Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nyolcak Pécsen

December 9-én nyílik a Modern Magyar Képtár felújított épületében a „Cézanne és Matisse bűvöletében – A Nyolcak centenáriumi kiállítás” címet viselő tárlat. A megnyitó 14 óra 30 perckor kezdődik.

A pécsi kiállítás a Nyolcak elnevezésű művészcsoportnak állít emléket, amely a 19-20. század fordulóján elsőként csatlakozott tudatosan és közvetlenül a legújabb művészi törekvésekhez.  A Nyolcak festőcsoport tagjai - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffi Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – hosszabb-rövidebb időt töltöttek Párizsban, ahol a legújabb művészeti áramlatokkal ismerkedtek, de nem ott, hanem később Budapesten szerveződtek önálló csoporttá. Többen közülük – a francia Fauves csoporttal – részt vettek a kor legmodernebb kiállításain, ahol őket is fauve festőkként tartották számon.

A pécsi tárlat a centenáriumát ünneplő Nyolcak csoport három egykori budapesti kiállítását rekonstruálja, kiegészítve a tagok 1910 körül készült alkotásaiból válogatott munkákkal, illetve a Nyolcak művészeit inspiráló vizuális forrásokkal, elsősorban Cézanne műveivel. Az „Uj Képek” címmel, 1909 decemberében rendezett tárlatot és a következő két, 1911-es és 1912-es kiállításokat is élénk sajtó és társadalmi érdeklődés kísérte. A három budapesti kiállítás után Magyarországon többé nem állított ki a Nyolcak, de 1915-ben a San Franciscó-i világkiállításon még együtt szerepeltek.
 
A pécsi kiállítás az első, ami a Nyolcak három tárlatára koncentrálva, a teljesség igényével mutatja be a tagok korabeli munkásságát. A tárlat 2010. december 10. és 2011. március 27. között keddtől vasárnapig, 10 és 18 között tekinthető meg a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.). A teljes árú belépőjegyek 2000, a kedvezményes (diák, nyugdíjas) ezer forintba kerülnek.
Átlag: 5