Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Közép és Kelet-Európában legvonzóbb az orvosi pálya

A magyar szülők inkább mérnökként képzelnék el gyermeküket

Sajtóközleményből szerkesztve | 123rf.com | 2013.08.11. |
Közép és Kelet-Európában legvonzóbb az orvosi pálya
Egy több országot átfogó felmérés végeredményével ellentétben a magyar szülők gyermeküket nem orvosi, hanem az első helyen mérnöki hivatásra szánják. A HP Ink Advantage szerint szívesen látnák még utódaikat a tradicionális szakmákban, kreatív pályán, vagy vállalkozóként.

Kutatási eredmények a tanulásról

A 11 országban végzett A HP Ink Advantage kutatásban arról kérdezték a szülőket, milyen foglalkozásokat választanának a legszívesebben gyermeküknek. A közép-kelet-európai összesítésben az orvosi pálya lett a legvonzóbb (17%), amit a jogász szakma (15%) és a kreatív pálya (14%) követ. A régiós átlagtól eltérően Magyarországon a mérnöki pálya volt a legnépszerűbb (20%), míg az orvoslás csupán az ötödik helyre került. Nálunk is második a jogász (17%), majd a kreatív szakmák (15%) következnek.
Valamennyien tudjuk, hogy aki a felsorolt pályák valamelyikére készül, vagy csak egyszerűen egy biztos megélhetést nyújtó szakmát szeretne, az előtt is sok év tanulás áll. Nem mindegy azonban, hogy az ismeretek elsajátítására szánt idő, milyen hatékonysággal térül meg. A HP ezért kérte fel Sarah Moore professzort, hogy segítsen egy olyan tanulási kézikönyv összeállításában, ami a kisebb és a nagyobb diákoknak, valamint a szülőknek is hasznos tanácsokat adhat. Az Írországi Limerich Egyetemen tanító professzor kutatási területe a tanulási orientációk és készségek fejlesztése, melyről számos könyvet és cikket írt.

Íme, néhány fontos tipp Moore professzortól, mit tehetünk a hatékony és eredményes tanulásért.

Presztízs Magazin

Tedd átláthatóvá a környezeted!
A megfelelő munkakörnyezet, és a hely ergonómiája elengedhetetlenül fontos a tanuláshoz. Szükség van egy kényelmes székre, asztalra, jó világításra, könnyen elérhető ételre és frissítőre, sok helyre, ahova kitűzhetjük a kinyomtatott tanulási terveket.

Tűzd ki a céljaidat!
A mindennapi tanuláshoz nem árt tisztában lenni azzal, mikor vagy a leghatékonyabb. Tűzd ki, hogy pontosan mikor fogsz tanulni. Egy fókuszált, egy órás tanulás sokkal eredményesebb lehet, mint három óra strukturálatlan magolás.

Tervezd meg az éved!
A tanévre érdemes teljes egészként tekinteni. Oszd be, melyik hónapban mit akarsz elérni, így jobban át fogod látni, mik az aktuális feladataid. Nyomtasd ki az éves tervet és tűzd ki a faladra!

Gazdálkodj az idővel!
Alapszabály, hogy az éves célokat és terveket figyelembe véve heti és napi szintű programot kell írni. Így pontosan tudni fogod, mire mennyi időt kell szánnod, és semmit nem fogsz elfelejteni.

Használj nyomtatott anyagokat!
Számos kutatás bizonyítja, hogy nyomtatott anyagokból tudunk a legjobban tanulni. A számítógépről való tanulás ugyanis túlságosan passzív. Nyomtasd ki Te a jegyzeteidet, és színes jelölésekkel emeld ki a fontos részeket!

Tarts szünetet!
A végtelen, órákon át tartó magolás nem a legjobb módja a tanulásnak. Moore professzor azt javasolja, tarts gyakori, rövid szüneteket egy-egy anyagrész után.

Le a kifogásokkal!
Ne pazarold a saját idődet azzal, hogy kifogásokat gyártasz! Mindenki képes tanulással jó eredményeket elérni. A fókuszált és strukturált célok, és a józan, szervezett hozzáállás sokat segít.

Teremts egyensúlyt!
Az egy mítosz, hogy aki jól tanul, annak nincsenek barátai. Alakíts ki egy egyensúlyt az életedben, a magánéletedre ugyanúgy szükséged van, mint a folyamatos tanulásra.

A szülői segítség azért kell
Nagyon fontos, hogy ne segítsünk túl sokat a tanulásban. A gyerekeknek ugyanis szükségük van arra, hogy maguk alakítsák ki egyéni ritmusukat, mintáikat és motivációikat a tanuláshoz. Célravezetőbb, ha inkább megkérdezzük, miben van szükségük segítségre, és a szervezettség kialakításában, a feladatok beosztásában vállalunk szerepet.

Számok és különbségek
A HP Ink Advantage kutatása keretében tizenegy országban (Magyarország, Románia, Ukrajna, Oroszország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Görögország, Törökország, valamint Dél-Afrika és az Egyesült Arab Emirátusok) több mint ezerhatszáz szülőt kérdezett meg. Minden országból 150 válaszadó, egy tizennégy pontból álló listát rendezett sorba, amelyen a rendőrtől az újságíróig különféle karrierlehetőségek szerepeltek.

A felmérés eredménye a közép- és kelet-európai országokban

1    Orvos (17%)
2    Ügyvéd (15%)
3    Kreatív szakember (14%)
4    Vállalkozó (12%)
5    Mérnök (7%)
6    Fogorvos (6%)
7    Építész (6%)
8    Sportoló (5%)
9    Tudós (4%)
10    Rendőr (3%)
11    Színész (3%)
12    Pilóta (2%)
13    Tanár (2%)
14    Újságíró (2%)

A felmérés eredménye – csak Magyarországon

1    Mérnök (20%)
2    Ügyvéd (17%)
3    Kreatív szakember (15%)
4    Vállalkozó (13%)
5    Orvos (6%)
6    Sportoló (5%)
7    Építész (5%)
8    Fogorvos (5%)
9    Rendőr (4%)
10    Tudós (3%)
11    Színész (3%)
12    Újságíró (2%)
13    Tanár (2%)
14    Pilóta (0%)

Még nincs értékelve