Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tovább csökken a cégajándékozás

forrás: mti | 2012.12.02. |
Tovább csökken a cégajándékozás
A 2008 óta tartó visszaesés után az idén tovább csökken a karácsonyi cégajándékozás - derül ki a Promo Data Piackutató Kft. felméréséből.

A Promo Data 3100 nagyvállalattal, a 300 millió forintnál nagyobb árbevételű cégek 20 százalékával már a tizenegyedik évben készített telefonos interjút - közölte a piackutató. Ennek során a megkérdezett cégek ötöde jelezte, hogy tervez karácsonyi ajándékozást, míg tavaly a nagyvállalatok negyede, a korábbi években pedig egyharmada adott valamilyen ajándékot partnereinek, ügyfeleinek, illetve dolgozóinak.
    Jelentősen csökken a reklámajándékokra fordított összeg is. A vállalatok csaknem fele 100 ezer forint alatt, 41 százaléka 100 ezer és félmillió forint között költ. Több mint félmillió forintért a cégeknek csak 12 százaléka vesz ajándékot, ami a fele a válság előttinek. Egymillió forint fölötti vásárlást alig több mint tíz cég jelzett, míg 2007-ben még 84 nagyvállalat költött ennyit.
    Továbbra is a hagyományos ajándékok a meghatározóak. A cégek 40 százaléka vásárol karácsony előtt ajándékba italt, 36 százaléka irodaszereket, írószereket, nyomtatványokat, 13 százaléka édességet. A divatcikkeket, trikókat, baseball-sapkákat, sporteszközöket, naptárakat, CD-ket vásárlók aránya 4 százalék alatt van. A cégeknek mindössze egy-két százaléka keres egyéni, exkluzív ajándékokat.
    A felmérés szerint az ajándék megrendelések tovább csökkennek, viszont a korábbi évekhez képest többen várnak ajánlatot - hívta fel a figyelmet Szentirmay László, a piackutató ügyvezetője. Szívesen fogad konkrét ajánlatot csaknem 1250 cég, ami 10 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az ajánlatot elutasítók közül a legtöbben azt mondták, hogy állandó kapcsolatuk van, már megoldották, illetve kaptak már elég katalógust, vagy a saját termékeiket ajándékozzák, sokan pedig a külföldi anyacégtől szerzik be a reklámajándékot.

Még nincs értékelve