Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megelevenedtek a megdöbbentő óriásplakátok a világnapon

Wolf Kati, Zséda és Vastag Csaba is kiálltak a családon belüli erőszak ellen

sajtóanyag | sajtófotó | 2014.11.27. |
Megelevenedtek a megdöbbentő óriásplakátok a világnapon
Egyedülálló akcióval jelent meg Budapest több forgalmas pontján az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. November 25-én a járókelők több bevásárlóközpontnál és köztéren találkozhattak azokkal az élő szereplőkkel megelevenedő óriásplakátokkal, melyeken egy család több tagjának fejét papírzacskó rejtette el. A figyelemfelkeltő aktivitást népszerűsítő Wolf Kati, Zséda és Vastag Csaba mellett a járókelők is bekapcsolódhattak a különleges akcióba.

Bizonyára sokaknak megakadt már a szeme egy meghökkentő óriásplakáton, amely a főváros mellett számos vidéki városban ejti gondolkodóba a járókelőket nap, mint nap: a plakáton egy háromtagú családot látunk, melynek egy-vagy két tagjának arcát papírzacskó takarja el. A meghökkentő álca mögé bújás fontos üzenet hordoz: a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás sokszor rejtve marad, pedig ha érintettként nem kérünk segítséget, illetve a környezetünkben nem vesszük észre a bántalmazottak által küldött vészjeleket, az tragédiához vezethet.

Presztízs Magazin

Az elmúlt hetekben országszerte kihelyezett plakátok élő változatának bárki részese lehetett november 25-én, aki ki akart állni a kapcsolati erőszak áldozatai mellett, a tragédiák megelőzéséért. A járókelők maguk is beállhattak a „plakátra” a kampány fő üzenetét tartó táblával: VEDD ÉSZRE, HA VALAMI NINCS RENDBEN! Minden kiálló érdeklődővel Facebook fotó készült, melyet azonnal meg is oszthatott az ismerőseivel.
A nap folyamán egymást váltó önkéntesek sorához számos népszerű énekes és műsorvezető – többek között Wolf Kati, Zséda, Buda Márton, Balogh Esperes Ákos, Vastag Csaba, Szalóki Ági, Katus Attila - is csatlakozott a budapesti Erzsébet téren, az Allé bevásárlóközpontban és a MOM Park bevásárlóközpont előtt.
 
Az otthon négy fala között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, amikor már megtörtént a tragédia. Pedig az erőszak, legyen az fizikai vagy lelki, minden esetben nyomokat hagy maga után. Fontos a jeleket felismerni, illetve fontos, hogy a segítség minél hamarabb érkezzen.

Presztízs Magazin

Az erőszak áldozata egyaránt lehet nő, férfi és gyermek. A Segélyszervezet november eleje óta országszerte látható plakátja is erre kíván rávilágítani, melynek különböző változatain különböző családtagok láthatók arcukat elfedő zacskóban. A kapcsolati erőszak fogalma a fizikai bántalmazás mellett felöleli a szexuális erőszakot, az érzelmi bántalmazást, a másik megalázását, megsértését, fenyegetését, zsarolását, szabadságának korlátozását vagy kizsákmányolását, illetve anyagi függésben, kiszolgáltatottságban tartását. A bántalmazói kapcsolatból való kilépés nehéz, a testi, lelki sérülések negatív hatásai hosszú évekre meghatározzák az áldozatok életét (szégyen, kapcsolati nehézségek, tanulási, magatartási zavarok, pszichológiai problémák). A kampány azokhoz is szól, akik nem elszenvedői, hanem szemtanúi az erőszaknak. Nekik ugyanis lehetőségük van jelezni a bajt a szociális intézmények szakembereinek, segítő szervezetek munkatársainak vagy hatóságoknak. Ezután a bántalmazás elöl menekülőket krízisközpontok, illetve titkos menedékház tudja fogadni, komplex segítséget nyújtva számukra.

A Vedd észre! kampányhoz kapcsolódóan a Segélyszervezet új honlapot is indított, ahol külön felületen szólítja meg a fiatalokat és felnőtteket, mindennapi példákkal közel hozva a kapcsolati erőszak jeleit, és a segítségkérés lehetőségeit. A weboldal a Segélyszervezet oldaláról a következő címen érhető el: www.segelyszervezet.hu/veddeszre
                              

Még nincs értékelve