Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Modernkori betörők

Tancsa Ágnes | 2010.07.22. |
Modernkori betörők
Hol van már a jó öreg betörő, aki a városi legenda szerint, az előzőleg ellopott autót visszaviszi a tulajdonosnak egy színházjegy kíséretében, és amíg a boldog tulaj az ingyen jeggyel a színházban kikapcsolódik, addig kirámolja a lakását. A Twitter, a Facebook és az ezekhez hasonló közösségi oldalak világában még ennyi fáradságra sincs szüksége a betörőknek, hiszen ezek az oldalak lettek az egyik legfontosabb információszerzési forrásuk - derül ki egy brit biztosítótársaság által készített felmérésből.

Azok, akik különböző közösségi oldalakon regisztrálják magukat, bele sem gondolnak, hogy mekkora veszélyt rejt magában, hogy mindenféle információt megadnak ott magukról. Nem csak a lakcímüket, telefonszámukat, de aktuális tartózkodási helyüket, a hírfalon pedig megosztják „barátaikkal”, hogy mikor és hova mennek nyaralni, szórakozni. A More Than biztosítótársaság ötven "jó útra tért" bűnözővel készített felméréséből kiderül, hogy a betörők - az internetes forrásokat is felhasználva - tekintélyes kutatómunkával készülnek fel a kiszemelt házak kiürítésére.

Az internet korában sokkal egyszerűbb az információszerzés, mert az emberek szinte mindent elárulnak magukról. "Mikor azt mondják a Facebookon, hogy 900 barátjuk van, ez nem teljesen igaz. Valójában egy barátjuk van és 899 olyan, akikről alig tudnak valamit" - magyarázta Richard Taylor, egykori betörő, jelenleg metodista lelkész a The Daily Telegraph brit napilapnak.
 
A biztosító szerint a bűnözők az internet előnyeit kihasználva továbbra is a jól bevált módszerekkel élnek. A megkérdezett betörők 68 százaléka mondta, hogy elkövetés előtt információt gyűjt a kiszemelt lakásban élők napi tevékenységeiről, 12 százalék pedig a közösségi portálokon szerezte be a szükséges adatokat.
 
Az aktív, számítástechnikához is jobban értő bűnözők körében az internetes információgyűjtés is sokkal fontosabb lehet, miután a Facebook két évvel ezelőtt még csupán 100 millió fiókkal rendelkezett, jelenleg a világ legnépszerűbb közösségi oldalaként több mint félmilliárd felhasználóval büszkélkedhet.
 
Még nincs értékelve