Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Okos menyét

Nemzetközi hadgyakorlat a Bakonyban

Tancsa Ágnes | 2010.06.02. |
Okos menyét
Kiemelt látogatói napot rendeztek május 31-én a Bakonyban zajló Clever Ferret 2010 hadgyakorlaton. Az 1998-ban létrejött Többnemzeti Szárazföldi Kötelék idei kiképzési rendezvényének fő napján katonai és politikai vezetők mellett civilek is részt vehettek.

 

Feltételezett afganisztáni terrorakció utáni teendőket gyakorolnak a magyar, szlovén és olasz katonák május 17. óta a Központi Gyakorló- és Lőtér ’0’ pontjánál. Kovács János vezérőrnagy a bemutató során hangsúlyozta, hogy napjainkban másfajta biztonságpolitikai körülményeknek kell megfelelni, hiszen az aszimmetrikus hadviselés került előtérbe, amelynek kihívásainak a Magyar Honvédségnek is meg kell tudni felelnie. Elsősorban a terrorizmus elleni harcra, a válságkezelésben való közreműködésre, valamint a természeti katasztrófák következményeinek felszámolására kell felkészülniük a katonáknak.
 
Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke megnyitó beszédében arról beszélt, hogy szükség van olyan eseményekre, ahol lehetőség nyílik a csapatok komplex gyakoroltatására, a törvényi elvárások teljesítésének mérésére, illetve be tudják mutatni az elért eredményeket és a haderő képességeit, nem csak a szakma, de a társadalom és az állami vezetés számára is. Erre korábban a Bevetési Irány gyakorlatsorozat adott lehetőséget, 2002 óta pedig a szárazföldi kötelék évenkénti hadgyakorlatai, amit idén másodszor rendeznek meg Magyarországon.
 
„Nekünk, olaszoknak is kiemelten fontos az idei hadgyakorlat, hiszen katonáink afganisztáni misszióra készülnek, amelyre kiváló felkészülést biztosíthat a Clever Ferret 2010 - hangsúlyozta Marcello Bellacicco dandártábornok, a Multinational Land Force, azaz a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék parancsnoka.
 
A június 6-ig tartó hadgyakorlaton 1250 magyar, 960 olasz és 175 szlovén katona vesz részt, illetve a horvátok négy megfigyelője. A látogatói napon bemutatták a nemzetek által használt technikai eszközöket, és a vendégek megnézhették a gyakorlat parancsnokságát, valamint az olasz és szlovén katonák táborát is.
Még nincs értékelve