Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Terror, elhárítás

Így védekezzünk a terrortámadások ellen, avagy biztonságban külföldön is!

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2017.10.09. |
Terror, elhárítás
Turistának állni manapság nem veszélytelen vállalkozás. Népszerű úti célnak számító nyugat-európai nagyvárosokban történtek emberéleteket követelő terrorcselekmények az elmúlt egy-két évben. Ennek kapcsán Tóbiás Mátyás önvédelmi coach-al beszélgettünk arról, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb biztonságban érezzük magunkat egy-egy külföldi út során.
Patikamérlegen mérik a gyűlöletcseppeket a világban! Párizshoz már nemcsak az Eiffel-tornyot, Brüsszelhez nemcsak a csokit, Berlinhez nemcsak a sült kolbászt, Londonhoz nemcsak a Big Bent társítjuk, hanem a terrort is. Nyakunkon az őszi városnéző turisztika főszezonja, és aki a kedvelt európai városokba szervez utat, akarva-akaratlanul találkozik a kérdéssel, hogy nem fél-e?
– Utazhatunk nyugodtan, ne korlátozzuk magunkat félelem által, mert akkor elveszítjük európai demokráciánk legnagyobb értékét: a szabadságunkat – fogalmaz Tóbiás Mátyás önvédelmi coach, akinek referenciái nemcsak több nagy hazai és nemzetközi vállalattól és olyan szakmai körökben elismert szervezetektől vannak, mint a Terrorelhárítási Központ vagy a Rendőrtiszti Főiskola, hanem céges képzéseket és előadásokat is tart a témában. – Ugyanakkor az elmúlt néhány év eseményei bizonyították, hogy készen kell állnunk az új veszélyekre. Már nem hitegethetjük magunkat azzal, hogy a terrortámadások csak távoli, egzotikus helyszíneken történnek. A világ változik, a kérdés az, hogy kellően felkészültünk-e rá?
Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy mi szükséges ehhez a felkészültséghez.
 
Ne bagatellizáljuk el a hatodik érzékünket!
 
Presztízs MagazinAz első lépéseket még itthon kell megtennünk Tóbiás Mátyás szerint: – Minden esetben alaposan tájékozódjunk utazás előtt, hogy hova készülünk, melyek a helyi szokások, különlegességek – mondja el általánosságban, hozzátéve, hogy az idegen kultúrában való helyes magatartásunk sok mindentől megóvhat minket a helyszínen. Ha jó viszonyt alakítunk ki a helyiekkel, érdemes megszívlelni a tanácsaikat, hiszen nekik nagyobb tapasztaltuk van az ottani viszonyokkal kapcsolatban. Fontos elfogadni, hogy mi csak vendégek vagyunk az adott országban, és ennek megfelelően kell viselkednünk. – Magasztaljuk a vendéglátó ország kultúráját, az ott élők vendégszeretetét és kedvességét. Soha ne erőltessünk semmit! Ha esetleg világossá válik számunkra, hogy be akarnak csapni minket, akkor is maradjunk higgadtak, és keressük a közös nevezőt a szituációban. Egy bocsánatkérés vagy barátomnak szólítás sok kellemetlen helyzetet orvosolhat – sorolja az idegen környezetben való helyes viselkedés sarokpontjait Tóbiás Mátyás. – És ne fojtsuk el a hatodik érzékünk jelzéseit. A racionális gondolkodás hajlamos ezeket az érzéseket elbagatellizálni, de jobban tesszük, ha figyelünk rájuk! Vegyük észre az oda nem illőt, a szokatlant – mondja megkérdezett szakértőnk.
 
Maradjunk a tömeg szélén, s ne a közepén!
 
Presztízs MagazinSzintén előzetes felkészültséget igényel az, hogy tudjuk, hogyan kerülhetjük el a legnagyobb tömeget. A terrortámadások célja, hogy minél több áldozatot szedjenek a megfélemlítés érdekében, ezért többnyire a turisztikai csúcsidőszakokra tervezik azokat. – Menjünk nyitáskor vagy zárás előtt közvetlenül a kedvelt látványosságokhoz, amikor kevesebb a látogató. Legyünk tisztában a menekülési utakkal. Lehetőség szerint maradjunk a tömeg szélén, és ne a középen – javasolja Tóbiás Mátyás. Ezeket szem előtt tartva úszhatunk meg egy esetleges bombarobbantásos támadást, amilyen például 2016. március 22-én Brüsszelben történt, és 32 civil áldozatot követelt.
Ha mégis bekövetkezik a baj, és belecsöppenünk egy támadás kellős közepébe, a szakértő szerint a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha megbénulunk a sokkhatástól, és tétlenül ott maradunk. – Így sem önmagunkat, sem másokat nem tudjuk megmenteni, és segítséget sem kérhetünk! Képzéseimen kiemelkedő figyelmet fordítok a stressz alatti helyes döntéshozás fejlesztésére. A fizikai gyakorlatokon túl speciális légzéskontrollal, vizualizációs technikával lehet megőrizni a hideg fejet. Dióhéjban annyit mondhatok, hogy gondoljuk végig pár másodperc erejéig, mi a legcélszerűbb, és habozás nélkül tegyük meg! Kerüljük el, hogy a káosz magával ragadjon minket – magyarázza az önvédelmi coach.
 
Taktika a bajban: fuss, rejtőzz, harcolj!
 
Presztízs Magazin– A fuss, rejtőzz, harcolj jelszavak mentén kell gondolkoznunk – húzza alá a lényeget Tóbiás Mátyás. Ezeket ilyen sorrendben kell értelmezni, azaz először menekülni próbáljunk, ha az nem megy, akkor bújjunk el, és csak a legvégső esetben bocsátkozzunk ellenállásba. – Hagyjuk el a helyszínt az első gyanús jelre, és ne engedjünk a kíváncsiságunk csábításának – hívja fel a figyelmet egy emberi gyengeségre a szakember, sokan ugyanis a kíváncsiságuk miatt esnek csapdába, holott lett volna lehetőségük a menekülésre.
De ne csak egyszerűen meneküljünk, ha észleljük a támadást, vagy annak kialakulását, hanem figyelmeztessük erre a közelünkben lévőket, és mindenképpen értesítsük a hivatalos szerveket! – Ha ez nem sikerül, akkor rejtőzzünk el, halkítsuk le a mobilunkat, kérjünk segítséget minden lehetséges módon: sms, Viber, Skype, email, telefonhívás… Ügyeljünk arra, hogy ne kommunikáljuk rejtekhelyünk pozícióját, mert ellenünk fordulhat ez az információ. Harcolni pedig csak végszükségben! – figyelmeztet Tóbiás Mátyás. Azért is lényeges kiemelni, hogy ellenállást csak akkor tanúsítsunk, ha már nincs más választásunk, mert a küzdősportokban való gyakorlat sem segítség ilyen szituációban. – A harcművészet csak harcművészet, ne képzeljünk bele többet. Az edzőterem nem készít fel az extrém helyzetekre, sem a stressz alatti cselekvésre – jelenti ki. – Egy sportoló tudatosan és tudat alatt is a begyakorolt fizikai és mentális mintázatok limitált keretein belül gondolkodik. Ezáltal máris vesztett, mert ezek sportszerű magatartáson alapulnak, nincsenek kódolva bennük az íratlan szabályok.
 
Milyen fegyvereket improvizálhatunk?
 
Presztízs MagazinHa mégis közelharcra kerül sor, a szakértő szerint akkor van a legjobb esélyünk, ha csoportokat szervezünk, és harceszközöket improvizálunk a környezetünkből: – Soha ne szálljunk szembe csak a testi lehetőségeinkre hagyatkozva – int óvatosságra Tóbiás Mátyás. Az egyik legfrissebb terrorcselekmény Londonban volt június elején, ahol előbb a London Bridge-en egy furgon a tömegbe hajtott, majd később az elkövetők késsel támadtak a járókelőkre. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a terroristák gyalog haladnak és válogatás nélkül szurkálják az embereket. Ha nem tudunk elmenekülni vagy elrejtőzni, fegyvereket kell improvizálnunk a harchoz. Kapjunk fel egy széket, és a lábaival célozzunk a támadóink arca felé, így a gyilkos pengéket is távol tarthatjuk a saját testünktől. Vagy törjük le az asztal lábait, és azzal védekezzünk. Ha ilyesmi nincs a közelünkben, akkor használhatunk pajzsként táskát, kabátot, esernyőt, vagy bokszerként a kulcscsomónkat is – sorolja a lehetőségeket Tóbiás Mátyás, aki szerint azért jó elvégezni a témába vágó képzéseit, mert azokon nemcsak felkészülhetünk a rendkívüli helyzetekre, hanem az is megtanulható, hogyan lássunk el szúrt vagy vágott sebet, ami életmentő lehet.
 
Mindig forgalommal szemben sétáljunk
 
A bombatámadások mellett akkor vagyunk a legsebezhetőbb célpontok, amikor autóval hajtanak a tömegbe a terroristák. Ez ellen rendkívül nehéz védekezni, de van egy-két hasznos tipp, aminek betartásával javíthatjuk az esélyeinket. – A forgalom irányával lehetőleg szemben haladjunk a járdán. Sokkal könnyebb megvédeni magunkat olyan támadással szemben, ami szemből érkezik. Sétáljunk olyan helyeken, ahová nehezen jutnak be autók, például olyan utcákon, ahol a járda mellett kocsik parkolnak egyfajta fedezékként. Ha ilyenre nincs mód, akkor maradjunk közel az épületekhez, ne a járda széléhez. Lehetetlen lesprintelni egy autót, még lőfegyverrel megállítani sem könnyű, de ki lehet kerülni, miközben felénk hajt. Jó fizikai kondícióval könnyebb az utolsó pillanatban oldalra kitérni az útjából, vagy barikád mögé menekülni – zárja szavait az önvédelmi coach.
Átlag: 5