Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tiltott nyomozás

Tancsa Ágnes | 2010.08.27. |
Tiltott nyomozás
A német kormány törvénnyel tiltaná a munkaadóknak, hogy a közösségi oldalakon nyomozzanak leendő és meglévő munkavállalóik után.

Több német nagyvállalat rendszeresen megfigyeli munkavállalóit lehallgatott telefonbeszélgetések, kamerás térfigyelő-rendszerek és részletes orvosi vizsgálatok során szerez magánjellegű információkat dolgozóiról. Miután ez kiderült, a német kormány új szabályokat fogalmazott meg a foglalkoztatottak adatvédelme érdekében. Ezek közé tartozik, hogy a munkahelyen csak meghatározott helyekre lehet térfigyelő-rendszereket kiépíteni és ezek helyéről tájékoztatni kell a foglalkoztatottakat, illetve csak olyan orvosi vizsgálatnak vethetik alá a dolgozóikat, amelyek munkakörük szempontjából fontosak.

Azt is megtiltják, hogy a munkaadó közösségi oldalakon szerezzen magánjellegű információkat a munkavállalóról, hogy ezt hogyan tudják ellenőrizni az még kérdéses. Ugyanígy kérdéseket vet fel az is, hogy amennyiben kiderül, hogy közösségi oldalon szerzett adatok miatt nem alkalmaznak valakit, akkor a munkavállalót kárpótlás illeti meg.
 
A felmérések szerint mindenesetre nem ritka, hogy valakit „ellenőriz” a cég, mielőtt felvenné munkatársai sorába, és a megkérdezett cégek HR-munkatársainak 23 százaléka már utasított is el valakit az online ellenőrzést követően. Magyarországon még nincs erre vonatkozó adat.
Még nincs értékelve