Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A moci, a foci – na meg a cvekedli

Benkő Péter | Naggyuri-Photo | 2018.08.13. |
cvekedli, Sipőcz Pál
A moci, a foci – na meg a cvekedli
Nem egyszerű képet alkotni valakiről, akivel először találkozunk. Az első benyomások számomra mégis sokat jelentenek. Már az döntő, mennyi egyeztetéssel, telefonálással, elnézést kéréssel jár egy interjú, egy találkozó megszervezése. Emiatt szerzett kellemes meglepetést az az ember – elfoglalt üzletember! –, akit nemrég személyesen is megismertem, s akivel egy jót beszélgettünk.
A legelső – és egyetlen – időpont- és helyszínegyeztetés szerint tehát percre pontosan érkezett. S hogy kellő időt szakítson a találkozóra, átszervezte aznapi – hallgatni is sok volt, hányféle – programját, teendőjét. Látszott rajta, szívesen tette. Ritka kivétel a mai világban… – Szervusz! Sipőcz Pál – köszön, barátságos mosollyal üdvözöl: – Üljünk le, váltsunk pár szót, mielőtt ráhangolódunk az interjúra – javasolja.
Bevallom, attól tartottam, hogy üzleti stratégiákról és ehhez hasonló dolgokról hallok Sipőcz úrtól (Palitól) – volt szó, persze, arról is, hiszen Önök is olvasni fogják (jelzem, tanulságos lesz!) –, ehelyett egy laza beszélgetés során szóba került az élet szinte minden területe. Ez az interjú nem az a „klasszikus” kérdezz-felelek, az írás sem lesz az. Beszélgettünk. Sokat. Életről, gondolkodásról, és noha nem váltottuk meg a világot, véleményt azért alkottunk róla. Aztán kiderült, több a közös nevező, mint hittük. Mennyivel egyszerűbb így a dolog…
 
Értékrend és érdeklődés
 
Sok a történés az életemben. Megterhelő a munka, amit végzek, ennek ellenére – vagy éppen ezért – sportolok. Edzem, de kampányszerűen.
 
Megterhelő munka és edzés együtt?
A munkám szellemileg terhel, de a fizikumot is muszáj karbantartani. Édesapámmal és egy barátommal szaunázni járunk, a konditerem pedig „kötelező”. De ott heti 3 óra annyit nyújt nekem, mint 3 óra motorozás.
 
Motorozni kaland, élmény, kikapcsolódás vagy sport?
Felbőgeted a pirosnál a mocit, jön a csinos lány, rád néz, rád kacsint, csodálatos! Szerinted melyik? Egy motoros, ugye, nem Á pontból B pontba megy, hanem a szabadságvágya, az életérzés, az élmény miatt ül nyeregbe. Az emberben ott lappang bizonyos fokú vadság, aminek muszáj kitörnie. Kell, hogy néha kiéld magad, különben begolyózol…
 
Presztízs MagazinEzt hogy érted?
A környezetedet, emberi kapcsolataidat teszed tönkre. Néhány éve életmódváltás mellett döntöttem, neves szakértőkkel beszélgettem, akik rávezettek, hogy ma rengeteg a „nyitott ajtó”, a lehetőség, amelyek mellett elrohanunk, ahelyett, hogy megállnánk és rácsodálkoznánk, amire érdemes. Pedig az embernek néha muszáj lassítania, hogy boldog legyen.
 
Boldogság – és család…
A 13 éves kamaszodó hercegnő lányommal, Antónia Túlával és az öccsével, Marcell Pállal hadd dicsekedjem – fiam ötödikként viszi tovább a Pál nevet –, ám az édesanyjával együtt úgy gondoljuk, ő sokkal inkább Marci, mint Pál.
 
Hogyhogy? Eldönthető a keresztnév alapján, ki „milyen?
Ő picit más, mint a felmenői voltak. Igaz, a környezet is más. Nagypapám még megmondta az édesapámnak, hogy mivel foglalkozzon. Édesapám felvázolta, hogy számomra mi lenne a jó, én meg azt mondom a fiamnak, azt csináld, amiben jól érzed magad, de a véleményemre mindig számíthatsz. „Nem!” – mondja erre ő. Hát ennyit változott a világ.
 
Bizonyára kamaszodik, önállósodik ő is.
Mielőtt megnyitottunk az éttermet, Marci azt mondta, hogy megírja a gyerekmenüt. Ezt nézd!
Pali ekkor egy kézzel írt lapot vesz elő és mutatja, mi áll rajta: „Cím: Minecraftosok kedvence. Szlogen: Szénből sosem elég. Játék: Minecraftos kulcstartó” (a Minecraft egy videojáték – a szerk.). Egyszóval összeállította az étterem dizájnját – vágom rá. – Kitalálta a gyermekmenüt, a szlogent, az ajándékot – válaszol Pali, de én máris rákérdezek: étterem? Hogyan kapcsolódik az étterem a meglévő vállalkozáshoz? Annak köztudottan más a profilja. – Igen, gyártók és forgalmazók vagyunk, részben egyfajta ásványt, mondhatni, sót is értékesítünk. Édesapám, a drága jó, emlegette, hogy ’amivel nem az utadat sózod, azzal az ételeidet’. Mi így leszünk vajon ’az élet sója’, ahogy Jézus használta a kifejezést?” – teszi fel a költői kérdést Pali, majd az étteremmel kapcsolatban elmondja, hivatalosan a focivébé első napján nyitottak.
 
 
Zöld-fehér szenvedély
Az, hogy a focivébé első napján nyitottuk az éttermet, nagyon fontos számomra, csakúgy,mint a magyar foci – mondja, és már mutatja is a pályabelépőket. – Hadd lássam, mik ezek a színek! – nyúlok értük kíváncsian, de megnyugszom. Sőt rögtön kezet nyújtok: zöld-fehér! – Csakis a Fradi! – nyugtázzuk együtt.
 
 
A filozófia
 
Miért fontos, hogy az élet sója legyünk?
Számomra ez a pillanat megélését jelenti. Lelassulva, normális sebességre kapcsolva.
 
Ma, 2018-ban?
Nagyképűnek tűnnék, ha azt mondanám: szervezés kérdése. Kell egy anyagi és egy családi háttér is hozzá, ha ezek hiányoznak, nem megy!
 
Presztízs MagazinA pillanat megélése része az üzleti filozófiádnak?
Része, de nem egyedül megélve a pillanatokat. Azt vallom: egy vagyok a kollégáim közül, mint egy csavar a gépezetben. Nem föléjük rendelem magam; horizontálisan gondolkodom.
 
A gépezetnek pedig olajozottan kell működnie.
Éppen ezért éreztetem az egyenrangúságot, mert tudom, hogy mindenki egyformán fontos a cégnél. Nem érthet, nem végezhet mindenki mindent; és a kollégákkal együtt mi egy nagy családot alkotunk. Ha valakinek gondja van, engem tisztel meg azzal, ha elmondja, hogy megbeszéljük.
 
Szép filozófia valóban. Valakitől hallottam már ezt…
Többen vallják. Jómagam büszke vagyok, ha dicsérik a céget, és ezt továbbadom nekik, mert az ő érdemük is. Tavasszal wellnesshétvégén búcsúztattuk a telet, a jeget. Vagy együtt aggódunk, mert kolléganőm kislánya keze lebetegedett. Fontos az összetartozás.
 
A töltekezés
 
Motor, foci, szauna és munka mellett, úgy látom, van tetkómánia is. Szöveg, de nagyon hosszú. Mit olvashatunk a karodon?
Amit itt látsz – mutatja Pali –, az egy idézet az Újszövetségből. Pál apostol Korintusiakhoz írt első levelének 13. fejezetéből, a ’szeretet himnusza’. Mindez latinul, és gyerekeim neveit is magában foglalja.
 
Tehát fontos a hit?
Fontos. Mielőtt jó döntést akarok hozni bármiben, ránézek a karomra. Minden rajta van, ami lényeges.
 
Mondhatni, kéznél a megoldás…
Az fejben születik meg, de a gondolkodásomat jó irányba befolyásolja ez a tetkó.
 
Úgy érzem, ma egy elégedett embert ismertem meg.
Teljes mértékben. Ha megbékélsz az adott helyzeteddel, sokkal könnyebben élsz. Na, ezt kéne megtanulnunk fejben, és átültetnünk a mindennapokba. Ehelyett állandóan hajszolunk valamit, pillanatokra vagyunk csak boldogok. Nem a siker, a díjak, a pénz a fontos, hanem az, hogy érezd magad jól abban, amit csinálsz, és ha rossz napod van is, mosolyogj! Az kihat a környezetedre, öngerjesztővé válik. Kell a humor is! Tegnap például muszájból félreálltam a motorral, kinevettem magamat.
 
Presztízs MagazinNa, mesélj!
Egy tócsából telibe találtak, és végignéztem magamon. Kínomban nevettem, nem lehetek ekkora lúzer, hogy szakadó esőben rövidnadrágban motorozzak. A végén már azon nevettem, hogy nevetek magamon.
 
De ettől másképp látod a szitut. Ki tudod „fékezni” magad minden helyzetben?
Nevetni jó dolog, szeretem, boldoggá tesz. Legyen humorunk, ne csak cvekedlis káposztalé a fejünkben!
 
???
Zwekedli. Az új vállalkozásunk, éttermünk neve. A cvekedlire „fűztük fel” az egész étlapot. Meglepetésnek tartogattam, a végére. Szívesen látlak, kóstold meg, amiket készítünk!
 
Igazán köszönöm, megtisztelő, de majd a focivébé után élnék vele.
Még nincs értékelve