Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyar pályázat Koszovó felső légterének ellenőrzésére

forrás: mti | 2011.12.05. |
Magyar pályázat Koszovó felső légterének ellenőrzésére
Pályázatot adott be Magyarország a NATO-nál Koszovó felső légterének ellenőrzésére és a forgalom irányítására, amit jelenleg az atlanti szövetség lát el - jelentette be Kovács István nagykövet, a brüsszeli magyar NATO-képviselet vezetője.

 A NATO székházában hétfőn ismertette a magyar pályázatot Szepessy Kornél, a HungaroControl Zrt. légiforgalmi szolgálat vezérigazgatója, valamint Gergely Máté, a vállalat légügyi főigazgatója.
    A NATO az 1999-es koszovói konfliktus lezárultával ellenőrzési jogot szerzett a koszovói felső légtér felett. A politikai és a biztonsági helyzetre tekintettel a NATO illetékes szakértői testülete már régóta dolgozik azon, hogy Koszovó felső légterét miként, milyen feltételek mellett lehetne megnyitni a polgári légi közlekedés előtt. Az észak-atlanti szervezet a kérdésben potenciálisan érdekelt, kedvező földrajzi fekvésű NATO-tagállamokat és partnerországokat megkeresve, többek közt Magyarországhoz is azzal a kérdéssel fordult, képes és hajlandó lenne-e átvállalni Koszovó felső légterének ellenőrzését és a forgalom irányítását.
    Mint arról Kovács István beszámolt, a nyugat-balkáni régió stabilitását kiemelt külpolitikai prioritásként kezelő magyar kormány pozitívan reagált a megkeresésre.
    "A pályázat benyújtásával egyúttal demonstrálni kívántuk, hogy Magyarország e téren is hozzá kíván járulni a NATO erőfeszítéseihez, a szövetség koszovói stabilizációs tevékenységének átfogó sikeréhez" - mondta a nagykövet.
    Magyar részről jelenleg mintegy 240 katona szolgál Koszovóban.
    Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár várhatóan a jövő év elején tesz javaslatot az Észak-atlanti Tanácsnak arról, hogy melyik pályázatot fogadják el. Kovács István megítélése szerint a magyar pályázat nyerési esélyei kifejezetten jók.
    Az MTI NATO-forrásból úgy értesült, hogy a magyarokon kívül az albánok, a macedónok és az osztrákok pályáznak a koszovói feladatra.

Még nincs értékelve