Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Példaképek, akik pályára állítanak

S.V. | Profimédia-Red Dot | 2019.07.11. |
példaképek
Példaképek, akik pályára állítanak
„Ó kapitány! Kapitányom! A félelmes útnak vége, Hajónk nyerte a nagy csatát, uram eljött a béke.” (Walt Whitman: Ó kapitány, kapitányom!) Linus Caldwell (Matt Damon) fejében a második menetre beérik a jövőkép: komolyabb szerepre hivatott, végül is a mesterség legjobbjaitól tanulhatta a szakmát. Meg sem áll Rusty (Brad Pitt) székéig, hogy már az Európába vezető hosszú repülőúton felajánlhassa „kibővített” szolgáltatásait az Ocean-banda HR-felelősének. A Matsuival (Robbie Coltrane) folytatott eszmecsere alapján nem állíthatjuk, hogy a fiúk spórolni akartak volna a beavatási szertartással, ám az Ocean’s Eleven folytatásának végére senki sem kételkedik már: Linusnak jó mesterei voltak. A klisé a való életből merít, bármennyire vicces hollywoodi feldolgozásokban látjuk: példaképek, mesterek és influencerek mintáit keressük és követjük – néha ösztönösen is.
„A legnagyobb rajongója vagyok!”
 
Tulipános Jimmy (Bruce Willis) aligha vágyik tanítványra, amikor a balfék Ozeransky (Mathew Perry) rászabadítja Jillt (Amanda Peet), az asszisztensét. „Maga miatt akarok a pályára lépni” – áradozik Jill csillogó szemekkel, mire Tudesky beinvitálja őket, majd a nappaliban kezdődő laza csevejből azonnal kiderül, miért életbevágó Oznak mindkettőjükkel jóban lenni. Kicsit túlrajzolt kép a Bérgyilkos a szomszédom (2000) jelenete, de mire a fogorvos kitölti a Martinit, a profi már be is vette szemrevaló rajongóját a következő buliba. Bruce Willisnek kedvez a műfaj, hiszen a minta később is beválik: a Red-ben (2010) Sarah (Mary-Louise Parker) dögunalmas életét „áldozza fel” a nyugalmazott CIA-ügynök, Frank Moses (Bruce Willis) oldalán, aki flepnis „iskolatársaival”, Marvinnal (John Malcovich), Viktoriával (Helen Mirren) és Joeval (Morgan Freeman) ismét bevetésre készülnek. A lecke jól sikerül, bár ezúttal Willisnek nem célja példaképpé válni.
 
Presztízs MagazinHozott, kapott és szerzett – melyik az erősebb?
 
Genetikai kódok, családi örökség vagy a választott mérce: vajon melyik határozza meg leginkább az életünket? Mindegyik lehet nagyszerű lehetőség vagy sorscsapás, attól függ, mit kezdünk vele. Stet (Garrett Wareign), a családi tragédiát árván „megúszó” 11 éves fiút zenei tehetsége és Carvelle mester (Dustin Hoffmann), a Nemzeti Fiúkórus Akadémia vezetője menti meg az elkallódástól. A kórus (2014) kis hőse angyali hangon énekli bele magát az élet értelmébe, bár minta helyett be kell érnie a „hozott” anyaggal. Ezzel szemben Mozart tehetsége a korai családi örökség táptalaján szökken szárba, hiszen első mestere éppen édesapja, Leopold Mozart, a salzburgi érseki udvar zenésze volt. Szerencsés „vagyont” kamatoztatott, káprázatos életműben. Billy Elliotnak (Jamie Bell) ezzel szemben meg kellett küzdenie a nem neki szánt balettcipőkért, de Mrs. Wilkinson (Julie Walters) óráiért mindent kockára tesz a musical 2000-es filmes adaptációjában. Véletlen szüli a táncművészt: a bokszedzésre érkező Billyt a felcsendülő zene és a tipegő balerinák látványa kizökkenti a valóságból, így „szégyent hoz a kesztyűkre” – amin persze egy cseppet sem tud keseregni.
 
„Ó, kapitány, kapitányom!”
 
Presztízs MagazinKiből lesz a példakép? Vajon mesternek lenni is ugyanolyan tehetség, mint vájtfülünek születni vagy csalogányhanggal énekelni? Lehet benne valami. Lenyűgöző egyéniségek, kivételes életművek, különcség vagy a hatalmas munkabírás – mindegy, honnan kezdjük a megfejtést, hiszen a minta csakis a „tanítvány” szempontjából érdekes. John Keating (Robin Williams) titka például a költészet iránti feltétlen rajongás, aminek kész alárendelni a pedagógia összes vastörvényét. Csoda, hogy a Welton Akadémia remekbe szabott normái helyett lázadásig fajul a serdülő fiúk rajongása? Bár a Holt költők társaságában (1989) valóban a költészet virágnyelvén zajlik a „műsor”, mindannyian tudják, saját sorsuk forog kockán, és csakis akkor lehetnek önnön hajójuk kapitányai, ha kimerészkednek a biztonságos vizekről. A Whitman vers szentenciává híresült kezdő „akkordjai” dinamikus képet rajzolnak az effajta mester-tanítvány viszonyról.
 
Presztízs MagazinLáthatatlan tenyeréből óriások nőnek
 
Sosem tudhatjuk meg, mit érezhet a mester, amikor rájön: tanítványa túlszárnyalta. Elvileg ez minden nevelés célja, a szülői szerepben is ez nyújt beteljesülést, művészek, tudósok és mesteremberek életműve is ettől válik maradandóvá: új, saját jogán értékes embert faraghatnak a bontakozó tehetségből. Vajon hogyan élte meg Maurice Béjartnak, a férfi balett francia nagymesterének kiteljesedését Ljubov Nyikolajevna Jegorova táncpedagógus, akiről alig tudunk valamit? Ki volt Igor Alekszandrovics Mojszejev mestere a Bolsojban? Kin kérhetjük számon Micahel Flatley (Billy Elliot mintaképének) ragyogó tehetségét és gyorsaságát? 1998-ban 40 éves fejjel másodpercenként 35 ütemmel tartotta a rekordot, amit 2014-ben Moussa Ahmed, a világhírű magyar Fricska Együttes táncosa döntött meg 41 leütéssel.
 
Presztízs MagazinA mintától az egyéniségig
 
Hosszú út vezet a csodálattól a saját hang megtalálásáig, és a mesternek sem egyszerű bizalmat ébreszteni, majd leválasztania magáról tanítványait. A túl nagy távolság agyon is nyomhatja a szunnyadó tehetséget, akárcsak a Hétköznapi mennyországban (2004) Daniel Daréus (Michael Nyqvist) karmester hírneve. Kay Pollak filmjében Gabriella (Helen Sjöholm) végül a saját dallamán ringatja bele magát a zene mennyországába, de ehhez sok csütörtökön át vezet az út. Az eredménynek nagy ára van: a sokat megélt asszony traumája rendre feloldódik az aprócska svéd közösség összes elképzelhető emberi tragédiájában. Közben Daniel is rájön, hogy a zene legmagasabb fokán az emberi hang képzi az akkordokat – így születik meg párhuzamosan a mester és a tanítvány.
 
Együtt a Pantheonban
 
A párhuzamosok a végtelenben találkoznak – mondja a nem euklideszi geometria egyik tétele. A való életben ritkán vesszük értelmét, de a mintakövetés egyik fajtáját találóan szemlélteti: amikor mester és tanítvány együtt kerül be az örök Pantheonba. Legyen az művészet, sport vagy tudomány, minden területről tudunk ilyen szerencsés példákat. Freud, Jung és Ferenczi Sándor a pszichoanalízisben, Rembrandt, van Gogh és Matisse a festészetben, Salieri, Chopin, Berlioz és Liszt Ferenc a zenében, Bölöni László és Cristiano Ronaldo a fociban – a sort bárki folytathatja. Erős egyéniségek szoros köteléke világhírű eredményeket szül. Ilyen, amikor a példaképek nemcsak pályára állítanak, de velünk tartanak az út egy részén is, az utókor majd eldönti, hogy a hatás vagy a kölcsönhatás volt-e erősebb.
 
Még nincs értékelve