Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

World Press Photo kiállítás

Balogh Renáta | origo.hu | 2010.10.25. |
World Press Photo kiállítás
A World Press Photo 2010 idei pályázatán 128 ország 5847 fotóriportere mérette meg magát 101.960 pályaművel. A nemzetközi zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani a beérkezett fotók közül a legjobbakat. 13 napot töltöttek el Amszterdamban, hogy meghozzák a végső döntést, és kihirdessék a 63 nyertes képet, melyet egy utazó kiállítás keretein belül Budapestre, a Millenáris Parkba is elhoztak a szervezők.

A World Press Photo 1955-ben alakult meg Hollandiában egy független, non-profit szervezetként. Fő céljuk az, hogy a hivatásos sajtófotósok munkáját támogassák és népszerűsítésék szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre mintegy 2,5 millió ember tekint meg 100 helyszínen a világ 45 országában – olvasható a rendezvény honlapján.

A fent leírt információk birtokában kíváncsian indultam el a Millenárisba, hiszen még egyik évben sem volt alkalmam ellátogatni a WPP-re. A kiállítás megtekintése egy könnyed vasárnapi programnak indult, de már a nyitókép láttán rájöttem, ez sokkal komolyabb lesz. Először azzal a – díjban nem részesített – képpel találtam szemben magam, amelyet egy YouTube videóból vágtak ki. A fotó Neda Szalehi Aga Szoltan haláltusáját rögzítette. A 26 éves iráni lányt mellbe lőtték egy teheráni tüntetésen, azóta a megdöbbentő fotó az iráni zavargások szimbólumává vált. Sokkolóan hatott rám, ahogy a szép lány arcát ellepte a vér, és felakadt szeme jelezte, ő már nem ezen a világon van.
 
Presztízs Magazin
Folytatva utamat elém tárultak az elmúlt év emlékezetes pillanatai korunk történelméből, hétköznapjaiból, politikájából, sportjából, művészetéből, természeti változásaiból, tudományos eredményeiből és a meghatározó vezető hírekből. Vérben ázó testek, halott kisgyerekek, félfejű katonák néztek rám a kiállítás paravánjairól, néha már úgy éreztem, nem bírom tovább szemlélni, milyen borzalmak történtek a világban. Rossz érzéssel töltöttek el a látottak, arra gondoltam, milyen szerencsés ember vagyok, hogy nem egy háborús övezetben kell élnem, és nem sodort sorsom egy öngyilkos merénylet helyszínére. Eddig csak a World Press Photo által kerültem közelebb ehhez a szörnyű világhoz, ahol, ha nem akartam érzékelni a látottakat, becsuktam a szemem, és továbbsétáltam egy vidámabb képhez. A fotókon látható személyeknek, ellentétben velem, nem volt meg ez a választási lehetőségük, a szörnyű események az életükhöz tartoztak.
 
A szervezők kicsit több figyelmet is szentelhettek volna a fiatalkorúaknak, egy 18-as karikás, elkerített részlegre igencsak rászolgált néhány kép. A szülőkkel ellátogató gyerekek lelkivilágára nem hiszem, hogy pozitív hatást gyakoroltak azok a fotók, amelyek még a felnőtteket is megrázták. Ezek a dokumentumok egyes látogatókból ellenszenvet váltottak ki, túlzottan hatásvadásznak találták a megörökített pillanatokat, és felmerült a kérdés, milyen ember képes arra, hogy fél méterről lefotózzon egy halott kislányt. Természetesen az ellentábor azzal érvelt, hogy a világ polgárainak saját szemükkel kell látniuk a tragédiákat, mert otthon a kényelmes, meleg lakásukból nem tudják átérezni a szörnyűségeket.
 
A többi kategória már barátságosabbnak bizonyult, kiemelten nagy sikernek örvendett a
Presztízs Magazin
sport-akciókép és sportfotó téma, olyannyira, hogy alig lehetett oda férni a képekhez. Külön kiemelném Elizabeth Kreutz (USA): Lance Armstrong visszatérése fotósorozatát.
A portré kategória legérdekesebb színfoltjának az Annie van Gemert (Hollandia): Fiúk és lányok sorozat bizonyult, olyan gyerekeket mutatott be, akikről nagyon nehéz eldönti, hogy melyik nemhez tartoznak. Az egyik fiatal tiniről még most sem tudom száz százalékosan megállapítani, hogy a fiúk vagy a lányok táborát erősíti.
 
A győztes fotós az emberek a hírekben kategóriából került ki, Pietro Masturzo (Olaszország): Teherán háztetőiről képe nyerte el legjobban a zsűri tetszését.A fotó sejtelmesen azt ábrázolta, amikor a teheráni tüntetések közben a nők tiltakozásukat úgy fejezték ki a szerintük elcsalt választások miatt, hogy kormányellenes jelszavakat kiáltoztak a házak tetejéről.
 
Presztízs Magazin
Külön pozitívumként ért, hogy a rendkívül erős felhozatalú természetfotók közül, az egyedi kategória első díjazottja személyében a magyar dr. Szentpéteri L. Józsefet tisztelhettük. Vadászó jégmadár című képe lélegzetelállító módon kapta el az élelemszerzés pillanatát.
 
Zárásként idézném a zsűri elnök, Ayperi Karabuda Ecer szavait, melyek tökéletesen összefoglalják a kiállítás atmoszféráját: “… A 101.960 benevezett kép láttán a zsűri minden tagja pontosan érzékelte, hogy a világban átélt fájdalomnak csak a töredékét vagyunk képesek befogadni. A dráma intenzitása valósággal bénító vizuális hatást gyakorolt ránk, annyira sűrűn ismétlődött… Ez a válogatás nem leltár a világ eseményeiről, hanem képi utazás...”
A kiállítás képei megtekinthetők a www.worldpressphoto.org oldalon.
Átlag: 5