Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újrakeresztelték a Lajtát

Tancsa Ágnes | style.hu | 2010.08.20. |
Újrakeresztelték a Lajtát
A több mint 100 éves hadihajót augusztus 20-án, mint keresztanya keresztelte újra a honvédelmi miniszter felesége, Hendéné Stiber Szilvia. A monitor (őrző, figyelő hadihajó) a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott, majd kotróhajóvá fokozták le.

A Lajta (Leitha) múzeumhajót a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred tiszteletbeli zászlóshajójává nyilvánította a miniszter.

Az első monitor típusú hadihajót 1862-ben bocsátották vízre Amerikában. A John Ericsson által tervezett hajót eredetileg tengeri háborúra tervezte, víz alatti rendszernek. A fedélzete teljesen lapos, alig látszik ki a vízből, a hajótér, a kazán és a gőzgép a víz alatt van. Tisztán fémből épült, páncélozott fedélzetű csavargőzös hadihajó. A fedélzeten mindösszesen egy hatalmas páncélhenger, a forgatható lövegtorony található.
 
A Lajtát az „Első Magyar Pest-Fiumei Hajógyár Rt”-nél rendelték meg 1870-ben, és testvérhajójával a Marossal ’71-ben bocsátották vízre. Mindkét hajó építését az óbudai DGT Hajógyárban fejezték be.
 
1918. április 10-én, Óbudán a Leitha-t és a Marost is leszerelték és kivonták a hadiflottilla hajólistájából. Egy évvel később újra felszerelték és részt vett a monitorlázadásként (vagy ludovikás felkelésként) ismert, sikertelen akcióban. 1921-ben szerelték le végleg, fegyverektől, páncélzatától teljesen megfosztották.
 
A csupasz hajótestet a Dunakotró és Gőzhajózási Vállalat vette meg és 1928-ban elevátorhajónak építették át, és a József Lajos nevet kapta.
 
Dr. Margitay-Becht András, amatőr hajózás történész 1986 óta foglalkozik a hajóval, neki köszönhető, hogy 1992-ben védetté nyilvánították és a felújításáért is kitartóan küzdött. A hajót az Osztrák-Magyar Monarchiában építették és részt vett az elő világháborúban. A trianoni békediktátum után mint kotróhajó működött tovább. A hajótestet 1993-ban nyilvánította védetté a hadtörténeti múzeum.
 
Az 1887-es állapotába visszaállított hajót, a korabeli berendezéssel együtt bejárhatja bárki augusztus 21-én 10 és 20 óra között, 22-én 10 és 12 óra között, az Akadémia I. kikötőnél (U-10708-30 jelű pontján).
Még nincs értékelve