Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szállnak a darvak Kardoskút felett

forrás: mti | 2012.01.09. |
Szállnak a darvak Kardoskút felett
Soha nem tapasztalt létszámban telelnek át a Darvak az Orosházához közeli kardoskúti Fehértó természetvédelmi területen.

A napokban elvégzett számlálás alapján 25 ezer költöző madár telel az enyhe tél és a szántóföldeken található viszonylag sok táplálék miatt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi területén - közölte Tirják László parkigazgató a Békés Megyei Hírlap hétfői számában.
    Az MTI érdeklődésére a ritka természeti jelenséget részletezve elmondta, hogy a darvak északon költenek, és a skandináv országokból vándorolnak Dél-Európa felé. Az utóbbi években egyre több vándorló madárfaj választja a déli országrész háborítatlan területét telelésre.
    A mostani számlálás azt bizonyítja, hogy kedvező időjárás esetén tömeges megjelenésükre is lehet számítani, ami ritka élményt nyújt a természet iránt érdeklődők és a szakma számára. A nemzeti park mérései szerint ilyen létszámban még soha nem teleltek darvak a kardoskúti Fehértó védett részén - húzta alá az igazgató. A tó területe közel hetven hektár, ahol a természetvédelmi munkának köszönhetően sikerült visszaállítani a természetes élőhelyeket, az eredeti növényi és vízi környezetet.
    Tirják László elmondása alapján felejthetetlen élményt nyújt a madarak csoportos repülése: nyolcvan-száz fős csoportban húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra. A madarak 15-20 kilométeres körzetben szállnak le táplálkozni.
    A tó nyugalma, a táj zavartalan csendje a vadliliket is Kardoskútra vonzotta. E különleges, szintén északon költő vadlibafajból jelenleg ötezer madár tartózkodik a területen.

Még nincs értékelve