Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Világszínvonalú magyarok

Idén a legkülönfélébb szakterületeken lettek a világ legjobbjai honfitársaink, illetve alkotásaik

bogath | Profimédia-Red Dot | 2020.03.16. |
Világszínvonalú magyarok
A sportban már hozzászoktunk ahhoz, hogy magyarok a világ legjobbjai. Hogy ne menjünk időben túl messzire, a nyári úszó világbajnokságon Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Milák Kristóf is a legjobbnak bizonyult. De vannak ennél sokkal meglepőbb aranyembereink is, ugyanis különböző szakterületeken is rangsorolják a legnívósabb teljesítményeket. A magyarok pedig sok mindenben tehetségesek, amit az alábbi összeállítás is bizonyít a 2019-es legjobbakról. És még hol van az év vége?!
A világ legjobb asztalosa
Óvodában a legtöbb fiú a labdát rugdossa, kismotorozik vagy a lányokat kergeti, amivel le is képeződik a későbbi három fő férfiszenvedély: a foci, az autó-motorimádat és a nők. Simon Krisztiánnak azonban már a kiscsoport-nagycsoport időszakában is a fűrészelgetés és a kalapácsolás volt a kedvenc időtöltése. Nem csoda, hogy húszéves korára a világ legjobb asztalosa lett: idén nyáron győzött a szakmák világbajnokságán az oroszországi Kazanyban. Egy ír tervezésű bárszekrényt kellett összeraknia mindössze 21 és fél óra alatt, s olyan nagy nemzetek legjobbjait is maga mögé utasította, mint Svájc, Franciaország, Anglia vagy Németország. A felsőörsi asztalos győzelmével a fiatalokat is inspirálni szeretné arra, hogy válasszák ezt a szakmát, hiszen sajnos kevés a szakember. Egyvalakinél már biztosan sikerrel járt: az öccse is bútorasztalosnak készül.
 
Presztízs MagazinA világ legjobb chiliszósza
Immár tíz éve létezik a The World Hot Pepper Awards, ahol a világ legjobb chiliszószainak jár az elismerés, és 2019-ben egy magyar szószt választottak a világ legjobbjának. A magyar GaBko Chili által forgalmazott Ale Mango Habanero névre keresztelt chiliszósz vitte el a fődíjat, ami mellett gyümölcs kategóriában is nyertes lett. A kétszeres díjnyertes szósz a habanero, a mangó és a sörkomló ízét foglalja magában, és nem az erőssége, hanem az íze dominál. A chilimester Nagy 
Gábor megszállottsága 2011 nyarán kezdődött, amikor megkóstolt egy habanero paprikát, s ennek hatására saját fogyasztásra kezdett fűszernövényt termeszteni a kertjében és az ablakpárkányokon. Már az első évben akkora mennyiség jött össze, hogy a barátoknak is jutott belőle, a visszajelzések pedig olyan jók voltak, hogy elindult a céltudatos munka. Nyolc évvel később pedig a világ legjobb chiliszószát állítja elő. Ez tényleg Nagy-sztori!
 
Presztízs MagazinA világ legjobb atlasza
Magyarország domborzata mostantól nemcsak nekünk, magyaroknak kedves, hanem világszerte a csodájára járhatnak az atlaszrajongók. Ugyanis idén hazánk nemzeti atlaszának Természeti környezet című, angol nyelvű kiadását választották meg Tokióban a világ legjobbjának. A kötet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézet szerkesztésében jelent meg, és előzetes kiválasztás után a versenyben maradt negyven legjobb könyv közül választotta ki első helyezettnek a szakmai zsűri a Nemzetközi Térképészeti Konferencia keretében szervezett nemzetközi térképészeti kiállításon. Ez a legrangosabb díj, amelyet atlaszkészítéssel lehet nyerni a világon. Lám, ebben is jók vagyunk!
 
Presztízs MagazinA világ legjobb bonbonja
2013-ban családi vállalkozásként indult a szentendrei bemutatóbolttal rendelkező Sweetic, amelynek célja az volt, hogy kiváló minőségű, egyedi kivitelű csokoládékat és bonbonokat készítsen. Jelentjük, sikerült! Az elmúlt öt évben három különféle világversenyről összesen 23 díjjal tért haza a csapat, bár soha nem tudott a dobogó legfelső fokára állni – 2019-ig. Idén sikerült, méghozzá a legrangosabb versenyen, a londoni székhelyű Great Taste Awardson bizonyultak a legjobbnak! A győztes pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia kombinációt Zala Judit csokoládémester egy gyümölcsös ízvilágú venezuelai étcsokoládé burokba álmodta meg, amellyel tarolt a gasztronómiai Oscar-díjként is emlegetett versenyen. Egy biztos: magyar praliné ilyen elismerésben korábban soha nem részesült.
 
Presztízs MagazinA világ legjobb fodrásza
Bár mindössze egy tízhónapos OKJ-s tanfolyamot végzett, mégis ő a világ egyik legjobbja a szakmájában, legalábbis ezt mutatják az eredményei. Az idén Ukrajnában rendezett világversenyen a mindössze 27 éves Berendi Henrik két kategóriában is győzött. Pedig a családjában hiába hemzsegnek a fodrászok, ő maga nem ollóval a kezében képzelte el a jövőjét. Kosárlabdázónak készült, el is jutott az NB I-ig, ám egy sérülés közbeszólt, így kénytelen volt felhagyni az élsporttal. Ezután fordult a fodrászat felé, de úgy tűnik, a versenyszellem továbbra is lángol benne. Idén a párizsi fodrász-világbajnokságon is sikeres volt, ott csapatban a második helyen végzett. „Szeretnék még versenyezni, de egyre több időt fordítok arra, hogy képezzem a szakma iránt érdeklődőket” – árulta el, tehát az oktatás is foglalkoztatja.
 
Presztízs MagazinA világ legjobb madárfotósa
Idén egy mindössze 15 éves magyar fiút, Koncz-Bisztricz Tamást választották a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának a Bird Photographer of the Year nemzetközi fotópályázaton. A fiatal egy drónfelvétellel nyert, amelynek Az élet bölcsője címet adta. A képen tőkés récék láthatók, ahogy egy a Tömörkény és Pálmonostora között megbúvó szikes tóban úszkálnak, fentről pedig a tükröződő égbolt és a felhők mellett jól látszik, amint a kacsák felkavarják a tóban nemcsak az iszapot, hanem a jellegzetes színeket okozó rétegeket is, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagok bomlása során keletkeznek. Tominak ez volt az első nemzetközi díja, ráadásul rögtön egy nívós pályázaton diadalmaskodott, hiszen a BPOTY ma a világ első számú csak madarakkal foglalkozó fotópályázata, amelyre idén is 63 országból több mint 13 ezer fotót küldtek be.
 
Presztízs MagazinA világ legjobb illusztrátora
Ha nem is konkrétan a legjobb, mindenképpen a legjobbak egyike a magyar Valló Berta. A neves német kiadó, a Taschen állította össze a világ 100 legjelentősebb illusztrátorát bemutató kiadványt, amelybe hazánk képviseletében egyedüliként került be a Londonban élő művésznő, ami óriási szakmai elismerés. Berta már Angliában végezte az iskolát, készített animációs filmet, illusztrált csokoládécsomagolást és színházi plakátot, de az irodalmi könyvillusztráció a leginkább meghatározó az életében. Munkái nagyon részletgazdagok, igazi történetmesélők. Miután külföldre költözött, alkotásaiban nagy hangsúlyt kapott a korábbi budapesti és az új londoni életének összehasonlítása. Mint fogalmaz, országot váltani konfliktusokban gazdag folyamat, amit rajzban meglehetősen jól lehet érzékeltetni. Elég jól csinálja!
 
Még nincs értékelve