Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megoldás a bölcsödei helyhiányra?

Megoldás a bölcsödei helyhiányra?
Budapest XI. kerületében egy nyáron született rendelet szerint akár 60 ezer forintra is számíthat az a szülő, aki ahelyett, hogy bölcsödébe vinné a gyermekét, inkább otthon marad vele.

A piciket általában 20 hetes koruktól 3 éves korukig fogadják a bölcsödék, elsősorban azokat, akiknek a szülei igazoltan dolgoznak vagy orvosi, szociális indokok miatt szükséges az ellátásuk. Azért általában, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy annyira zsúfoltak a bölcsödék, hogy sokszor még terhes az anyuka, de kénytelen feliratkozni várólistára, hogy mire újra munkába áll, addigra biztosan legyen hely a gyermekének.

Az országszerte jellemző állapotot meg lehetne szüntetni új bölcsödék építésévek, a meglévők bővítésével vagy a családi napközik támogatásával, de az önkormányzatoknak ezekre nincs pénze. A XI. kerületben az önkormányzat nemcsak bővíti a meglévő intézményeket, pályázatot ír ki családi napközik létrehozására, hanem úgy is próbál úrrá lenni a helyhiányon, hogy nevelési támogatást ad azoknak az anyáknak, akik nem viszik bölcsödébe a gyermeküket.
 
30 ezer forint támogatás jár havonta annak, aki két éves koráig nem viszi bölcsödébe a kicsit és havonta 60 ezer forint annak, aki csemetéjét két és három éves kora között tartja otthon. A támogatást azok a családok vehetik igénybe, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 80 ezer forintot.
 
Az önkormányzatnak még mindig sokkal jobban megéri, ha a családokat támogatja, mintha évente 800 ezer forintnyi hozzájárulást fizetne egy-egy gyermek bölcsödei ellátásáért.
Még nincs értékelve