Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Udvarlás – Édes előjáték a boldog élethez

Salat Vince | Profimédia-Red Dot | 2020.02.06. |
udvarlás
Udvarlás – Édes előjáték a boldog élethez
1940. július 6. A nap, amikor Allie (Rachel McAdams) és Noah (Ryan Gosling) találkoznak, a fiú pedig azonnal bolondot csinál magából egy első randi kedvéért: a körhintára csimpaszkodva azzal zsarolja a lányt, hogy elengedi a rudat és lezuhan, ha az nem találkozik vele. Kicsit „meredek” kezdet a csodás holtunkiglanhoz, de a különböző világokban élő fiatalok szerelme amúgy sem „sima ügy”. Bár ahogy a filmet nézzük, egyetlen pillanatig sem kételkedünk: akár saját Szerelmünk lapjai (a film 2004-es) is kezdődhetnének ilyen merész felütéssel. Ma sem létezik tartós kapcsolat ismerkedés és udvarlás nélkül, de a gyakorlat szerint egy kicsit máshogy csinálunk mindent, mint elődeink.
Jelentéséből veszített, de a funkcióját őrzi
 
Az udvarlás értelme eredetileg a lány látogatása volt jegyesség előtt, amikor még a házba nem, csak az udvarra engedték be a legényt. Csakis a komoly szándékú udvarló léphetett be a házba és mehetett háztűznézőbe leendő felesége családjához. A háztűznézés kölcsönösen indokolt volt: a leány családjának pláne el kellett menni megnézni, hogy kik és mifélék laknak „egy füst alatt” – azaz egy fedél alatt – a kérő családjában, és milyen módban élnek. Udvarra ma már aligha van szükség az udvarláshoz, és a háztűznézőt sem elsősorban a vagyoni helyzet feltárásával ejtjük meg, de az ismerkedéstől a házasulási szándékig minden lépést végigjárunk a mai napig. 
 
Presztízs MagazinA szokástól a férfias kreativitásig
 
Nincs könnyű helyzetben a férfiember manapság, ha udvarlásba kezdene. Egyszerre kétféle elvárásnak is meg kell felelnie ugyanis: klasszikus romantikát és egyéniséget, egyediséget egyszerre várnak szívünk hölgyei, és milyen igazuk van! Miért mondanánk le olyan csodás szimbólumokról, mint a virág és a szerenád, viszont hogyan mutathatnánk meg önmagunk legérdekesebb egyediségét, ha nem vagyunk képesek valami újat kitalálni hódítási céllal. Noah mutatványa is elég meggyőzőre sikeredett, és, bár Allie revansot vesz a rámenős fiatalemberen, többé már nem verheti ki a fejéből. A hagyomány nagyszerű kötelék: ismerkedési időszakban biztos talaj, láthatatlan kulcs a lélek belső szobáihoz. Viszont ahhoz nem lesz elegendő, hogy belakjuk a szeretett lány szívét – ehhez saját munícióra van szükségünk.
 
Az udvarlás világnyelve
 
Amikor az 57. perc táján lángot vet a páncéltőkés családi zongora, de Miki (Szabó-Kimmel Tamás) még mindig átszellemült arccal fújja a szerenádot, miközben mindenki a tűzre figyel – úgy érezzük, ennél nagyobb áldozatot nem követelhet az udvarlás. A Made in Hungaria (2009) mozi éjjelizene-jelenetének komikuma, persze, csak fűszer. Ha a vegytisztán romantikus megfelelőjét keressük, majdnem ugyanakkor, egy órával a film kezdete után csendül fel a szerenád Don Pedro (Anthony Quinn) birtokán, a gyönyörű Victoria Aragon (Aitana Sánchez-Gijón) ablaka alatt, a reménykedő Paul Sutton (Keanu Reeves) szívéből. Ha felgyullad a lámpa, valóban csak Pár lépés a mennyország (1995). Borítékolható sikerrel kecsegtet az ilyen udvarlás, nagy kár, hogy manapság ritkábban csendül fel zenés szerelmi vallomás.
 
Presztízs MagazinPengeélen táncoló szerelem
 
Jelek és jelzések bonyolult rendszere vonatkozik a párválasztás és az udvarlás időszakára is szerte a világban. Olykor egészen furcsa módszerekhez folyamodik a kultúra, hogy kiderítse, ki kihez való, igaz-e a csábítási szándék, s az tetszik-e a leánynak. A finnek például a 19. századig késsel adták egymás tudtára, helyénvaló-e az udvarló akarata. Az eladósorba került lányok derekára apjuk egy üres késhüvelyt akasztott, amelybe a fiú belehelyezte a saját pengéjét, ha tetszett neki a lány. A kés visszaadása kikosarazásnak minősült, ám ha a lány megtartotta azt, a legény bátran udvarolhatott és megkérhette a kezét. 
 
Párkeresés helyett együtt hálás
 
Udvarlás gyanánt rögtön a lényegre térnek a lányok, egészen pontosan a család biztatására – így találják meg az észak-kambodzsai kreungok az igazit, akivel aztán hosszú házasságban élik boldog közös életüket. A tizenéves lányok számára apjuk egy kis kunyhót épít a ház mellé, hogy minél több férfival szeretkezhessenek, és így minél előbb megtalálják az igazit. Európai szemmel ez a mi vidékünkön is ismert próbaházasságnak lehet az afrikai megfelelője, bár megbotránkozunk a nyers módszeren – a kreungok viszont a párkeresést és a válást vetik meg. A szokást az Afrika déli részén élő zuluk is gyakorolják, náluk viszont csak már kialakult kapcsolat esetén indokolt a házasság előtti szerelmi együttlét, apai jóváhagyással. A családtól távolabb építenek a lánynak szerelemkunyhót, hogy kötetlenebb formában is együtt lehessenek a fiatalok, de csakis azután, hogy az apa „elismerte” a kérőt. Ennek módja: a lánynak szarvasmarhákat kell kérnie udvarlójától, majd onnantól, hogy ezek megérkeztek a családhoz, a lány apja elismeri az udvarlót.
 
Presztízs MagazinVerejtékkel meghódított kegyek
 
Ha azt gondoljuk, hogy a primitív törzsi társadalmak szolgáltatják a legfurcsább – és olykor legvisszataszítóbb – megoldásokat az élet kényes dolgaira, könnyen tévedünk. Egy ajtóval odébb – Ausztriában – ugyanis még a 19. században is élt a verejtékkel való hódítás gyakorlata: a fiúk zsebkendőt helyeztek a hónaljukhoz tánc közben, ami aztán nem maradt szárazon, és amikor a lányok ezzel a zsebkendővel törölték meg az arcukat, párjuk illatát megérezve azonnal belehabarodtak. Ennek tükörmotívuma pedig így néz ki: a lányok almaszeletet helyeztek a hónaljukhoz tánc előtt, majd ezt az almát megetették a fiúkkal, akik szintén kezes bárányokká változtak a kétségtelen vonzalomtól. Szerencsére ehhez a hagyományhoz ma már az osztrákoknak sem kell ragaszkodniuk az udvarlás sikeréért.
 
Pénzen vett menyasszonyok
 
Európában szelídebb formában létezett ugyan, de közismert szokás volt a leányvásár még a 19. században is. Magyarországon is több településen tartottak párválasztásra alkalmas összejövetelt az év különböző időszakaiban, olykor búcsúkhoz vagy nagyvásárokhoz kötve. Ismerkedés, házassági ajánlatok, a hozomány mustrája zajlott ilyenkor, például, Mátészalkán, a gannai havasokban a pócsi Mária-búcsún, Zengővárkonyban, az ormánsági  Vajsznón, Zomborban stb. A szokás távol-keleti megfelelője az évszázados távlatokba visszanyúló menyasszonyvásár hagyománya Thaiföld Csiangrai tartományában. Ott ugyanis, ha egy férfinak megtetszik egy nő, elmegy a lány édesanyjához és megalkuszik vele a vételárban, illetve megegyeznek abban, mennyi időt fognak együtt élni a kiszemelt menyasszonnyal. Az időtartam pár hónaptól egy évig is terjedhet, s amennyiben megkedvelik egymást ez idő alatt, akár egy életre is megvásárolhatja a nőt magának.
 
Ezerféle formában csinálhatjuk, egy a lényeg: izgalmakkal, várakozással és ígéretekkel teli időszak az udvarlás, édes előjáték, remélhetőleg egy életre szóló közös séta első lépései!
 
Még nincs értékelve