Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Több nagyvadat lőnek ki az idén Tolnában

forrás: mti | 2012.11.28. |
Több nagyvadat lőnek ki az idén Tolnában
A tavalyinál mintegy ezerrel több nagyvadat terveznek kilőni az idei vadászati szezonban a Tolna megyei vadász- és vadgazdálkodási társaságok, a megye vadászterületein eddig már több mint nyolcszáz gímszarvast ejtettek el - tájékoztatott a Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

2012-ben a vadászatra jogosultak gímszarvasból 7135, dámvadból 5584, őzből pedig 17 166 egyedet becsültek Tolna megyében - közölte Kosaras Zoltán vadászati osztályvezető. A kilövési tervekben összesen 3942 gím, 2641 dám és 3580 őz szerepel, ami mindegyik vadfaj esetében meghaladja a tavalyi terítéket. Az elmúlt évben 3566 gímet, 2287 dámot és 3255 őzet ejtettek el Tolnában.
    A vadászati szezon eddig eltelt hónapjai alatt 855 gímszarvas, 265 dámvad elejtését jelentették a hatóságnak; a már befejeződött őzbakidényben 1078 bak került terítékre.
    Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint Tolnában öt éve folyamatosan emelkedik a terítékre kerülő szarvasok és őzek száma - 2007-ben például még csak 2134 gímszarvast ejtettek el -, ám a becsült állomány nagysága nem csökkent, miközben a gímállomány 2008-ban még nem érte el a hatezer egyedet.
    Király István, a Tolna Megyei Vadászati Kamara titkára az MTI-nek úgy vélte: a megemelt kilövési tervek nem jelentenek elegendő "vadászati nyomást" a növekvő vadállományra. A vadkárok nagyságából ítélve nem csökkent érdemben az állomány - tette hozzá.
    Elmondta, a 2009/2010-es vadászati idényben 74 millió, a tavalyi szezonban már 163 millió forintot fizettek ki a tolnai vadásztársaságok mezőgazdasági vadkárra, és a tapasztalatok alapján ez az összeg az idén nőni fog. Ezzel Tolna kezd felzárkózni a listavezető Somogy megye mögé, ahol a vadkár összege tavaly meghaladta a fél milliárd forintot - jegyezte meg.
    Tolna megye 370 ezer hektáros vadászati területének vadkárral leginkább sújtott része a Tolnai-hegyhát mintegy 30-40 ezer hektáros területe, az itt működő vadásztársaságok fizetik ki a vadkárok mintegy kétharmadát.
    A vadászati adattár szerint a Tolna megyei vadásztársaságok összességében 145 millió forintos többlettel zárták a 2011-es évet. A tavalyi összes bevétel 1 milliárd 160 millió forint volt, ennek mintegy fele, 577 millió forint bérkilövésekből származott.

Átlag: 5