Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Színház az egész város

Kékes Tóbiás | Kékes Tóbiás és Szalai Miklós | 2010.06.26. |
Színház az egész város
A hosszú esős időszak után Pécsre is bezúdult a nyár. Éppen akkor érkezett meg, amikor a legtöbb és legnagyobb közönséget vonzó szabadtéri programokat rendezik Európa Kulturális Fővárosában. Ez jó dolog, az viszont kevésbé, hogy bár a kulturális programok fő belvárosi helyszínei elkészültek, de a városba látogató vendégek továbbra is a feltúrt közutak akadálypályáin keresztül tudják csak megközelíteni a centrumot.
Mégis érdemes vállalkozni egy pécsi kalandtúrára, mert aki beverekszi magát a történelmi belvárosba, az szinte hihetetlen programdömpingből válogathat. Szinte nincs olyan utcasarok, ahol ne történne valami! Ha Pécs nem lenne Európa egyik kiemelten hangsúlyos helyszíne, itt akkor is mozgalmas életet találna a látogató. Június volt az a hónap, amikor a számtalan esemény, a jó idő és a hajnalba torkolló sétatéri programok kapcsán az egyik legizgalmasabb arcát mutatta a város. Az utóbbi időszakban lezajlott nagyobb eseményekről csak címekben: Nemzetközi Romafesztivál, Fishing On Orfű, Zene Ünnepe, Sétatér Fesztivál, Nemzetközi Vadászkürtös Verseny, I. Roma Színházművészeti Találkozó.
 
Pécsi Folknapok
 
Kolompos Együttes
Idén huszonegyedszer rendezték meg a folknapokat, tehát igen nagy hagyománya van a rendezvénynek. Az, hogy most az EKF-programsorozat része lett, igen fontos, mert a szervezők nem túl sok olyan rendezvényt fogadtak be, melyek a magyar és nemzetiségi néphagyományok gazdagságát reprezentálják. A folknapokon felléptek többek között a Szászcsávási Zenekar, a Vizin Zenekar, a Makám, a Szélkiáltó és a Csík zenekar. A színpadi produkciót követően minden éjszaka Folkkocsma várta a magyar zene kedvelőit, ahol sokkal kötetlenebb körülmények között lehettek együtt zenészek, táncosok és a közönség. A népzenei műsorokon kívül ilyenkor tartják az egyik legnagyobb kézműves vásárt is, melyen a baranyai mestereken kívül somogyi, tolnai és távolabbról érkező kézművesekkel, portékáikkal lehetett találkozni. Ennek hagyománya az évekkel ezelőtt szintén Pécsett megrendezett World Folkloriadára vezethető vissza, amikor a világ minden részéről érkezett folklórcsoportok bemutatkozása mellett az ország valamennyi szegletéből eljöttek Pécsre a népművészeti hagyományokat ápoló kézműves mesterek.
 
PécsMobilArt
 
Ez a kiállítássorozat pécsi fotóművészek kezdeményezésének eredményként valósul meg. A város terein az év folyamán négy szabadtéri kiállítást rendeznek, ahol kortárs pécsi fotográfusok munkáit mutatják be. A PécsMobilArt programsorozat nyitó rendezvényeként a város főterén, a Széchenyi téren nyílt meg az a japánt reprezentáló fotókiállítás, mely ezt a távol-keleti országot az európai ember szemével mutatja be. Az European Eyes on Japan címmel megrendezett óriástárlat annak a projektnek az állomása, melyet még 1999-ben indítottak el. Ennek keretében évről-évre neves európai fotográfusokat hívtak meg, hogy felfedezzék és bemutassák a jelenkori Japánt. Idén tavasszal a három kulturális főváros képviseletében egy-egy török, német és magyar fotós járt Japánban. A kiállításon Kudász Gábor Arionnak a Honsu sziget nyugati felén található Tottori tartományban készült képeit láthatta a közönség.
 
POSZT
 
A Pécsi Országos Színházi Találkozó szintén nem egy újdonsült program,
Presztízs Magazin
hiszen ez is már 2001-től minden évben megrendezésre kerül. A válogatott színházi produkciókra szinte lehetetlen bejutni, a jegyek általában az árusítás első napján elkelnek. Idén -hasonlóan az eddigi évekhez- a nagy városi színházakon kívül kisebb művészeti közösségek produkcióit, valamint néhány határon túli magyar színház előadását is láthatták a szerencsések. A nézőterekről kiszorult egyszerű látogató sem maradt azonban hoppon, hiszen ahogy itt mondják: a fesztivál „szíve” a versenyprogram, a „lelke” viszont az a több mint kétszáz off-program, mely a város 32 helyszínén igazi fesztivál hangulatot teremtett. A nyitónapon Szophoklész Oidipusz király című drámáját a tokiói Yamanote Jijosha Színház mutatta be. A további kilenc napon esténként tíz-tizenöt olyan program közül választhatott a publikum melyek egyenként is igazi kulturális csemegét jelentettek. Aki még nem járt a POSZT idején Pécsett, az legközelebb ki ne hagyja, hiszen ilyenkor a színészektől, rendezőktől hemzsegő városnak egészen különleges hangulata van. Aztán alig, hogy vége volt a Színházi Fesztiválnak, már indult is a Sétatér Fesztivál, melynek keretében – mint minden eddigi esztendőben – kiköltözött a város az árnyas fák alá, és hajnalig evett, ivott barátai, ismerősei körében. A június már csak ilyen Pécsett...
 
 
Ajánló:
Július 5-11 X. Jubileumi Rockmaraton
Július 9-25 Nemzetközi Cirkusz- és Utcaszínházi Fesztivál
Július 23-24 Küklopsz Projekt
Július 24-augusztus 1 International Culture Week in Pécs (ICWiP)
Még nincs értékelve