Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szakmák humora – humoros szakmák

Salat Vince | Profimédia-Red Dot | 2020.03.12. |
humoros szakmák
Szakmák humora – humoros szakmák
Az megvan, amikor Kardos doktor (Kern András) az IBUSZ Kupára készülő gyerekeket faggatja, hogy fantomképet készíthessen a menekülő rablóról? Majd, amikor a kis vitorlázók már a Grimm-mesékig színesítették a képet, Ötvös Csöpi (Bujtor István) az alig hatéves Topolinóval fog forró nyomot, aztán Purci úr (Kozák László) fotólaborjából kerül elő a használható bizonyíték. Eközben Kardos doktor fikarcnyit sem közelít az eredményhez, ami nem is csoda, ha Thomas Mann-nál keresi, a Varázshegyen. A klasszikusnak számító figurák szinte időtlenek, akárcsak a rendőrviccek, és egyáltalán: minden szakma kiérdemli, hogy mulatság tárgya legyen.
A suszter cipője és a pedagógus gyereke
 
Mindkettő megsínyli, hogy szakmabeli a gondviselője. Másokon nevetni is igen szórakoztató lehet, de mégiscsak az az igazi, ha saját magunkon röhöghetünk egy jót. A különböző szakmák talán már a megjelenésükkel, kialakulásukkor hozták magukkal a róluk szóló vicceket is, akárcsak a saját gyártású tréfát. Karakterek, jellegzetes figurák születtek ebből a humorból, akiket nemcsak a laikus emlékezet őriz, hanem némelyikük ikonikus alakja kulturális örökségünk része. Nagyobb kincs, mint gondolnánk: a humorban egész gondolkodásmódunk megmutatkozik, többek között az is, mit gondolunk az egyes szakmákról. Persze, fordítva is működik: az irodalom is képes erre a bravúrra, amit Švejk, a derék katona esetén máris beláthatunk. Hašek tolla egy kontinens emlékezetében fog, de Közép-Kelet-Európában bizonyosan. 
 
Presztízs MagazinA gyengék erősségeit szeretjük...
 
...kinevetni. Jellemzően a markáns típushibákból űzünk tréfát, és persze a nyilvánvaló különbségekből. Ezért is van, hogy minél formálisabb az adott szakmán belül a viselkedési norma, annál inkább nevetség tárgyát képezi. Így sikerül sokkal több katona-, rendőr-, orvos-, tanár- és bankárviccet előállítanunk, mint ahány tréfát ismerünk például a virágkötőkről vagy az autószerelőkről. Díszítő jelzők – nyilván pejoratív felhanggal – és gúnynevek egész sora tapad egy-egy szakma képviselőihez, hogy sose feledjük esendőségünket. Ebből táplálkozik a szleng és olykor a szakzsargon is. A fakabátokat senkinek sem kell bemutatni, ahogy a firkászokat és a szemüveges kockafejeket, vagyis az informatikusokat, de a kopaszokat, azaz a bakákat sem. 
 
Globális humor – lokális fordításban
 
A folklór öntörvényű, mégis igen megbízhatóan működik, a viccek terén különösen. Aktualizál és adaptál. Így alakul ki az egy-egy figurához kapcsolódó helyi tréfarepertoár, amit, bár mindenki megérthet, igazán csak azok élveznek, akik ismerik is az illetőt. Például a rendőrviccek lokális változata volt a ’70-es évek Marosvásárhelyén a „Lengyel-viccek” sora, melyeket valós rendőrfigura ihletett. Lengyel ugyanis különös szigorúságáról volt híres: képes volt a saját anyósát is megbüntetni, amikor az nem a zebrán haladt át a gyalogátkelőn. A vicc persze ragályos és ragadós műfaj, így kettőt is üthettünk egy csapásra ezzel a történettel: ha akarom rendőrvicc, ha akarom, anyósvicc, mert ki ne büntetné meg szívesen az anyósát legalább egyszer az életben, ugyebár?
 
Amikor a hóhért akasztják
 
Senki sem viseli zökkenőmentesen, amikor szerepet kell cserélnie, vagyis civilben a saját szakmájának „áldozatává” válik. A vizsgázó tanár, az igazoltatott rendőr, az elszámoltatott bankár éppúgy derültség tárgya, amilyen erősen tartja magát a sztereotípia a kapzsi bankárról, a túl szigorú tanárról és a hatalmát élvező rendőrről. Mindennek a fordítottja is legalább annyira szórakoztató, mint a megszokott tulajdonságok. 
 
Presztízs MagazinEgy hét Lenti helyrebillenti
 
Ma már nem is tudnánk mit kezdeni a mondással, hiszen a Lentiben üzemeltetett laktanya régen bezárt, ám fénykorában ez volt a katonák „javítóintézete”. A katonai belső humor azonban a valóságból táplálkozott: akivel nem bírt a saját alakulata, azt „beutalták” a Lenti laktanyába, ahol – ha a katonaságban vasfegyelem van, akkor Lentiben – acélfegyelemmel tartottak rendet a sorállomány körében. Külön belső nyelv is kialakult: a katonai szleng sajátos változata, mely szerint a Barbarát! felkiáltás Balra át!-ot vezényelt. Ez a katonai szakma jellegzetes humora, mellyel a bakák igyekeztek saját hatáskörben oldani a szabályok merevségén.
 
A humoristák otthon is viccesek?
 
A hat kérdés közül ez az egyik, amit minden újságíró feltesz a komikusoknak, ezért Hadházi László többek között ezt is megválaszolta a Karinthy-gyűrű átvételekor. Minden szakmában adódnak vicces helyzetek, de talán a humoristák reflektálnak erre a legtöbbet, ahogy nekik köszönhetjük azt a kitartó figyelmet is, mellyel összegyűjtik az élet szülte legjobb poénokat. Végül színpadon visszanézhetjük saját magunk karikatúráját. A humoristák azonban saját maguk hóhérai, hiszen kénytelenek önmaguk vicces változatából is tréfát űzni. Ezek után ki akarna otthon is folyton poénokat csattintgatni?
 
Presztízs MagazinKéretik nem röhögni
 
„Szép a világ, gyönyörű a világ és nincs hiba benne” – Dsida sorait idéző hangulat kerít hatalmába néhány különcnek számító szakma hallatán. Ilyen, amikor már a foglalkozás elnevezése, funkciója is megmosolyogtat: hivatásos ceruzahegyező, sajtszobrász, sonkaszeletelő (komoly tudást igényel, igazi presztízsszakma), matracugró (aki a matracokon szökdécselve teszteli a termékeket), golflabdaszedő búvár, szexjátéktesztelő, kókuszgolyó biztonsági mérnök (felmászik a kókuszpálmára és leszedi az érett gyümölcsöket, hogy azok ne pottyanjanak senki fejére), macskagyűjtő (megkeresi és begyűjti a fára felszaladt vagy elbújt macsekokat). És ez korántsem a teljes lista…
 
A legkomolyabban mondom: vicces
 
Miért van szükségünk humorra a saját szakmánkban? Egyáltalán, mi a szerepe ennek a sok tréfának, melyeken tényleg csak a karót nyeltek nem vihognak? A jó hír az, hogy egyre nagyobb szükségünk van rájuk, úgy tűnik, hiszen a humor egyik áldásos hatása a feszültségoldás. Nélküle sokkal több konfliktusunk lenne, lényegesen több energiát veszítenénk, nem beszélve az elmulasztott érzelmi feltöltődésről. Olyan lenne az életünk, mint Rick Fordnak (Jason Statham), a kétes tehetségű titkosügynöknek, aki túl komolyan veszi magát ahhoz, hogy sikeres lehessen (A kém című film, 2015) és akihez képest a Télapó felesége is jobb szaki. Van is humorérzéke!
 
Még nincs értékelve