Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Miért jó az önkéntes munka?

Győri Zsuzsanna | archív | 2013.05.03. |
önkéntes munka
Miért jó az önkéntes munka?
Ma már szerte a világon elterjedt tevékenységi forma az önkéntesség, így Európában is majdnem minden országnak megvan a hivatalos definíciója arra, hogy mi számít önkéntes munkának. A lényeg, hogy nem járhat érte pénzbeli juttatás, nem lehet kötelezővé tenni és a közösség érdekét szolgálja.

De miért és kinek lehet hasznos az önkéntes munka? Röviden: bármiért és bárkinek. Azt talán nem kell magyarázni, hogy bármilyen önzetlen segítség társadalmilag hasznos. Az önkénteseket alkalmazó szervezetek a legkülönfélébb területeken tevékenykedhetnek: a társadalom peremén élő fiatalok integrációjától kezdve a környezetvédelmen át a drogprevencióig rendkívül széles a skála.

De mi a jó ebben az önkéntesnek? Hiszen ő nem kap semmit cserébe. Látszólag! A gyerekek szocializációja könnyebb és gyorsabb az önkéntesség hatására, a fiatalok megtanulnak felelősséget vállalni. Az önkéntes munka általánosságban fejleszti az empátiát, toleranciát, türelmet. A munkanélküliség napjainkban egyre nagyobb probléma, ezért is lehet hasznos, ha az álláskereső ilyen módon foglalja le magát: nem esik ki túl hosszú időre a munkaerőpiacról, olyan képességekkel, tapasztalatokkal gazdagodhat, amelyek megkönnyítik számára a munkakeresést, és nem utolsósorban nem inog meg a saját hasznosságába vetett hite. Idősek számára is jó megoldás lehet az önkéntes munka, ha még aktívak, de unatkoznak, magányosnak érzik magukat, vagy egyszerűen csak segíteni szeretnének.
Ma már a legkülönfélébb szervezetek, cégek is felfigyeltek arra, hogy ha önkéntes tevékenységre ösztönzik alkalmazottaikat, az jó hatással van a kreativitásukra, a munkamorálra, és nem utolsósorban: az együtt végzett segítő munka közösségépítő erővel is bír.

Presztízs Magazin

Milyen lehetőségei vannak annak, aki ilyen módon szeretné társadalmilag hasznossá tenni magát? Gyakorlatilag bármilyen területen elkel a segítség, így a lehetőségek tárháza hatalmas. Akár külföldön, akár belföldön szeretnénk önkéntes munkát végezni, az első lépés, hogy megkeressük a szervezetet, amelyet kiválasztottunk. Akit a környezetvédelem érdekel, az nemcsak a Green Peace-nél jelentkezhet: nemzeti parkjainkban is sokat segíthetünk, ha részt veszünk például az erdők megtisztításában, vagy programjaik népszerűsítésében.

Aki inkább szociális vonalon szeretne önkéntes munkát végezni, azt a legkülönfélébb alapítványok várják: rászoruló gyerekek táboroztatásában éppúgy segíthetünk, mint drogrehabilitációra szoruló fiatalok, felnőttek körüli, pszichiátriai szaktudást nem igénylő munkák elvégzésében.
Ha valaki inkább külföldön dolgozna, ajánlatos megkeresi az Amnesty International budapesti irodáját, ők rendszeresen indítanak önkéntesi és gyakornoki programokat, amelyek elvégzése után könnyebb a külföldi elhelyezkedés.

Már azzal is sokat segítünk, ha az önkéntes munka szükségességét propagáljuk, részt veszünk különböző, ehhez kapcsolódó civil programokon, népszerűsítünk egy-egy alapítványt vagy szervezetet. Az országban majd’ minden megyeszékhelyen találhatunk egy úgynevezett önkéntes centrumot, ahova fordulhatunk, ha bizonytalanok vagyunk, érdeklődni szeretnénk, vagy már van is határozott elképzelésünk, hogy milyen munkát vállalnánk szívesen. Ha valaki igazán segíteni akar, akkor biztosan megtalálja a módját. És ne feledjük: mi éppúgy lehetnénk a másik oldalon.

Fotók:
kulturkuria.hu
think.transindex.ro

Átlag: 5