Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Komáromban együtt sütöttek a pékek a vendégekkel

A jó kenyér titka

Müller Anikó Hanga | 2011.07.10. |
Komáromban együtt sütöttek a pékek a vendégekkel
Az idei év tavaszán a komáromi erődbe tette át székhelyét a 2001-ben alapított Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. Tíz év után tisztújítást is tartottak, megfiatalodott rendi tanácsot választottak, élén Nardai Anita Rendfővel. A szervezet fő célja a hagyományok ápolása. A rendtagok fontosnak tartják a régi receptek összegyűjtését és megőrzését, a fiatal szakemberek képzését. Szeretnék, ha a magyar kenyér visszanyerné régi rangját. Az erődben kenyér-múzeumot alakítottak ki, állandó és időszaki kiállításokat rendeznek.

Kilencedik éve szervezik meg az Országos Pékfesztivált, melyet idén a Monostori Erőd Nonprofit Kft-vel együttműködve, hatalmas érdeklődéssel kísérve, Sarlós Boldogasszony napján tartottak. Az erőd - ahol 1945-ig kétezer négyzetméteren négy kemencében sütötték a katonák kenyerét - kiváló helyszínnek bizonyult. A sütési bemutatók mellett számtalan családi program, kulturális bemutató várta a kicsiket és felnőtteket egyaránt. Nagy tetszést aratott a sütő suli, a „Légy te is Rákóczi katonája” mottójú játék, a mindentjáró malom és körhinta, az íjászat, a falmászás, a póni lovaglás és egyéb kalandos próbatételek sora. Sokan próbálták ellesni a takács-, a fazekas-, a kosárfonó- és a papírmerítő műhelyekben a kézművességek titkait. Volt zseblámpás kazamata túra, dunai hajókázás, a színpadon egész nap kulturális műsorok zajlottak, tárogatózene, gyerekkoncert, néptánc, mesejáték, vásári komédia, ősi magyar blues.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a „Kenyér és étkezési kultúra Erdélyben a XVIII. századtól napjainkig” című kiállítást, melyen a látogatók megismerték a vert kenyér, a kürtöskalács készítését, és különböző lepényeket és mézes pogácsákat kóstolhattak. Nagy látványosságnak örvendett a Somodi kalács, melynek vékonyra húzott tésztáját megkenték vajjal, megszórták fahéjjal, aztán feltekerték, és kerek formába tették. Sok olyan terméket is megsüthettek, megízlelhettek a látogatók, melyek mára feledésbe mentek, de a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje jóvoltából újra a boltok polcaira kerülnek, ezek pl. az orosházi banán, a rábaközi perec, a vesu. A rendtagok sütési bemutatókat tartottak, a tésztát kézzel dagasztották, és fatüzelésű kemencékben sütötték ki. Az idősebb látogatók nem egyszer feltették a kérdést, hol van a régi jó kenyér, melyet gyermekkorukban fogyasztottak. A válaszokat a helyszínen kiállító pékektől kaphatták meg, akik az ország különböző pontjairól érkeztek, hogy bemutassák és kóstoltassák prémium minőségű termékeiket.

Nardai Anita Rendfő válasza e kérdésre egyszerű: „Jó kenyeret csak igaz szívvel lehet készíteni.”

Átlag: 5