Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Művész mikroszkóppal

Aki a fegyvereknek végső arcot ad

Kékes Tóbiás | Kékes Tóbiás | 2018.05.15. |
Művész mikroszkóppal
Nem fegyvermániás, hanem szépségmániás vagyok, le tud nyűgözni egy szép fegyver látványa. Amikor múzeumban csodálom meg a dúsan díszített kardokat, tőröket, puskákat, mindig arra vágyom, hogy azokat kézbe foghassam. Érezni szeretném a súlyát, megszagolni az illatát, ujjaimmal végigsimítani a díszítéseket. Soha nem gondoltam, hogy egyszer részem lesz ebben az élvezetben – még ha nem is egy antik darab esetében.
Egy kétélű tőrt tartok a kezemben. Mintha nem is kés lenne. Érzem bár a fém súlyát, látom a penge villanó élét, de szemem a markolatra koncentrál. Öreg faun mosolyog a végén, nézi a csonton megjelenő emlékképet, amint ifjú korában három nimfa hancúrozik vele. Ez nem fegyver, ez egy műalkotás.
Van valami meseszerű abban, hogy egy apró baranyai faluban él az a mester, aki a világ legszebb fegyvereit készíti. Pontosítani kell: magát a fegyvert nem ő csinálja, de a végső, igazi arcukat az ő keze formázza. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy ő ezeknek a csúcskategóriás késeknek, puskáknak az alkotója.
 
Ritka mesterség, komoly díjak
 
Harmat Attila csontmetsző, fémgravírozó, vésnök. Hosszú út vezetett odáig, hogy ő lett a világ egyik legelismertebb mestere. A rajzolás tehetsége, mániája, öröme indította útjára. Már diákkorában, az unalmas órákon titokban rajzok tömegét készítette. Fúró-faragó gyerek volt, minden érdekelte, ami a barkácsolással kapcsolatos. Tizenöt éves kora táján Csepeli István népi iparművész fafaragó lett az első igazi mestere. Tőle a hagyományos magyar pásztorfaragás különböző módjait (karcolózás, spanyolozás) tanulta meg. Ez adta az első meghatározó lökést, ami mostani szakmája felé indította. Ekkor ismerte meg a csontfaragás alapjait is, ami sokkal jobban megérintette, amint a fafaragás. A középiskola alatt Szekszárdon elvégezte a fafaragó képzést, érettségi után asztalos szakmunkásképzőbe iratkozott be. Gyakorlati idejét Szentlászlón Pasztorek Lajos asztalosmesternél töltötte, ami rendkívül sok tudással vértezte fel, hiszen itt a mesterség minden ágába lehetősége volt belekóstolni.
Presztízs MagazinAnnak ellenére, hogy ez a munka rendkívül színes, megvolt a maga monotonsága, érezte, ez nem az ő világa. Szinte az esélytelenek nyugalmával jelentkezett a pécsi egyetem rajztanári szakára, ahova a túljelentkezés ellenére sikeresen bejutott. Már a főiskolai tanulmányok alatt elkezdett komolyabban foglalkozni fa- és csontfaragással. Funkcionális tárgyakat készített, melyek egyúttal kisplasztikák is voltak, amolyan fűszertartó szobrok. Ezeket a nagy gonddal, művészien elkészített tárgyakat – magas áruk miatt – nagyon nehezen lehetett értékesíteni, de a legkülönbözőbb pályázatokon komoly díjakat nyert velük. Ez kellően inspirálta ugyan, de meg kellett találnia azt az ágazatot, ahol a szakmai tudást a megélhetési lehetőséggel együtt hasznosíthatja. A fegyverek már kisgyermekkora óta érdekelték, így amikor nagybátyja vadászott, ő is elkezdett vadászattal kapcsolatos tárgyakat készíteni. Egy vadászati kiállításon ismerkedett meg Bencze László csontfaragóval, ő lett a másik meghatározó személyiség az életében. Tőle kapta meg egy amerikai szerző könyvét, melyből egy speciális csontkarcolási technikát ismert meg. A magyar pásztorfaragások kötött stílusával szemben ez szabadabb, térben megjelenített ábrázolási mód volt, sokkal közelebb állt gondolkodásmódjához. A scrimshaw nevű technika a XIX. századi csendes-óceáni bálnavadászoktól átvett csontvésési módszer, ők eredetileg bálnafogakba karcoltak mindennapi életükből vett jeleneteket. Ennek alkalmazásával indult be ez a különleges karrier.
– Számomra több esetben nagy előnyt jelentett, hogy a tudásomat autodidakta módon szereztem. Sokszor kényszerültem arra, hogy egy-egy feladat kapcsán magam találjam ki a megfelelő technikát. Kísérletezés, csipegetés innen-onnan, internetes kutakodás útján mindig sikerült megtalálnom a megfelelő megoldást, s több esetben jól képzett kollégáim sem tudták megfejteni, milyen módszert alkalmaztam az adott kivitelezésnél – meséli a mester.
 
Az átlagos órák, a nagyon jó órák – és a Rolex
 
Miután magas szinten elsajátította a scrimshaw-t, egyre-másra érkeztek a késkészítők megrendelései, ekkor kapott lendületet Harmat Attila munkássága. Munkáival elkezdett külföldre, kiállításokra járni. Solingen, Milánó, Párizs, Moszkva, Chicago, New York – beutazta a fél világot, hogy bemutassa portékáit, s nemcsak megrendelőket szerzett, hanem komoly díjakat is kapott. Ilyenkor mindig kihasználta a lehetőséget, hogy a kollégák munkáival is megismerkedjen, így fejlesztve tudását.
Idővel a csontmunkák mellett kitanulta a fémdíszítés módjait is, így egyre komplexebb módon tudott megfelelni a megrendelők igényeinek. A „bulino” olasz eredetű, apró pontokból, vonalkákból felépülő, elsősorban fegyvereken, késeken, ékszereken alkalmazott fémvésési technikát használja legtöbbször.
Presztízs MagazinMiután a késes ágazat leszállóágba került, a puskák díszítése iránt viszont egyre nőtt a kereslet, idejében váltott. Csongrádon elvégezte a vadászpuskaműves képzést, és fegyverműszerész oklevelet szerzett. Ekkorra beérett a húsz éven át tartó kiállítási részvétel, a már kialakult kapcsolatrendszer, és elkezdtek jönni a vadászfegyverekkel kapcsolatos megrendelések.
Magyarországon nincs egyedi fegyvergyártás, a Monarchia idején is a Klagenfurt melletti Ferlach volt a vadászfegyver-gyártás központja. Ez az oka, hogy összes munkája külföldről érkezik, és oda is kerül. Ezek a speciális fegyverek két-háromfős kis manufaktúrákban készülnek, nem tömegtermelésben, mert évente csak néhány fegyvert készítenek. A megrendelő, elmondja, milyen puskát szeretne. Milyen kaliberűt, milyen tölténnyel akarja használni, milyen kialakítása legyen. Ezek minőségre messze a csúcskategóriát képviselik. Példaként mondhatnánk az órákat, ahol vannak az átlagos termékek, a nagyon jó órák – és a Rolex. Vannak aztán azok, melyeket teljesen egyedileg készítenek olyan kis svájci műhelyekben, ahol évente csak két-három óra készül. Ezek messze a legismertebb csúcsmárkák fölött állnak minőségben, és természetesen árban is. Így van ez az egyedi fegyverek esetén. „Méretre” készülnek, hétköznapi szemmel horribilis áron. Több tízezer, olykor százezer euróra kell gondolni. Igen precíz, egyedi technikával rendelkező puskák, de végső arculatukat, magas presztízs-értéküket igazán a díszítés adja meg.
 
Nem lehet rontani
 
Harmat Attila alig győzi teljesíteni a megrendeléseket. Szakmai elismertsége a nemzetközi mezőnyben is igen magas. A világ minden részéről keresik, de az igényeknek csak a töredékét tudja elvállalni. Hogy minél többet dolgozhasson, évente már csak egy-két nagyobb szakmai rendezvényen vesz részt. Naphosszat ül a mikroszkóp előtt, talán többet is, mint ami egészséges, de úgy tűnik, még mindig az alkotás öröme hajtja.
Presztízs Magazin– A fegyvervésés döntően acélba történik, ez teljesen más tudást igényel. Itt nem lehet rontani, mert akkor komoly kárt okoznék. Mire hozzám kerül, addigra egy ilyen fegyverben több ezer munkaóra benne van. Ha én hibáznék, akkor valószínűleg két-három másik ember munkáját is tönkretenném. Rengeteg megrendelés érkezne, de igyekszem leszűkíteni, hogy mit vállalok el. Nagyon jó lenne egy segítség, de ez több helyen megbicsaklik, a munka a tervezéstől az utolsó simításig teljesen rám van szabva, már a rajzolásnál tudnom kell a technikai részleteket, hogy miként lehet kivitelezni az elképzelést. Ez kicsit olyan volna, mintha egy operaénekesnél félidőben egy segítő átvenné az éneklést – él egy hasonlattal.
Itt, ebben a kis falusi műhelyben hihetetlen érték teremtődik. Ott jártamkor egy puska alkatrészeinek díszítésén dolgozott a mester. Számítása szerint ez egy ötszáz munkaórás projekt lesz. Amikor majd elkészül vele, visszakerül a ferlachi manufakturába, ahol összeállítják a fegyvert, és már küldik is boldog tulajdonosának.
Végül boldog vagyok én is, hogy kezembe foghattam ezt a gyönyörű tőrt, irigyelhettem rajta az ifjú faun és a nimfák huncutkodását, és a tőr leendő tulajdonosát is. Jó volt kicsit úgy érezni, mintha néhány órára a reneszánsz korba pottyantam volna vissza.
 
Presztízs Magazin
 
Harmat Attila késekért kapott díjai
2004. München IMA: Best Art Work
2005. Prága PVN: Best Knife of Show
2006. Nürnberg IWA: Best Knife of Year
2006. Chicago CCKS: Best Art Knife
2007. Chicago CCKS: Judge’s Award
 
 
 
Még nincs értékelve