreg cilindere bordó bársonnyal kibélelt bőrkofferben, külön hozzá való kefével.
 
 
Presztízs MagazinIdő és pénz
A műhely általában tíznapos vállalási idővel dolgozik, leterheltségtől függően.
Alapvetően hétfőtől péntekig 10-18 óra között találhatók meg a Bajcsy-Zsilinszky út 56. szám alatt, weboldaluk a kalpag.hu (Facebook: Kalap Kalpag).
A télhez közeledve indul be igazán a szezon, ilyenkor néha hétvégén is kinyit a bolt.
Egy jó, kézzel készített kalap ára tízezer forint felett kezdődik.
A legdrágábbak közé például a nyúlszőrből készült és az időtálló panamakalapok tartoznak, ezek státuszszimbólumok.
 
 
Még nincs értékelve