Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Új szmogriadó szabályozás Budapesten

Tancsa Ágnes | 2010.07.15. |
Új szmogriadó szabályozás Budapesten
Várhatóan e hónap végén lép életbe a Fővárosi Közgyűlés új, múlt hét csütörtökön módosított szmogriadót szabályozó rendelete: a jövőben a szmogriadó riasztási fokozatának idején tilos lesz a fekete és piros környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek közlekedése.
Az eddigi szabályozás alapján szogriadó esetén a páros, illetve páratlan rendszámú járművek közlekedését korlátozták egy-egy napig. Azonban a gépjárművek környezetvédelmi tulajdonságát jelölő plakettek és matricák rendszere megváltozott, már nem kétszínű – sárga, zöld – matricák, hanem négyszínű – fekete, piros, kék, zöld – matricák vannak használatban, így lehetőség nyílt a forgalomkorlátozás elvének megváltoztatására is.
A rendelet nem korlátozza a jelenlegi sárga matricás autókat, melyek még a régi környezetvédelmi felülvizsgálati rendszerben kaptak érvényes matricát. Ezeket a következő felülvizsgálaton fogják az új rendszerbe illeszkedő matricával ellátni.
A riasztási fokozatban bevezették azt az új szabályt is, hogy a főpolgármesternek lehetősége van elrendelni, hogy a gépjárműveik haladási sebességét 20 kilométer/órával csökkentsék a sofőrök, kivéve ott, ahol 30 kilométer/óra vagy annál kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.

A képviselők a szmogriadótervről szóló rendeletet módosították a kerti hulladékokra, az avarra vonatkozóan is. Ezeket elsősorban helyben kell komposztálniuk az ingatlantulajdonosoknak, másodsorban a háztartási hulladéktól elkülönítetten, a fővárosi közterület-felügyelet által forgalmazott, jelölt zsákban kell gyűjteniük, amelyet a szolgáltató elszállít.

A kerti hulladékot elégetni 2011. november 30-ig március 8. és november 30. között, ünnepnapok kivételével hétfőtől szombatig 10 és 15 óra között lehet. Tilos égetni a Hungária-gyűrűn belül, továbbá közterületen, valamint egészségügyi, szociális, gyermek-, ifjúsági, nevelési és oktatási intézmények, nyitott sportlétesítmények, szabadidőközpontok és egyházi intézmények 100 méteres körzetében, azok működésének időtartama alatt. 2011. november 30-a után azonban tilos lesz a kerti hulladékot, avart elégetni Budapest egész területén.

A szmogriadó-rendeletet megszegőkkel szemben 30 ezer forint bírság szabható ki.

Még nincs értékelve