Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kihantolták a Ceausescu-házaspárt

Tancsa Ágnes | 2010.07.21. |
Kihantolták a Ceausescu-házaspárt
Kihantolták a Ceausescu-házaspárt a román hatóságok. Azt szeretnék megtudni, hogy valóban Nicolae és Elena Ceausescu földi maradványai vannak-e a bukaresti Ghencea temetőben lévő sírban.
Az 1989-es romániai forradalom idején sortűzzel kivégzett diktátor és neje maradványaiból DNS-mintákat vesznek, majd visszafedik a sírt. A kihantolás reggel hét órakor kezdődött és csak szakértők vettek részt rajta, a család kérésének eleget téve.
Az exhumálást a házaspár fia, Valentin Ceausescu és veje, Mircea Oprean – Zoe Ceausescu férjének – kérésére történt. Az időközben elhunyt Zoe Ceausescu éveken keresztül próbált bizonyítékot szerezni, hogy nem szülei fekszenek az ő sírjuknak tartott nyughelyen. A bíróság többször elutasította az exhumálás iránti kérését. 2005 áprilisában szerette volna kiváltani szülei sírhelyét, de a temetőgondnokság elutasította, arra hivatkozva, hogy semmilyen dokumentum nem bizonyítja, hogy a Ceausescu-házaspárt temették oda. Ugyanezzel az indokkal a bíróság is elutasította, de kötelezte a Védelmi Minisztériumot, hogy bizonyítsák, valóban a kivégzett diktátor és felesége nyugszik ott. Sokáig nem történt előrelépés az ügyben, végül Valentin Ceausescu érte el, hogy kihantolják szüleit.
A DNS mintákat a rokonoktól vett vérmintákkal vetik össze, a szakvéleményre azonban hónapokat kell várni.
Átlag: 1