Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Színtiszta Energia: – a lelkesedés

Csisztu Zsuzsa | archív | 2018.06.10. |
lelkesedés
Színtiszta Energia: – a lelkesedés
„Egyetlen hatalmas eredményt sem értek el lelkesedés nélkül.” – írta Ralp Waldo Emerson amerikai író és filozófus, markánsan megragadva a fogalom hajtóerejének lényegét. Amiben lélek van, az erős, és erejét ki is mutatja – hangzanak a további bölcsességek annak az érzelmi többletnek a definiálására, amely évezredek óta a gondolkodó ember sajátja.
Egyikünk sincs jelen akkor, amikor a születendő kisbabák „sorban állva tankolják fel” életre szóló lelkesedés-adagjukat, de annyit szerintem mindannyian megtapasztaltunk már, hogy a lelkesedés képessége velünk születő dolog. Kinek több, kinek kevesebb jut belőle, de aki jól gazdálkodik vele és vigyáz ennek magvára, vagyis a lelkére, annak akár élete végéig is kitarthat ebből a belső tüzelőanyagból.
 
Közös a gyökér, de más és más a kiteljesedés
 
Különböző korokban különböző dolgokért volt képes lelkesedni az ember.
Várkastélyok toronyszobáiban raboskodó királykisasszonyok leginkább a galambpostával érkező szerelmeslevélért, majd az ablakban kötélhágcsón felbukkanó hercegért. Gazduramék az aranylóan csillogó búzatáblák látványáért, szőlőbirtokosok az aszúsodó szőlőszemekért, bányatulajdonosok egy-egy ritka gyémántleletért, a vadászok meg a kapitális trófeákért. Szörnyű, de igaz, hogy vallási meggyőződésből még egy-egy leleményes kínzóeszközért is képes volt rajongani az inkvizició korabeli hóhér, miközben az odakerülők épp a pokolra küldték átkaikkal őket.
Presztízs MagazinAhogy egyre jobban benépesült bolygónk és fejlődött a tudomány, minden kornak megvolt a maga materiális, szellemet és lelket mozgató muníciója. A reneszánsz ember sok egyéb mellett például a gyönyörű női test látványáért volt oda, és híressé váló, tehetséges művészekkel örökíttette meg vásznak ezrein és márványtömbök tonnáin ezeket a nőalakokat, felbecsülhetetlen értékű műtárgyakká érlelve eközben az alkotásokat. Hogy mindezt miért? Lelkesedésük kinyilvánításáért – persze mások örömére is.
A tengerek mélyét, vagy épp a levegőt és a világűrt is évszázadokkal később meghódítani képes tudományos ember persze legalább annyira rajongott, mondjuk, egy-egy új hajtóanyagért, mint egy aprócska kisgyerek a karácsonyfa körül elterülő játékkupacért. A lelkesedés gyökere tehát közös, csak a kiterjedése lehet nagyon, de nagyon más.
Nem nyúlunk mellé akkor sem, ha úgy tekintünk rá, mint egyfajta motivációra, ami nem csupán a kötelességtudatból fakad, nem pusztán gyári robotolás, hanem maga a tűz, ami fellobban, elementáris erővel tör elő, olykor a legváratlanabb helyzetekben. Legjobb példa erre a valódi szerelem.
 
Megnyomni a megfelelő gombot…
 
Valójában a szerelmesek is ettől tudnak olyan föld felett járóan elragadóak lenni, kilépni a hétköznapiasságból, és átélni a szárnyalást.
Presztízs Magazin– Nem szabad megfeledkeznünk persze a szerelem biokémiai változásokat okozó mámorán túl, arról a lelkesítő hatásáról sem, amit azzal fejt ki, hogy milyenné válunk a másik szeretete által – teszi hozzá párkapcsolati vetületeket is megvilágítva dr. Almási Kitti klinikai szakpszihológus, párkapcsolati szakértő. – A másikkal való kommunikációnkban, együttlétünkben folyamatosan egy tükörbe nézünk, ami persze azt is jelentheti, ha túlontúl objektív ez a tükör, és túl sokszor világít rá gyengéinkre, akkor bizony a kapcsolaton belül a lelkesedésünk alábbhagyhat. Persze ez fordítva is igaz! Ahogy a diákoknál vizsgálták, itt is előfordulhat a Pygmalion-effektus, vagyis az, hogyha a teljesen átlagos képességű gyerekeket úgy mutatták be tanáraiknak, mint kiemelkedő képességűeket, ők önkéntelenül azt tükrözték vissza rájuk. Meglepő módon ezek a gyerekek elkezdtek szárnyalni, s messze-messze túlteljesítették a velük szemben támasztott eredeti elvárásokat – mondja a doktornő, aki azt is hozzáteszi, hogy ez tökéletesen létező jelenség a párkapcsolatokban is. – Az a nő, akit a párja gyönyörűnek lát, és ezt a tudatot folyamatosan erősíti benne, mindannak ellenére, hogy mondjuk, gyerekkora óta szenved attól, hogy úgy érzi, csúnya, és másokkal szemben alulmarad, a dicséretek hatására mégis képes elképesztően kivirulni és valóban megszépülni, hiszen ez a szépség – ahogy gyakorta emlegetik – belülről fakad. Egyszerűen felerősödnek a pozitív hatások, mert valaki szerelemből meggyőz minket arról a képről, ahogy magunkat látni szeretnénk. Vagyis, az a jó hír, hogy mindenkiben ott van a lehetőség, és lelkesedéssel, valamint a megfelelő impulzusokkal jöhet valaki, aki megnyomja rajtunk a megfelelő nyomógombot.
Presztízs MagazinA doktornő persze arra is kitért, hogy ne gondoljuk tévesen azt, hogy ez valamiféle manipuláció, hiszen itt arról van szó, hogy az összepasszoló emberek tényleg képesek meglátni a másikban a jót, s ez lelkesíti őket a másik személyisége iránt. – A párkapcsolatokban hihetetlenül fontos a cirkularitás, vagyis a pozitív, felerősödött hatások a másikra is pozitívan hatnak, és ez oda-vissza igaz. A partnerünk iránti lelkesedésünk másik kulcsfogalma ugyanakkor a kíváncsiság. Nagyon komoly feladat megőrizni egy kapcsolatban a másik tiszta érdeklődését, s a sajátunkat a partnerünk iránt, pláne a hétköznapok szintjén. Persze, ez sajnos fordítva is igaz: a lelkesedés elvesztése egyenértékű azzal, hogy már nem mozgat meg, mi történik a másikkal, igazából érzelemmentesen vagyok képes nézőként figyelni a partnerem életét. Na, ott kevés tennivaló marad – még egy olyan gyakorlott terapeutának is, mint nekem – mutat rá a szakember.
Érdekes kérdés, hogy van-e a lelkesedésnek kora? Kéz a kézben jár-e az ifjonti hév, a fiatal és bohó, na meg mohó életigenlés és csökken-e mindez, ahogy nőnek szemünk körül a ráncok. Vagyis „kigyógyulunk-e” a lelkesedésből, s egyben elveszítjük-e a rajongás képességét? – Az első szerelmek időszaka mindenképpen a lelkesedéshez kapcsolódik, de ezt én elsősorban a rossz élményeknek hiányára vezetem vissza. Vagyis minél több kudarc és csalódás ér minket, annál vastagabb páncélt növesztünk, s bár örömmel nézünk egy új kapcsolatba, de egyre kisebb lelkesedéssel. A naivitásunk odalett, és ezzel együtt a lelkesedésünk is megcsappant.
 
Óriási öröm- és lelkesedésforrás: a sport
 
Presztízs MagazinÉrdemes megvizsgálni a fogalmat egy másik aspektusból is. A lelkesedés görög megfelelője az enthusiasmus, az entheos szóból származik, melynek jelentése: aki Istennel van teli, akibe Isten lelke szállt, és magánkívüli állapotba helyezte őt. Sejtető kifejezés ez, mégis alapvetően pozitív kicsengésű. Kérdéses viszont, hogy valójában pozitív célra ösztönöz-e ez a belső tűz? A történelem sajnos bebizonyította, hogy számos negatív szereplőjét éltette valamiféle belső tűz, de az aligha volt jónak nevezhető. Gondoljunk csak a történelem rémisztő diktátoraira, akik úgy kezdték a „pályájukat”, hogy egy eszmerendszer mentén emberek százezreit, millióit voltak képesek lelkesíteni, de ugyanakkor manipulálni is. A végét tudjuk: történelmi és emberi tragédiák születését és bukását nézte végig és szenvedte el az emberiség, és az áldozatok tanúskodnak arról, mibe fordulhat át – ahogy az ezoterikusok fogalmaznak – a lelkesedés torzulása, vagyis az ego ünneplése és dicsérete.
Létezik persze olyan hajtóerő, amely táplálni és megroppantani is képes a lelkesedésünket. Igen, a Montecuccoli-féle „P”-re, vagyis a pénzre gondolunk, amikor azt keressük, vajon az eszméken és az érzelmeken túl mi lelkesíti még igazán a modernkori (és mindenkori) embert. – A nagy szegénység azért lehet romboló hatású, mert a fókuszt teljesen elirányítja az érzelmekről a praktikum és a túlélés felé, s ez nagyon erősen megnehezítheti a helyzetet. Egyébként pedig azt gondolom a jólétről, amit gyermekekkel foglalkozó szakemberek szoktak mondani általában, hogy ne vegyük meg a gyereknek az összes játékot, mert elvesszük tőle a vágyakozás örömét. Ez a képlet felnőtt korra is igaz, mert azoknál az embereknél, akik megkapnak mindent, és olyan komfortzónában élnek, ahol mindenhez hozzájutnak akadály nélkül, s bármit meg tudnak szerezni maguknak, ott jellemzően maximálisan alábbhagy az örömérzet és ezzel együtt a lelkesedés is.
Presztízs MagazinA doktornő a saját praxisából is merít idepasszoló eseteket, amikor arról mesél, hogy – …ha a hozzám járó, nagyon jómódú párokat arról kérdezgetem, mi volt a közös életük legszebb, legönfeledtebb és legérzelmesebb korszaka, akkor kivétel nélkül azt az időszakot idézik fel, amikor még kispénzű és közös vágyakkal teli emberek voltak. Amíg közös erővel rakták élére a forintokat, hogy az első autót, lakást, esetleg a vágyott bútordarabot megvegyék, akkor még hajtotta őket a lelkesedés… és ha a szintváltás bekövetkezett, ez a közös lelkesedés együttes örömöt érlelt. Amikor már nincs szintváltás, mert minden elérhető, na, akkor jön gyakorta a fásultság, a kiégés, és nem ritka esetben egy fajta önpusztítás – mutat rá.
Hosszan sorolhatnánk persze azokat a társadalmat megmozgató, nagy egységeket, amelyek képesek még lelkesedést csenni az emberek hétköznapjaiba. Kétségkívül ilyen óriási öröm és lelkesedésforrás a sport. A fizikai aktivitás örömszerző voltáról naponta olvashatunk tudományos szintű értekezéseket. A mozgás közben felszabaduló endorfin hormonok, saját magunk fizikai határainak a kitolása, saját testi és lelkierőnk felfedezése, mindenképpen lelkesítő. Na, persze arról a hatalmas erőforrásról se feledkezzünk el, ami a sportot kívülről figyelők, vagyis a szurkolók táborára jellemző. Példaképeink, gladiátoraink, sportoló ikonjaink teljesítménye ma a lelkesedésünk egyik legtisztább forrása – pláne addig, amíg nem derül ki róluk, hogy eredményeiket esetleg nem tiszta eszközökkel érték el. Mert, persze amit ma szerettünk, amiért ma lelkesedtünk vagy rajongtunk, azt képesek leszünk kiábrándultan szemlélni, ha elrontják a játékunkat. Nincs annál pusztítóbb eleme a lelkesedésünknek, mintha kiderül, hogy kedvenc csapatunk egy-egy eredménye esetleg fogadási csalás vagy másféle pénzügyi manipuláció szüleménye, pláne, ha idoljainkról megtudjuk, hogy maguk is részt vettek az örömünk elrontásában.
A lelkesedést tehát kapjuk, igazi, tiszta energiaforrásként, de ahogy szakértőnk is rámutatott, azt sajnos rossz reakciókkal képesek vagyunk kiölni magunkból. Ellenszerként talán legjobb út, ha tudatosan vigyázunk rá, s arra törekszünk, hogy vágyainkat ne mohó módon, hanem türelmesen váltsuk valóra, távlati célokat állítva, egy teljesértékű életért.
 
 
SZAKÉRTŐNK
Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus
1998-ban végzett az ELTE pszichológia szakán. Ezt követően a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója volt, majd 2003-ban Ph.D. fokozatot szerzett, 2004-ben tette le a klinikusi szakvizsgát. 2000 óta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (Lipótmező) dolgozott, a III-as Pszichiátriai Ambulancián, az intézet bezárása óta magánpraxist folytat.
Kezdetben főként drogproblémákkal jelentkezőkkel foglalkozott, majd inkább a szexuális bántalmazást/zaklatást elszenvedett nők és férfiak terápiája töltötte ki ideje nagy részét. A Lipótmezőn ismerkedett meg közelebbről a hangulat- és szorongásos zavarok terápiájával, jelenleg ez tartozik fő terápiás területei közé. Emellett a család/párterápiás módszert alkalmazza legszívesebben, mely a házassági/párkapcsolati problémák, kommunikációs és evészavarok esetében elengedhetetlen.
 
 
Még nincs értékelve