Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Müezzin a Városháza tornyában

Az isztambuliak a magyar, a pécsiek a török kultúrával ismerkedhetnek

Kékes Tóbiás | 2010.05.26. |
Ahogy közeledik a nyár, lassan talán utolérik magukat a kivitelezők és végre ismét járhatóvá válik Pécs belvárosa. A Széchenyi tér, az Irgalmasok útja és a Kossuth tér is felölti végleges arculatát és birtokba vehetik a sétáló, nézelődő helyiek, és a turisták. Az egyre több program miatt érdemes is ellátogatni Európa Kulturális Fővárosába.

 

A várhatóan egyik leglátogatottabb kiállítás már megnyitotta kapuját. A Debrecennel kötött megállapodás értelmében immár Pécsett látható Munkácsy Mihály Krisztus trilógiája. A Nagy Lajos Gimnázium dísztermét alakították át a kiállítás céljaira. A termet angolvörösre
festették, klímaberendezést, és biztonsági felszereléseket helyeztek el. A képeknek különböző tulajdonosai vannak, ezért így együtt még csak Debrecenben voltak láthatók. A trilógiát október végéig lehet megtekinteni Pécsett.
A modern művészetek kedvelői sem maradtak kínálat nélkül, hiszen az Európai Nemzeti Kulturális Intézetek szervezete Europe Mania címmel rendezett három napos zenei, színházi, tánc és cirkuszi programokat. A Pécsi Sörfőzde és a mellette lévő Rókus domb területén megvalósított rendezvény keretében különleges, izgalmas produkciókat láthattak a nézők.
Pécs mellett idén Isztambul is kulturális főváros, így számos olyan rendezvényt szerveztek, ahol a két nemzet kultúráját ismertetik meg kölcsönösen a helyiekkel. Május elején a Bóbita Bábszínház vett részt a XIII. Isztambuli Nemzetközi Bábfesztiválon, az Isztambuli Európai Egyetemi Színházi Fesztiválon pedig a Janus Egyetemi Színház vendégszerepelt.
 
Utazás a török félhold körül
 
Fotó:
Pécs számos pontján maradtak fenn épületek a török megszállás idejéből, melyek különleges hangulatot adnak ennek a városnak. Most egy új találkozás helyszínévé vált a város, annak terei, épületei. Május 9-én hajnalban ismét megszólalt a müezzin hangja. Ezúttal nem egy minaret tetején, hanem a városháza tornyából. A nap folyamán hatszor hangzott fel az imára szólító felhívás, és ezen a napon vette kezdetét a török kultúrát bemutató, háromhetes programsorozat. Dervistánc, a Baba Zula zenekar, Semi Sesler koncertje, kurd néptáncosok, szőnyeg- és fotókiállítás, valamint török filmhét keretében ismerkedhet meg a közönség a török hagyománnyal és a kortárs művészettel. Természetesen az érdeklődők kóstolót kaphatnak a török gasztronómiából és a kézműves remekekből is. Fontos részei a rendezvénysorozatnak azon ismert magyar művészek produkciói, akik hiteles ismerői és tolmácsolói a török nép hagyományainak. Ezek közül ki kell emelni Sebestyén Márta koncertjét, aki a Belvárosi templomban „Bülbül-szavú rózsák két mennyei bokra” címmel mutatta be műsorát.
 
II. Pécsi Irodalmi Fesztivál
 
Fotó:
A Pécsi Művészetek és Irodalom Háza szervezésében második alkalommal került sor erre az öt napos programra. A klasszikus könyvbemutatók, felolvasóestek és irodalmi beszélgetések mellett számos érdekes és látványos utcai akciót, közösségi programokat is szervezetek az olvasás népszerűsítése érdekében. Az egyik ilyen izgalmas program a Jókai téren zajlott, ahol élő könyvtár működött három napon keresztül a másság jegyében. Itt nem könyveket, hanem embereket lehetett „kölcsönözni”, és egy asztal mellé ülve beszélgetni örömeikről és gondjaikról. A sárga trikós „könyvek” egy-egy különleges sorsot osztottak meg hallgatóikkal: kerekes székesek, vakok, homoszexuálisok, volt drogosok osztották meg életüket az érdeklődőkkel az „idegen olyan barát, akivel eddig még nem találkoztál” szlogen jegyében.
 
Kult-utca
 
Egy civil szervezet, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület koordinálásával májustól októberig minden szombaton megelevenedik Pécs egyik legpatinásabb sétálóutcája, a Ferenceseké. Ennek a Jókai tér és a Kórház tér között található utcának az elmúlt évek során megkopott a presztízse. A nagy bevásárlóközpontok megnyitásával visszaesett az itteni üzletek látogatottsága, csökkent az erre sétálók száma. Most a belváros teljes rekonstrukcióját kihasználva, többek kezdeményezésére, vissza akarják állítani az egykori korzózós hangulatot.
„Amikor tavaly ősszel páran összedugtuk a fejünket, az volt a célunk, hogy tágabb otthonunkban, a Ferencesek utcájában hozzunk létre olyan környezetet, amiben az itt működő üzletek vevőkre találnak és az idelátogató turisták is jobban érzik magukat. Egy szebb, kulturáltabb, vonzóbb utcát szeretnénk mi is, mint mindannyian, akik itt élünk.”
Gyerek és felnőtt játszóházak, borbörze, utcazene és a különleges kis üzletek meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat, júniustól pedig minden szombat délután sámlimozi matiné lesz magyar gyermekfilmekkel. A boltokban mindenki személyre szóló Kultutca kártyát kap, amivel a későbbiekben a matricával jelölt üzletekben 5-20 % kedvezménnyel vásárolhat.
 
 
Ajánló:
Május 29-november 1. Piknik park az Északi Várfalsétányon
Május 29-december 31. „Táj-Ék” - Művészet a természetben
Május 31-június 21. Japán európai szemmel – Fotókiállítás a Széchenyi téren
Június 1-december 31. PécsMegálló képzőművészeti alkotások a reklámok helyén
Június 7-11. Színes kavalkád – Cigánynak születtem
Június 11-30. Re-Form - Ökodesign divatbemutató és kiállítás
Június 11-július 7. Festők versenye
Június 12-20. Sétatér Fesztivál
Június 17-21. Privatelektro Open Air Headphone Fesztivál
Átlag: 5