Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Minek a szerelemnek PR?

Salat Vince | Profimédia-Red Dot | 2019.05.27. |
flört, szerelem
Minek a szerelemnek PR?
Kockázatos, mint egy jó könyv filmes adaptációja. Nem tűri a remake-et, a kliséktől geg-be fordul, ám leginkább arról ismerszik meg, hogy e nélkül aligha létezik szerelem. Minimum ketten kellünk hozzá, a nagyjelentben maximum ketten maradhatunk, a fináléra pedig rendszerint elhamvad, akár egy cigarettavég. Mintha csak a hormonok felszíni csacsogása volna, a józan ész elleni lázadás társasjátéka. A beteljesüléshez félszavas üzeneteken és félreértéseken keresztül vezet az út: flört nélkül valójában sótlan és unalmas hétköznapok sorozataként fogyna el ez a szomorú élet.
A szerelem életjele, változatos formákban
 
Valami ilyesmi lehet a flört. A könnyű műfaj szinte ebből él a mozivásznon, ahol zseniális alkotók zseniális jelenetekből zseniális pillanatokat varázsolnak milliók fantáziájába. Ha lemérnénk például, hogy egy romantikus filmnek hány százalékát teszi ki a nettó flört, meglepő arányokat kapnánk. Hogy létezik, hogy szívesen kukkoljuk mások évődését, civódását, kétes kimenetelű próbálkozásait a vágyott másik meghódítására? A lényeg pontosan a „kétes”-ben van, vagyis a bizonytalanban. A flört ugyanis sok mindent tartalmaz, egyet kivéve: bizonyosságot ne reméljünk tőle. Mondhatjuk, hogy bármilyen típusú kapcsolat első időszaka a „mustrálás”, a határok feltérképezése, miközben szépen kirajzolódnak a biztonságos ösvények, a hódításra váró magaslatok és a tabuk veszélyes völgyei, ahová jobb, ha nem merészkedünk.
 
Presztízs MagazinFlörtanalfabéták kíméljenek!
 
A nőknek sem lehet egyszerű beskálázás nélkül kiénekelni a vonzás akkordjait, nekünk, férfiaknak viszont egyszerűen hervasztó, ha egy nő nem képes vagy nem akar flörtölni. Klasszikus esete az önbizalomhiánynak, hiszen azt sugallja, csak félig mer nőnek lenni: a külsőt a természettől kapta, de belül nem nyílik virág, amit leszakíthatnánk. Vagy nettó elutasítás. A pszichológusok szerint azok a nők, akik kevés flört-jelzést bocsátanak ki, sokkal magányosabbak bátran incselkedő sorstársaiknál, ráadásul férfiszemnek is kívánatosabb a nem feltétlenül modell-alkatú, ám flört-intelligens nő, mint a flörtanalfabéta bombázó. Egy kis humor, csipetnyi szarkazmus, feltétlen önirónia és a másikra kíváncsi, csillogó szemek – nagyjából ez az alaprecept, de a vonzalom „boszorkánykonyhájában” mindenki a maga ízlése szerint készíti el a fogásokat. A lényeg, hogy a flörtre való készség jelzi a nyitottságot: így adhat esélyt a nő a hódításra.
 
Kincset érő édes kis semmiségek
 
Háború ide vagy oda, Maléna (Monica Bellucci) lépéseit ezer szempár vizslatja Szicília utcáin, kortalan férfiak ácsingóznak utána ugrásra készen, hogy legalább a cigarettáját tűzbe hozzák. Bezzeg a franciák, az olaszok: bezzeg a latin temperamentum! Mit tudnak a francia férfiak, amitől egy párizsi utazás képes felkapcsolni a villanyt még egy sokéves házasság libidójának is? Egy római vagy párizsi séta alkalmával csodakrémek nélkül is látványosan felfrissül a nők bőre: a titok a természetes és intenzív érdeklődésben keresendő, amellyel a kíváncsi férfiszemek kitartóan fürkészik a szebbik nemet, körülményektől függetlenül. Így a leghűvösebb mademoisellek is a Szerelmi fészek (1996) díványán kötnek ki – előbb-utóbb, ugyebár.
 
Presztízs MagazinNesze neked, #metoo!
 
Játék ide vagy oda, úgy tűnik, jó dolgunkban időnként akarva-akaratlanul is lehorzsoljuk egymásról a bőrt. Ki, kit kellene zaklatásért feljelentgessen: Antoine (Vincent Lindon) Léát (Catherine Deneuve) vagy fordítva? Az anyósom (1999) történetében a „zaklatás” egy könyvespolcból nyíló titkos búvóhelyen ér véget, feljelentés nélkül. Nem mindig happy end a Veszedelmes viszonyok (2003) vége. Ha a flört a kapcsolatok „politikailag korrekt” nyitánya, vigyáznunk kell, ne lépjük át a másik szándékainak határait, nehogy visszájára süljön el a románc. Mindent tönkretehet egy félreértett vagy túlzásba vitt mozdulat: a pillantás nyers mustrává egyszerűsödik, a mosoly kujon vigyorba torzul és oda az intimitás, a szerelem, na meg a becsület.
 
Mi szem-szájnak ingere
 
Beszédes tekintetek, eltakart tekintetek, fürkésző tekintetek, mohó tekintetek és egyáltalán: a tekintet, ami mást már nem is képes látni, mert a csodálat tárgya bizonytalan időre megbabonázta. Akárcsak Az angol beteg (1996) kissé introvertált Almássy grófját (Ralph Fiennes), akinek szemében Katharine Clifton (Kristin Scott Thomas) érkezésekor egyszeriben a teljes sivatag kivirágzik. Olykor hosszú évekig is eltarthat, hogy a Szemekbe zárt titkok (2009) kiderüljenek, de megéri: végül még egy olyan nyúlbéla fejében is, mint Benjamín Esposito (Ricardo Darín) cselekvéssé érik a bizonyosság. Vagy éppenséggel a halálba taszít, mint Stephen Fleming (Jeremy Irons) és Anna Barton (Juliette Binoche) kapcsolata a Végzet (1992) órájában. A cél az érintés, aminek ideális esetben megágyaz a flört.
 
Presztízs MagazinVirtuális örömök – kasztrált valóság
 
„Leveled jött” – csilingeli Kathleen Kelly (Meg Ryan) gépe minden reggel, ami számára egy ideje már egyben a nap fénypontját is jelenti. Türelmetlenül várja, hogy Frank Navasky (Greg Kinnear) kitegye végre a lábát, mert bár régóta osztoznak egy franciaágyon, amelyből a zsötem valamikor elszökött. Sokkal izgalmasabb az ismeretlen fazon, akivel csak néhány levélkéig terjed a flört A szerelem hálójában (1998). Játék a távolsággal: ezt nyújtja – a felelősség minimalizálásával édesítve – a nagy online-fagyi. Csakhogy a kóstoláskor még ízletes virtuális örömök leginkább a fantáziát és legkevésbé a beteljesülést szolgálják, ahogy Kathleen és Joe Fox (Tom Hanks) számára is eljön a valóság pillanata. A jelenlét nem helyettesíthető holmi személytelen online nyüzsgéssel, bármilyen mélységekig hatolna is a klaviatúrán megzenésített flört – a titokzatosságnál csak a valóság lehet izgalmasabb.
 
Az ellentétek vonzzák egymást?
 
Jack Marcus (Clive Owen) számára „tucatnyi igaz szó felér ezer képpel”, amit Dina Delsanto (Juliette Binoche) a művészet tükörfordításában cáfol: „a képek felérnek ezer szóval”. Évődésük virágnyelve szakzsargonba bugyolálva foglalja le középszerűség ellen lázadó hétköznapjaik szabadgyökeit. Flört ez is a javából: messziről indul, lassan közelít, míg a szavak és képek egymás karjaiban végzik. Ellentétek? Nos, Anglia és Ausztrália (2008) éppen akkora távolságra vannak egymástól, mint Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) és a bitang Drover (Hugh Jackman) temperamentuma, ami persze csak a flört koreográfiáját rajzolja, a szerelemnek nem lehet rendezőelve. Az ellentét olykor szorosabb köteléket szül, mint az első látásra fellángoló érzelmek, hiszen leküzdésük szenvedélyt, kitartást, odafigyelést igényel – időt, ami észrevétlenül belopja szívünkbe a másikat. Igen, a szerelemnek is elkél a PR.
 
Még nincs értékelve