Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Különleges lények, „eldugott” helyeken

A Nagyerdei Kultúrparkban jártunk

Laczkó Kornél | Laczkó Kornél | 2010.06.02. |
Különleges lények, „eldugott” helyeken
A debreceni Nagyerdő, mint a magyar természetvédelem egyik szimbóluma – lévén az első természetvédelmi terület hazánkban – tökéletes helye a város állatkertjének. Az első vidéki állatkert 1958-as nyitásakor annak lakói főleg a budapesti és varsói intézményekből érkeztek. 1961-től összevonva működik a Vidámparkkal, Nagyerdei Kultúrpark néven. Alapító tagja volt a Magyar Állatkertek Szövetségének, és 1994-től teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének. Ettől az évtől, a kultúrpark területe természetvédelmi oltalom alatt áll és az itt megtalálható 341 növényfajával növénykerti feladatokat is betölt.
[title-raw]Az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város életébe, az egyik leglátogatottabb kirándulóhelyek egyike, a központból villamossal percek alatt elérhető. Az alapításkori apró terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának mintegy 1500 példányát. Egyik legfontosabb feladatának az oktatást tekinti. Főállású tanár, zoopedagógus foglalkozik az érdeklődőkkel, számos szakvezetést, vetélkedőt, rendhagyó, állatkerti biológiai órát tartanak.
A látogatók, az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert, új „élőhely” típusú bemutatóit is láthatják.[title-raw] Ezek a természet közeli környezetet imitálják, és az ilyen körülmények között élő fajok számára a korábbiaknál lényegesen jobb közérzetet biztosítanak. Aki már többször megfordult egy állatkertben, vagy volt szerencséje többet is meglátogatni, annak a nagyobb hazai kertekben megtalálható fajok – oroszlán, tigris, zebra, strucc, zsiráf – lenyűgözőek, mégsem feltétlenül a legérdekesebbek. Ilyenkor az ember keresi a különlegességeket, így mi is ezt tettük, és olyan lényekre bukkantunk, melyeknek eddig a létezéséről sem tudtunk.
[title-raw]A kedvencünknek az egyik eldugott hátsó szegletben helyet kapott, tarka óriásmadarat kiáltottuk ki. A sisakos kazuár Észak-Ausztrália és Új-Guinea lakója. A leírás szerint rendkívül agresszív állat, gondozójára is komoly veszélyt jelenthet, ám nagyon is békésnek és értelmesnek tűnt. Éppen úgy pózolt a kamerába, ahogy kértük. Csodálatos kék bőrszínét, hatalmas, izmos lábait és csontos fejdíszét meg is dicsértük. Utóbbi azért alakult ki, hogy védje a koponyáját, amikor a sűrű, szúrós növényzetben nyakát előretartva szalad. Másik kedvencünkre az Afrika-röpdében leltünk rá, ahol a látogatók bemehetnek a madarak közé. A szintén nagytestűnek mondható afrikai marabut éppen a párzási időszakban figyelhettük meg, ahogy csupasz nyakának hátsó részén lévő piros begyzacskóját felfújja, így udvarolva a tojónak. Velük egy térben láthatók még a törpe flamingók, a termetes szent íbiszek, melyek leginkább folyók-tavak partján tevékenykednek. Továbbá a külön röpdét kapott kaffer szarvasvarjú és a pompás koronás daru, mely lenyűgöző násztáncáról ismert. Nyílt, sokszor mocsaras területeken fordul elő, nagyobb rovarokkal, apróbb gerincesekkel, magvakkal, hajtásokkal táplálkozik. A röpdéhez tágas épület is csatlakozik, ahol a madarak télen is megtekinthetők. Ettől nem messze van a néhány éve épült zsiráfház, melyben egy recés zsiráfpár él, a gólyák, kacsák, teknősök, és papagájok szomszédságában.
[title-raw]Szintén egy félreeső részben fedeztük fel az állatkert egyik legnagyobb büszkeségét, a szirtisas párt. Ilyen Magyarországon csak a debreceni állatkertben látható. E faj nem fészkel hazánkban, csak kóborló példányai figyelhetők meg. Mellettük egy leopárd párt találtunk. A nőstény valószínűleg vemhes volt, mert amennyire lehetett, a kifutójuk látogatóktól legtávolabb eső pontján bújtak el. Külön-külön épületet kaptak a pingvinek és a nílusi vízilópár, Linda és Szigfrid, kiknek lánya vezérnősténnyé nőtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben. Emellett pedig egy trópusi ház is az érdeklődők rendelkezésére áll, ahol különféle hüllők, teknősök, kígyók, békák, gyíkok, kaméleonok láthatók, [title-raw]de van itt fehérpamacsos selyemmajom, zöld leguán és nílusi krokodil is! Külön élmény volt az állatsimogató rész, ahol szamarak, kecskék, juhok, és hucul lovak közé lehetett bemenni, ismerkedni. A kenguruk, örvös medvék, lámák, kőszáli kecskék, és szürke marhák mellett már csak elsiettünk, hogy még éppen legyen időnk egy pillantást vetni, a tarajos sülökre, mosómedvékre, és a kétpúpú tevékre, a dám szarvasokat pedig nem is láttuk. A négyórás látogatás kevésnek bizonyult arra, hogy mindent alaposan szemügyre vegyünk, és még esetleg felüljünk a vidámpark 15 játékának valamelyikére is. Így azt javasoljuk mindenkinek, aki tervezi a Nagyerdei Kultúrpark meglátogatását, hogy egy egész napos programnak tervezze be az eseményt, és már kora délelőtt induljon neki az érdekességek felfedezésének!
 
Nagyerdei Kultúrpark
Megközelíthető: 3E Trolibusszal; 10, 12, 13, 24, 26 buszokkal és 1-es villamossal.
Cím: 4032 Debrecen, Ady Endre út 1. Levélcím: 4001 Debrecen, Pf. 181.
Telefonszám: +36-52-310-065, +36-52-413-515. Fax: +36-52-532-774.
E-mail: info [at] zoodebrecen [dot] hu (info [at] zoodebrecen [dot] hu)
Átlag: 4