Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Segítség, apa leszek!

Tíz hasznos tanács leendő apukáknak

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2019.01.08. |
apa, apaság
Segítség, apa leszek!
Mi van akkor, ha egy férfi úgy retteg az apaságtól, mint más a pókoktól? Vannak, akik attól félnek, vajon jó apák lesznek-e, mások pedig attól, hogy elveszítik a haveri sörözésekkel és mulatozásokkal teli világukat. Vagy mindkettőtől egyszerre. Nekik is szól ez az írás.
1. Elsősorban ne jó apuka akarj lenni
Amikor kiderül, hogy babát vártok a pároddal, még olyan távoli az egész. Kilenc hónap, hol van az még? Aztán amikor először megérzed a baba rugdosását a párod gömbölyödő pocakjára téve a kezed, hirtelen valóságossá válik az egész. Ilyenkor sokan kétségbeesnek: úristen, vajon jó apák lesznek-e. Ne aggódj ezen! A jó apaság nem ott kezdődik, hogy helyesen tartod-e kezedben a bébit, vagy hogy felismered-e, miért sír éppen. A jó apaság ott kezdődik, hogy jó férj vagy. Az első lépés, hogy legyél aktív részese a babavárásnak, támogató társa a párodnak. Ezután a „jó apa” dolog magától jön majd.
 
2. Ez csak baba, nem nitroglicerin
Félted a szabad, önfeledt életedet a baba érkezése miatt? Nem kell mindent feladnod. Sok első gyermekes szülő teljesen befeszül attól, hogy csecsemőjük lett, és két évig kis túlzással el sem hagyják a házat, nehogy valami baj történjen a picivel. De ez csak baba, nem nitroglicerin! Az első egy-két hónap után fokozatosan visszatérhettek azokhoz a dolgokhoz, amelyek a korábbi életetekben is boldoggá tettek benneteket. Hihetetlenül stresszes lehet egész nap otthon ülni és azon aggódni, vajon minden rendben van-e. Ehelyett éljetek tovább, és ne feledjétek: amíg pici a baba, addig lehet vele könnyedén utazni is, hiszen még jól elvan egy babakocsiban is.
 
Presztízs Magazin3. Adj szabadságot az anyukának
A nők ösztönösen tudják, hogy mikor mit kell tenni egy babával: táplálják őket, és bizony a kezdeti időszakban a kettejük közti kötődés erősebbnek tűnhet. Ez azonban egyben nagyobb munkát is jelent, az anyaszerep mindig dolgosabb egy baba esetében. A nap 24 órájában felügyelnek a gyerekre, akkor is, amikor te munkába mész, és éled a normál életedet. Sok nő tudat alatt annyira a kicsi igényeinek rendeli alá saját magát, hogy elfelejti, neki is vannak szükségletei. Erre te is odafigyelhetsz, és segíthetsz neki! Oldd meg, hogy legyen a párodnak egy kis szabadideje, akár csak egy-egy délután, amikor foglalkozhat magával, találkozhat a barátnőivel, amikor pár órára egyszerűen kibújhat az anyaszerepből.
 
4. Vedd ki a részed az éjszakázásból
Ez valószínűleg a legkeményebb dolog a szülővé válásban. Amikor az éjszaka közepén felvisít a gyerek, és követeli a svédasztalos reggelit. Mondhatod, hogy a kaja nem nálad van, a szoptatás úgyis az anya dolga, te ebben sajnos nem tudsz segíteni. De ez nagyon megúszós viselkedés lenne, és sokkal jobbat tesz a lelkednek, ha ilyenkor nem fordulsz egyet az ágyban és szundítasz tovább, hanem osztozol a pároddal a kínzó felkelésben. Nem mellesleg ez neki is sokat jelent. Ja, hogy másnap te mész dolgozni, és ahhoz kipihentnek kell lenned? A bébifelügyelet is ugyanolyan munka, mint a tied. Vagy még fontosabb.
 
5. Mutasd ki a szereteted a gyereknek
Minden babának szüksége van a szeretetre. Csak gondolj bele: egész jól elvolt az anyaméhben kilenc hónapig, meleg volt, kaja volt, senki sem zavarta. Aztán ki kellett jönnie ebbe a hangos, rideg, idegesítő világba. Kell neki a szeretet, hogy azt érezze: megérte. Csak az a baj, hogy az újszülöttek még nem értik, amit mondasz. Hajtogathatod neki, hogy „apa szeret”, de ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy ganajtúró bogár, még nem érti meg. Tudod, mi a babák szeretetnyelve? Az érintés. Ölelgesd, simogasd, puszilgasd. Ezek a legalapvetőbb kommunikációs jelei a szeretetnek. Sok férfi kellemetlenül érzi magát az ilyenfajta gyengédség miatt, de tedd ezen túl magad, mert az a boldog gyerek, akit szeretnek.
 
Presztízs Magazin6. Olyan apa legyél, amilyet te is szerettél volna
Amikor apává válsz, emlékezz vissza a saját gyerekkorodra. Gondold végig, téged hogyan neveltek, mi mindent mutatott meg neked az apukád, vagy éppen mi az, amit nem tanulhattál el tőle, pedig jó lett volna. Ha nagyszerű édesapád volt, ez a te lehetőséged, hogy lemásold azokat a dolgokat, amelyek szuperré varázsolták a gyerekkorodat. Ha nem volt ilyen apukád, akkor ez a nagy esélyed, hogy mindent megadj a gyerekednek, amire te hiába vágytál kölyökkorodban.
 
7. Soha ne bántsd a gyermekedet
Soha! Persze senki sem úgy áll rajthoz az apaságnak nevezett versenyben, hogy bántani fogja a gyermekét, de a nehézségek csak a rajtpisztoly eldörrenése után jönnek. A szülőség nem sprint, hanem maraton, muszáj kitartónak lenned, a legnehezebb pillanatokban is megőrizni a józanságodat. Tartsd észben, hogy a gyermekedet (és a párodat) bántani a férfi gyávaságának a tetőfoka. Egyetlen ütéssel lerombolhatsz mindent, amiért egészen addig dolgoztál. De ugyanígy a verbális bántás is tabu. Soha ne nevezd hülyének, idiótának vagy bármi hasonlónak a kisgyermekedet, mert komoly károkat okozhatsz az önbecsülésében.
 
8. Hallgass a saját megérzéseidre
Egy lapra szerelt bútort összeállítani pofonegyszerű: ha követed az útmutatót, nehéz elrontani. Sajnos a gyereknevelés nem ilyen könnyű. Ezerféle „használati útmutató” létezik néha egymásnak teljesen ellentmondó tanácsokkal. Az egyik azt mondja, hogyha sír a gyerek, vedd fel és nyugtasd meg, a másik meg azt, hogy hagyd, hadd rendezze le magában a dolgot. Neked kell eldöntened, milyen nevelési módszert követsz, de hallgass a megérzéseidre. Ha valami neked rossznak tűnik, az valószínűleg a gyerekednek is rossz lesz.
 
Presztízs Magazin9. Élvezd az együtt töltött időt
Még csak most születik meg a gyereked, de mire észbe kapsz, már hatéves, és az első iskolanapjára kíséred. Repül az idő, és ha gyerekeid vannak, még nagyobb sebességre kapcsol. Ezért nagyon fontos, hogy élvezz minden együtt töltött pillanatot. Fontos a pénz meg a siker, de amire igazán szüksége van, az te magad vagy. Ne a gyerekeddel töltött időből vegyél el a munka kedvéért, hanem éppen fordítva. Sok-sok év múlva nem azt fogod kívánni, hogy bárcsak több időt töltöttem volna az irodában, hanem azt, hogy bárcsak több időt töltöttem volna a gyerekemmel.
 
10. Nem „tartalékszülő” leszel
A gyermeknevelés ideális esetben kétemberes feladat. Egy kicsi életében hosszú távon az édesapa ugyanolyan fontos szereplő, mint az édesanya. Nem csak a párod dolga, hogy ott legyen a gyerek mellett, amikor szüksége van arra, hogy valaki meghallgassa vagy tanácsot adjon neki. Vedd komolyan, csináld a legjobb tudásod szerint, mert nem tartalékszülő leszel, hanem édesapa. Főállásban és örökre.
 
Még nincs értékelve