Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A minimál

dr. Miliosz Nikolett | Profimédia-Red Dot | 2015.06.26. |
A minimál
Hideg eleganciával tervezett stílusos formák, légies, letisztult kialakítás: ez a minimál. A stílus, amely hátat fordít a túldíszítettségnek és a lehető legkevesebb eszköz- és anyaghasználattal igyekszik létrehozni egyszerű, ugyanakkor látványos kialakítást.
A gyökerek
 
A minimalista stílus születése egészen a Bauhaus-ig nyúlik vissza. A Walter Gropius építész nevéhez fűződő, 1919-ben alapított iskola azokat tömörítette, akik megelégelték a zsúfolt tereket és a barokkos túlzásokat, és szinte sóvárogtak az egyszerű, letisztult formák iránt, amelyek mellőznek minden felesleges sallangot, oda nem illő tárgyat, térbeli rendezetlenséget. Véleményük szerint a kevesebb több, a végcélként elérni kívánt harmónia pedig sokkal könnyebben megvalósítható, ha kevesebb tárgyat kell egységes egésszé rendezni. Habár első ránézésre a minimalista stílus könnyen abszolválhatónak tűnik, azért komoly fejtörést okozhat a megfelelő tárgyak kiválasztása és térbeli elhelyezése is.
 
Presztízs MagazinSzélsőséges kritikák
 
Megjelenését követően a minimalista stílus meglehetősen szélsőséges véleményeket váltott ki. Rajongói ódákat zengtek az egyszerűségében rejlő tökéletességéről és rendezettségéről, míg bírálói a hidegségére, a túlzott, az otthon érzetével össze nem egyeztethető fegyelmezettségére és sterilitására hívták fel a figyelmet. Valóban, ez a stílus rendkívül nagy önfegyelmet és rendmániát kíván. Nem kedveli az emléktárgyak, lakást díszítő elemek felhalmozását, de a rendetlenséget sem. Ebben a környezetben nincs helye a szétszórtságnak, hiszen a tágas térben katonás rendben elhelyezkedő berendezési tárgyak között minden kósza dolog azonnal szemet szúr.
Az üres felületek sem vonzhatják személyes tárgyainkat, ha akadna a lakásban kihasználatlan sík terület, az is csak néhány könyvvel, esetleg gyertyával díszíthető. Fontos, hogy a legapróbb tárgyak is együtt éljenek a berendezés többi darabjával. S mielőtt azt gondolnánk, a takarékoskodók stílusáról beszélünk, tévedünk! A minimalista stílus egyik fontos jellemzője a luxus – a berendezési tárgyak általában igen drágák, hiszen egyben használati tárgyként és szemet gyönyörködtető dekorációs elemként is funkcionálnak.
 
Játék a térrel
 
A minimalista stílus alapvetően a szabadságot hirdeti, tágas belső terekkel operál, így a kisebb alapterületű lakások nem felelnek meg a minimál igényeinek. A minimalista lakások általában osztatlan légterűek, bútorok vagy látványosabb falpanelek választják el egymástól a különböző helyiségeket. A bútorok is egyszerűek, letisztultak, a szigorú tárolási kényszer miatt hatalmas belső térrel kell rendelkezniük. Általában rejtett fogantyú tartozik hozzájuk, vagy tolóajtó segít abban, hogy tartalmuk hozzáférhetővé váljon. Habár a terek nagyok, a minimál stílus különböző térnövelő technikát is alkalmaz, a színeket és a természetes fényt hívja segítségül.
 
Presztízs MagazinJáték a színekkel
 
A színek kiválasztásában is nagy körültekintéssel kell eljárni, kerülni kell a harsány színeket, ugyanakkor, ha egymáshoz közel álló árnyalatokra esik a választás, egy kontrasztos szín jelenléte nem jelent problémát (például az élénk türkiz vagy piros alkalmazása a szürkés színekkel). A minimál nem kedveli a színek halmozását, a fekete, fehér, szürke, bézs vagy a földszínek közül választ. A falak mellőzik az élénk színeket, általában letisztult fehér vagy bézs szín jelenik meg rajtuk, de a földszínek és a pasztellszínek is elfogadhatók, ha valaki túl hidegnek találná a fehéret.
A színek kiválasztásánál mindenképpen fontos, hogy a berendezés, a falak, a burkolat és a kárpit színe harmonizáljanak egymással. A stílus szívesen játszik a sötét-világos kontraszttal, a fém és a különféle földszínek, valamint a fa és egy harsányabb szín kombinációjával. Tartózkodik a mintáktól, ha mégis előfordulna, ismétlődő mivolta jelezné a stílushoz való idomulását.
A minimál a falak dekorálását is mellőzi, a fal anyaga tekintetében azonban megengedőbb: sokszor egy-egy különlegesebb térbeli minta, különlegesebb anyag, mint a beton vagy a tégla jelenti a kiugrási lehetőséget. Ha mégis dekorálni támadna kedvünk, tartsuk észben, hogy a falra tett képben sem annak mondanivalója, sokkal inkább a színei fontosak. Színpompás festmények, fényképek szóba sem jöhetnek, kivéve, ha fekete-fehér, vagy szépiahatású fényképpel dolgozunk. Ezekkel sem szabad azonban túlzásba esni, hiszen a képek nem vonhatják el a figyelmet az összhatásról, nem csökkenthetik a helyiség szellősségét, optikai méretét. A bútorok szintén egyszínűek, itt a fa erezete az, amely enyhíti a katonás rendet. Ha növényeket támad kedvünk elhelyezni a lakásban, részesítsük előnyben a nagyobb méretű, zöld növényeket. Ha virágos növényt szeretnénk, mindenképpen fehér színűt válasszunk.
 
Presztízs MagazinJáték a fénnyel
 
A minimál sóvárog a fény után, a viszonylag „szegényesen” berendezett tér a fényhatások által telik meg. A bőséges, természetes fény jelenléte nélkül tehát minimál stílusról nem is beszélhetünk. Emellett nagyon fontos a mesterséges fények megfelelő elhelyezése is, ezek általában a polc aljába, a pultba, a szekrénybe vagy a mennyezetbe rejtve jelennek meg. A nappaliban a nagyméretű állólámpa elengedhetetlen kellék, ami nemcsak fényforrásként, hanem díszítő elemként is funkcionál. A bútorok aljába helyezett hangulatvilágítás is meghatározó. Ezekkel a trükkökkel a tágasság érzete növelhető.
A minimál mellőzi a függönyöket, amennyiben mégis használ, úgy kizárólag a tökéletesen letisztult, mintamentes, színben a berendezéssel egységet képező, lap- vagy szalagfüggönyök jöhetnek szóba.
 


Egységes keret – a letisztult burkolat
 
Fontos szempont, hogy a burkolatok színe sem teszi lehetővé a harsány felé való elrugaszkodást, a luxus az, ami itt is meghatározó. A burkolatok anyaga ugyanis mindig kiváló minőségű, de soha nem hivalkodó, a hangsúly az anyag természetes szépségének bemutatásán van. A legjellemzőbb burkolatok a fa, a fém, a kő és a beton, a hidegburkolatokat pedig óriási méretük jellemzi, mozaikokról szó sem lehet. A padló is ezeket a stílusjegyeket hordozza magán: egyszínű, a környezetbe tökéletesen idomuló szőnyeg, vagy világos, esetleg sötét színű faburkolat.
 
Presztízs MagazinA lakás középpontja
 
A nappali legjellegzetesebb bútordarabja a hatalmas méretű, geometrikus, a többi bútorral szimmetrikusan elhelyezett kanapé. A bútorok vonalvezetése szögletes és éles. Jellegzetes berendezési tárgy a „lebegő” polc.
A kárpitok is egyszerűek, nagyon jó minőségűek, többnyire egyszínűek. A textileknek is inkább a textúrája, mintsem a színe dominál. Népszerű a gyapjú, a len, a pamut, a vászon és a minőségi, szőrmehatású anyagok. A díszpárnáknak és a kanapén esetlegesen elhelyezett plédeknek is követnie kell színben a helyiség arculatát.
A nappali fontos díszítő elemei a jó minőségű, gyakran prémium kategóriás szórakoztatóelektronikai termékek: a síkképernyős televízió, a házimozi rendszer. A polcok ürességét általában egyforma vázák, kaspók tökéletesen rendezett sora díszíti. Az sem ritka, hogy a polcok funkció nélkül, üresen állnak. A pultok, asztalok többfunkciósak: használható felületként és díszítőelemként működnek.
 
A minimál konyha
 
Bár a minimál szigorú követelményrendszerét a lakás egyéb helyiségeiben sem könnyű megvalósítani, a konyhában azonban igazi kihívás, hiszen egy konyhapult normális esetben hemzseg a konyhai gépektől, tárolóktól. Itt azonban ez igazi szentségtörésnek minősül, a teret rendnek és tisztaságnak, hatalmas fiókoknak, rejtett fogantyúknak kell uralnia. Minden tilos, ami megtörné a síkfelületek rendjét, így a háztartási eszközök csak beépítettek lehetnek. Gyakran a mosogatótálca is a pult anyagából készül.
 
A fürdőszoba
 
A fürdőszobában a kád lehet süllyesztett, de állhat térben is, a zuhanyzó épített, de akár egyiket, akár másikat rejti a fürdőszoba, alapvető fontosságú, hogy ne idegen testként létezzen a térben. Jellemző a nagyméretű padlócsempe, a beépített fürdőszobaszekrények. Itt is felejtsük el az éppen nem használt kozmetikai termékek térben való elhelyezését. A burkolat nagyon egyszerű, minőségi, ezt trendi és különleges szaniterekkel hangsúlyozzák ki.
 
 
Még nincs értékelve