Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kiskőrösi szüreti napok – gyerek szemmel

Horvát Zsolt | petofimuzeum.hu | 2010.09.08. |
Kiskőrösi szüreti napok – gyerek szemmel
Szeptember 4-én elérkezett a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok második napja. Mivel pénteken megtörténtek a borlovaggá avatások, véget ért egy nemzetközi konferencia is, így a szombat már könnyedebb programokat ígért.

Elsősorban a gyermekprogramokra voltunk kíváncsiak, így utunk először is a Szlovák Tájházhoz vezetett – ahol kézműves foglalkozások várták a legkisebbeket és persze a szüleiket is. Délelőtt 10 óra körül családias hangulat fogadott minket a tájház udvarán. Amint beléptünk, segítőkészen megjelent a tárlatvezető hölgy és kalauzolt minket a tisztaszoba, ódon bútorok és régi használati eszközök világába. Az udvaron is volt néhány nagyobb kiállítási tárgy. Azután mintegy a tárlat részeként következtek a régi játékok. Lehetett kukoricacsutkából várat építeni, volt célbadobós játék - rongy párnácskával – fahasábokat kellett ledönteni. A kihelyezett játékokban az volt a közös, hogy mind természetes anyagból készült, ráadásul szinte bármelyik falusi ház udvarán fellelhetőek ezek az anyagok. Hihetetlen, hogy a műanyagok ennyire vissza tudták szorítani ezeket a régi játékokat! Miután mindent kipróbáltunk jöhetett a kézműves foglakozás.

Nagyon kedves hölgyek vártak minket, hogy beavathassanak a csuhébaba készítésének tudományába, de ha már így belejöttünk, csuhéból és szárított kalászosokból virágcsokrot is készítettünk. Ezután pedig szélforgó készült papírból és hurkapálcából, végül a tájház makettjét is elkészíthettük papírból. A „munka” közbeni energiapótlásra is gondoltak a helyiek, hiszen folyamatosan lehetett kóstolgatni a helyben készülő tócsnit és hógombócokat. Valamint kemencében sült keltkalácsot is majszolhattunk. Természetesen megtörténtek a receptcserék is.       
Az igazi programkavalkád a központban várta a nagyérdeműt. Itt a vidámparktól, a gasztronómiai élvezeteken át, a színpadon zajló sport és művészeti bemutatókig széles palettáról válogathatott mindenki. A focipályán sztárparádéban, az egyik sátornál sztrapacska és knédlikóstolóban részesülhetett, aki jó időben – jó helyen járt.
 
Ajánlom mindenkinek, hogy jövőre látogasson el Kiskőrösre és szerezze be a recepteket, na meg az élményeket, amelyek itt várnak rá.
Még nincs értékelve