Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kutyával az emberért

A négylábúak szeretete sok mindenben segít

Zsohár Gabriella Eszter | Györkös József | 2011.07.13. |
Kutyával az emberért
Nagyon sok depressziós, önbizalom hiányos és egyéb lelki problémával küzdő emberen segítenek a négylábúak. A mozgásszervi betegek és fogyatékkal élők állapotának javításában is jelentős eredményeket lehet elérni kutyák bevonásával. Sőt, a tököli fiatalkorúak börtönében is sikerrel használják az ebeket.

Egyre több a nehezen kezelhető, szorongó gyerek 
 

Már többen ülnek körben a teremben, amikor megérkezik Ágnes a kutyájával. A fekete szőrű belga juhász piros hámot visel, ez bizonyítja, hogy vizsgázott terápiás kutya. Ali – így hívják az ebet – otthonosan viselkedik az idegen környezetben. Az átlagos kutyákkal ellentétben nem szimatol össze-vissza, hanem egyenesen az embereket veszi célba. Körbejár, mindenkihez odamegy egy simogatásért. Gazdája, Kissné Laczay Ágnes, hegedűtanár, több mint tizenöt éve foglalkozik kutyákkal. – Folyamatosan tanultam a saját kutyáimtól. Nagyon nyitott vagyok a kapcsolatokra, borzasztóan zavar, ha szorongó, elkeseredett arcú embereket látok, és mindenáron segíteni akarok rajtuk. Édesanyám ideggyógyász volt, nyilván tőle „örököltem” a hajlamot – meséli. – Az ajkai zeneiskolában tanítok, ahová eleve a válogatottabb gyerekek kerülnek be, de ott is egyre több a nehezen kezelhető, problémás, depressziós, szorongó gyerek. Rendszeresen viszem magammal a kutyát és tapasztalom, milyen óriási motiváló erő rejlik az állatokban. Kimozdítja a gyerekeket az iskola egyhangúságából! Fantasztikus, hogy az elfáradt gyerek a kutyás feladat után frissen, felvillanyozódva folytatja az órát. Ha csak az udvaron látják megsimogatják és felcsillan a szemük. Mosolyogva mennek haza még a szülők is, akik a gyerekekért jönnek.
Ma már egyre több városban alkalmaznak ilyen kutyákat, de ahhoz képest, hogy mennyi helyen lenne rájuk szükség, ez még mindig kevés. Ágnes Ajkán a debreceni Sansz Alapítványt képviseli. A fogyatékkal élő felnőttek gondozására és foglalkoztatására szakosodott Molnár Gábor Műhelyben és a Katica óvodában rendszeresen tart kutyaterápiás foglalkozást.
 

Magabiztosságra tanít

 
A bemutató foglalkozás első feladata nagyon egyszerű, egyenként mindenki magához hívja a kutyát. Ali ül, pacsit ad, majd lelkesen elropogtatja a jutalomfalatot, akár csak a kutyaiskolában. Viszont annak, aki nem elég határozott és magabiztos, nem fogad szót. Állandó a szemkontaktus a terápia vezetője és a kutya között. Ha a helyzet nem egyértelmű az állat számára, a gazdától várja az útmutatást, aki fejbólintással jelzi, mit kell csinálni. Ilyenkor a páciens elégedett, hogy sikerült megoldani a feladatot akkor is, ha a végrehajtás nem volt tökéletes.
A következőkben kendőt kötünk a kutya nyakára. Ez a banális feladat egy sérült, vagy egy hároméves számára bizony iszonyú nehéz – és a kutya addig ott ül, amíg fel nem kötik rá a kendőt.
Kissné Laczay Ágnes tavaly tette le a terápiás vizsgát kutyájával
Presztízs Magazin
Debrecenben. Azóta már másik két terápiás kutya is dolgozik Ajkán, Ali mellett: Áfonya, a hároméves magyar pásztor és Shannon, a kétéves border collie, aki május 7.-én szerezte meg a bizonyítványát gazdájával, Kiss Istvánné vezető védőnővel. Tőle kérdeztük, hogyan vizsgázik egy terápiás kutya. – A vizsga két részből áll, szabadban és zárt helyiségben. Az elsőben a kutya személyiségét vizsgálják, tizenkét feladatot kell végrehajtania. Ha teljesítette, a következő körben már terápiából kell vizsgáznia. Ehhez részt kell vennie több terápiás foglalkozáson. Amikor az oktató úgy látja, hogy elérte a megfelelő szintet, akkor kerül sor a gyakorlati vizsgára „élesben”. Tulajdonképpen egy terápiás órát kell tartania. A két vizsga alapján kapja meg a kutya az igazolványát, ami mindig a kutyáé és a gazdájáé egyben. A kutya csak azzal a személlyel végezheti a kezelést, akivel a vizsgát letette. Ha más szeretne ugyanazzal az állattal dolgozni, neki is le kell vizsgáznia vele. Egy ember több kutyát kiképezhet, illetve több kutyával dolgozhat. Arra törekszünk, hogy önkéntes alapon – mert jelenleg erre nincs keret –, minél több embert vegyünk rá arra, hogy csatlakozzon hozzánk, és minél többen képezzenek terápiára alkalmas kutyákat – közölte a szakember.
 

Kutya az óvodában

 
Presztízs Magazin
A kutya nagyon érzékeny, pontosan tudja, ki a beteg. A Molnár Gábor Műhely fogyatékos fiataljai közül néhánynak nagyon görcsös, kötött az izomzata. A foglalkozás elején az egyik fiú mindkét kezét ökölbe szorítva tartotta a mellkasánál, de egy óra múlva már teljesen ki tudta nyújtani a kezét.
A Katica Óvodában mozgásfejlesztésre és a nehezen beilleszkedő, problémás gyerekek szociális készségeinek fejlesztésére használják a terápiás kutyát, egy nagyothalló kisfiút pedig a kutya segítségével tanítanak beszélni. Megnevezik a kutya testrészeit, és különböző memóriakártyákat helyeznek az állat testére. Annyira feldobja őt a kutya társasága, hogy január óta komoly eredményeket értek el: a pár szóhoz képest néhány hónap alatt rengeteget bővült a szókincse. Volt, aki az „ö” hangot nem tudta kimondani, de a kutyának kimondta, hogy „pörög” azért, hogy végrehajtsa neki a feladatot. Egy másik kisfiú nem tudott beilleszkedni a csoportba, nem lehetett leülni mellé a padra, annyira agresszív volt. A kutya hatására megváltozott, türelmesebb lett.
Terápiás hám segítségével az a néhány éves kisgyerek, aki egy fejlődési rendellenesség következtében soha, egyedül nem tett egy lépést sem, a kutyába kapaszkodva járni kezdett. Szinte hihetetlen az is, hogyan képesek egy állat hatására megnyílni az önmagukba zárkózó emberek. A kutya kedvéért bármire képesek. Szavakkal nem lehet kifejezni, mi az a kapcsolat, ami kialakul az ember és a kutya között!

Arról, mitől működik ez a módszer, Nagy Szilva óvónő, gyógypedagógus nyilatkozott: – A tanulás során a gyerekek megfigyelik, mit csinál a másik, utánozzák a modellt, és a pozitív megerősítést nyert viselkedést többször ismétlik. Ez történik a terápián is, verbális és nem verbális formákat, szituációkat utánoznak. Fontos, hogy jól érzik magukat, a kutyával kialakult kapcsolatban magabiztosak már, önbizalmuk erősödik, a körülöttük lévő emberekhez is jobban alkalmazkodnak. A kutyaterápia a komplex nevelés, fejlesztés részeként segíti, hogy a gyerekek interakciói szociálisan elfogadhatók legyenek, az erkölcsi normák határain belül.

Még nincs értékelve