Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vágod? Vágják!

„Az igazi férfiak igazi borbélyhoz járnak” – áll a bekeretezett képen a falon. Egy igazi borbélynál jártunk

Bogáth Patrik | Naggyuri Photo | 2018.09.20. |
Barber Shop
Vágod? Vágják!
Fodrászszékben mindenki ült már. Borbélyszékben csak kevesen. Képzeljünk el egy 250 kilós, öntött vasból készült, mindenhogyan állítható, Amerikában gyártott széket. Ilyenből négy is várja a vendégeket a Budapest Barber Shop Holló utcai üzletében. A negyedtonnás súlynak funkciója van: amikor borbélypengével borotválnak, nem mindegy, hogy mennyire stabil székben ülsz. Megnéztük a helyet, ahová kizárólag férfiak tehetik be a lábukat.
Budapest ütőerén tartjuk a kezünket. Király utca, Gozsdu Udvar, a főváros népszerű bulinegyedében járunk. A „hétkerben”, ahol nulla–huszonnégy órában lüktet az élet. Macskaköves járdán talpalunk a Holló utca végéig (vagy ha úgy tetszik, az elejéig), mire felfedezzük a piros-fehér-kék csíkos forgó hengert az egyik üzlet homlokzatán. A jellegzetes borbélyrudat, amely már évszázadok óta a szakma szimbóluma. Lenézünk, és eszünkbe jut, milyen sorsszerűek ezek a macskakövek: egy régi kor útja vezet egy régi kor mesterségéhez. Felnézünk és benyitunk a Budapest Barber Shop ajtaján, de még előtte csaknem kiszúrja a szemünket a tábla: „No Ladies!”. Ez itt a férfiak birodalma, nem tehetünk mást: belépünk.
 
Ami a menyasszonynak is tilos
 
Presztízs Magazin„Ja, hogy a felirat az ajtón? – kérdez vissza az üzletvezető, Csordás Róbert. – Az nem poén, ide tényleg nem jöhetnek be nők. – Kis beszélgetés után kiderül, hogy ez nem valami hímsoviniszta duma, bár volt, aki ezzel vádolta őket. Sőt egyszer feljelentéssel is megfenyegették az üzletet, merthogy diszkriminálnak. Valójában csak a régi borbélyhagyományt őrzik. – Mi sem megyünk be a körmöshöz, amikor a nők odamennek – érvel Róbert, miközben géppel aprólékosan fazonra szabja az egyik vendég haját. – Vannak engedékenyebb helyek, ahol már a lányokat is beengedik, de ebben a kérdésben én konzervatív vagyok. Nem szeretem, amikor a srác elmondja, hogy milyen frizurát szeretne, a barátnője meg rákezdi, hogy jaj, ne olyat… Erre itt nincs szükség, egy férfi tudja, mit akar! – Tiszta sor, ám az sem meglepő, ha néhányan tényleg csak viccnek vélik az ajtóra függesztett figyelmeztetést. – Ha mégis a barátnőjével érkezik valaki, ajánlunk egy cukrászdát a közelben, ahol kényelmesen várakozhat – fűzi hozzá Róbert. Hogy nem nőgyűlöletről van szó, az hamar kiderül, amikor elújságolja, hogy szeptemberben házasodik. Lecsapjuk a magas labdát, hogy a tiltás vajon a menyasszonyára is vonatkozik-e. – Ő már járt bent, de szigorúan csak záróra után” – neveti el magát, aztán az üzlet előtt egy cigit is elszív a vendégével búcsúzóul.
 
Egy igazi férfi tudja, mit akar
 
Presztízs MagazinMikor néhány perc múlva visszatér, sörrel kínál minket – később kiderül, ez itt bevett szokás. Felmegyünk a galériára, leülünk a sakktáblás kis asztal köré, ahol nemrég még két angol srác ücsörgött, akik a lenti borbélyszékben új hajfazont kapott haverjukra vártak. Róbert rutinosan kapja elő a sört a hűtőládából, majd a jól ismert cisszenő hang után folytatjuk a beszélgetést. „Nézz körül, itt minden a férfiasságról szól – mutat körbe büszkén. A székünk mögött egy régi bokszzsák csüng a plafonról, a részben tégláig lecsupaszított falakat szörfdeszka, cápafogsor és szarvasagancs díszíti. A raklapból készült borbélypulton Jack Daniel’s-es üvegek sorakoznak, a tévében a nyári labdarúgó-világbajnokság meccseit ismétlik. Ha belegondolunk, hogy a legtöbb fodrászüzletben a női stílus dominál, ami sokszor talán feszélyezi a betérő férfiakat, akkor erről itt szó sem lehet. Szinte szagolni lehet a tesztoszteront a levegőben. – Vendégeink nagy része nemcsak a haj- vagy a szakállvágásért jön ide, hanem ezért a hangulatért. Itt mindenkit megkínálunk egy sörrel vagy kávéval, üdítővel, mert azt akarjuk, hogy jól érezzék magukat. Előkerülnek a férfitémák, kitárgyaljuk őket, és az egymással szembeforgatható borbélyszékekben barátságok szövődnek. Én is úgy összehaverkodtam néhány visszatérő vendégemmel, hogy közülük többen ott lesznek az esküvőmön” – magyarázza Róbert, aki többször is férfiklubnak nevezi az üzletét.
 
YouTube-ról tanult hivatás
 
Presztízs MagazinMagyarországon 2014-ben, az első Budapest Barber Shop megnyitásával kezdődött a borbélyszakma reneszánsza, amit az Ausztráliából hazaköltöző és az ausztrál modellt átvevő Gellei testvérek alapítottak. Azért volt erre nagy szükség, mert úgy tizenöt éve az addig különálló férfi- és nőifodrász-képzést egybevonták, a tananyag viszont 80 százalékban a női irányba tolódott el. Ez vezetett idehaza a borbélyszakma csaknem teljes kihalásához. A Holló utcai üzlet a negyedik boltja volt időrendben a Budapest Barber Shopnak, de tavaly novemberben franchise-rendszerben átadták a vezetését Csordás Róbertnek. „Akkorára nőtt a cég, hogy már nem lehet egy kézből koordinálni mindent. Nagyon ügyelnek arra, hogy a stíluson ne essen csorba, ezért olyan emberekben bíznak meg, akik belülről ismerik a rendszert – tudjuk meg Róberttől, aki azelőtt alkalmazottként dolgozott ugyanebben a Barber Shopban. Már az is érdekes, hogyan lett borbély belőle, ugyanis autodidakta módon, YouTube-videókról tanulva kezdte a szakmát. – Azelőtt átlagos állásaim voltak, dolgoztam például autókölcsönzőben. Nem találtam rendes fodrászt, ezért elkezdtem magamnak vágni a hajamat – árulja el, miközben a lenti négy borbélyszékben ég a munka a többi borbély keze alatt. – Egy idő után a haverok elkezdték dicsérni a frizurámat, és kérték, hogy nekik is vágjam le. Kezdetben ingyen, aztán pár száz forintért csináltam, de rengeteget gyakoroltam. Szerintem az az igazi, ha valaki így találja meg a hivatását. Az elején nem megélni akartam belőle, hanem őszintén érdekelt a dolog, ezért tanultam bele.” 
 
Az abszolút menő? A legószakáll!
 
Presztízs MagazinKésőbb persze ő is elvégezte a férfi-női fodrászképzést, ami ahhoz kell, hogy hivatalosan működhessen, de a szakmát magától, illetve a többi borbélytól tanulta el. „Mindenkitől lehet ellesni néhány fogást. Persze jó, ha van az embernek egy mentora, mint nekem Rékasi Dezső, aki szerintem az ország egyik legjobb borbélya – jegyzi meg Róbert, aki nyolc évig vágta a saját haját, amihez ma már nincsen türelme, úgyhogy ezt az említett, amúgy kiválóan éneklő, az X-Faktorban is fellépő borbély barátjára bízza. Beszélgetés közben észreveszünk egy bekeretezett oklevelet a falon, amely szerint Csordás Róbert nyerte meg 2017-ben a Beard Warst. Ez egy országos borbélyverseny, ahol a szakállkategóriában lett győztes, ezt tartja az erősségének is. – A nagyon éles, nagyon egyenes vonalak híve vagyok. Viccesen legószakállnak is szoktuk nevezni, annyira szabályos – meséli nevetve, majd megmutatja az eszközt, amellyel az egyenes vonalakat szabja, a filmekben is látott kinyitható borbélypengét. Ma már persze nem a bőrön fenik, hanem a penge cserélhető, és minden vendégnél újat használnak.– Fontos a higiénia, haladni kell a korral” – jegyzi meg. 
 
Férfiak közt nincs mellébeszélés
 
Presztízs MagazinElőször azonban mindig hajat vágnak, csak utána jöhet a szakáll, hogy minél jobban sikerüljön az összkép. Férfiak között nincs mellébeszélés: egyenesen megmondják, ha a vendég kívánsága szerintük nem jó ötlet, és ajánlanak is a fej, az arc és a haj adottságaihoz illően. „Aki idejön, megbízik bennünk, mi pedig olyan frizurát csinálunk, ami nemcsak akkor néz ki jól, miután itt beszárítottuk, hanem legalább két-három hétig kitart” – hangsúlyozza Róbert. Az egyik falon lóg egy impozáns kép, amelyen különböző fantázianevű frizuraminták láthatók. Egy régi vágású rotterdami barbershop, a Schorem tablója, tudjuk meg. Valahogy mindenből a hagyomány, a tradíció árad, amit a modern, trendi világgal ötvöznek. Azt mondják, múlt nélkül nincs jövő sem. Úgy érezzük, ez a poraiból feléledő borbélyszakmára is igaz. 
 
 
 
 
Még nincs értékelve