Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Benned hány ember lakik?

A nyelvtanulás ábécéje

dr. Miliosz Nikolett | Profimédia-Red Dot | 2017.05.02. |
nyelvtanulás
Benned hány ember lakik?
Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy – hangzik a mondás, mely végigkíséri szinte egész életünket. Vitathatatlan, hogy annál könnyebben boldogulunk, minél több nyelvet beszélünk, ám rohanó világunkban nem mindegy mire, mely nyelv(ek) elsajátítására áldozzuk kevéske időnket.
Gyökeres változás
 
Azokat az eseteket leszámítva, amelyek során szükségszerű volt egy másik ország, nép nyelvének az elsajátítása, elmondhatjuk, hogy a nyelvtanulás előtérbe kerüléséhez is meg kellett érnie a világnak. Korábban ugyanis elképzelhetetlen volt az a szabadság, mely napjainkra jellemző: a multinacionális vállalatok térnyerése itthon, a munkaerő számára biztosított országok közötti – többé-kevésbé – szabad áramlás pedig külföldön tette nélkülözhetetlenné egy-egy másik nyelv ismeretét. Míg régen politikai érdekek határozták meg a kötelezően tanulandó nyelvet, addig ma már bármelyik szabadon tanulható korra, nemre és nemzetiséghez való hovatartozás nélkül.
 
Módszerek útvesztőjében
 
Presztízs MagazinAmennyiben elmúltunk 18 évesek (de ma már előtte is!), életünk folyamatos rohanással telik. Munka, iskola, tanulás, család, gyerek(ek), pörög a mindennapi mókuskerék. Nagyon nehéz rászánnunk magunkat arra, hogy egyáltalán hozzákezdjünk valamelyik nyelv elsajátításához, ám hozhatja úgy is az élet, hogy nincs más választásunk. Ha jobb állást, több pénzt, jobb életkörülményeket akarunk, bizony meg kell találni azt a nyelvtanulási módszert, amely leginkább bele tud simulni mindennapjainkba. A helyzet pedig korántsem egyszerű, hiszen ezen a téren (is) megtévesztőbbnél megtévesztőbb módszerekkel próbálnak ügyeskedni a különféle vállalkozások. Rögtön gyanakodjunk, ha olyanok akarnak becserkészni minket, akik extrém rövid idő alatt hihetetlen eredményeket ígérnek.
 
Igazi nyelvtörők
 
A nyelvtanulás során számos nehézséggel találkozhatunk, ezek közül az egyik legveszélyesebb a türelmetlenség. Ahogy az élet egyéb területein, úgy itt is mindent akarunk, és lehetőleg azonnal. Mindenki szeretne azonnal beszélni, rögtön mindent megérteni, ám ez lehetetlen küldetés – tanulás, belefektetett energia és gyakorlás nélkül. Pontosan ezért nehéz megtalálni a legjobb módszert, mert egyénfüggő az, hogy kinek mi válik be: az egyén, az időbeosztás és képességek nagyban befolyásolják azt, hogy mennyi idő alatt és milyen szintre tudunk eljutni.
 
Mennyi az annyi?
 
Presztízs MagazinA Közös Európai Referenciakeret szerint ahhoz, hogy egy nyelvből a felsőfok küszöbére eljussunk, nagyjából 600-800 óra „tiszta” tanulás szükséges. A referenciakeret viszont hangsúlyozza, hogy „tiszta” ismeretelsajátításról van szó, tehát ebbe nem számít bele az ismétléssel töltött idő, amely pedig kulcsfontosságú a nyelvtanulás során. Ez azt jelenti, hogyha naponta egy órát nyelvtanulásra tudunk szánni, akkor nagyjából két év alatt juthatunk el erre a szintre. Ha most úgy éreznénk, napi tíz percünk sincs, nemhogy egy óránk, koncentráljunk a holt időkre, amit például utazással töltünk, mert ezek kiváló alkalmat nyújtanak kifejezések tanulására vagy célnyelvi szövegek, dalok hallgatására. Az is nagyon fontos, mennyire érdekel minket az adott nyelvhez tartozó kultúra, mert abban elmélyedve is sok többletinformációhoz jutunk.
 
Nyelvvizsga vs. valódi tudás
 
Presztízs MagazinA nyelvtanulási módszereket kutatók szerint a legideálisabb helyzet a kényszertől mentes nyelvtanulás lenne, ám mivel csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy pusztán kedvtelésből tanuljanak bizonyos nyelvet, ez utópia marad. A magyar oktatási rendszer – tévesen – elhitette az emberekkel, hogy a nyelvtudás fokmérője a nyelvvizsga, így a régi, hagyományos oktatás az ennek való megfelelést tűzte ki célul. Mindez eredményeképpen azt tapasztaljuk, hogy hiába lesz valakinek nyelvvizsgája, korántsem biztos, hogy azzal a való életben boldogulni tud, érthetően megszólal, ugyanis a nyelvvizsgához szükséges anyagok sokszor magolásra, keretekben történő gondolkodásra kényszerítenek, háttérbe szorítva a logikát. Ezt a hibát felismerve az utóbbi években több új nyelvvizsgatípus jelent meg, ezek egy része próbál oldani a régi rendszeren, és a feladattípusok megváltoztatásával a gyakorlati tudást tesztelni. Az sem mindegy, hogy milyen nyelvvizsgát választunk: amennyiben a külföldi munkavállalás a cél, olyan nyelvvizsgán kell megmérettetnünk magunkat, amelyet az általunk vágyott országban is elfogadnak.
 
Lépésről lépésre
 
Első lépés: válasszunk nyelvet! Amennyiben készen kaptuk a feladatot, a probléma meg is oldódott, azonban előfordulhat, hogy lehetőségünk van nyelvet választani. Ilyen esetben sokat tud segíteni, ha megfigyeljük a nyelveket, barátkozunk a kultúrákkal, megvárjuk, amíg „a nyelv választ ki minket”. Ennek elősegítésére hallgassunk idegen nyelvű dalokat, nézzünk célnyelvű videókat. Nem az a fontos, hogy megértsük, csak próbáljunk egy kicsit azonosulni a nyelvvel, tetszik-e a hangzása, milyen érzéseink vannak vele kapcsolatban.
Presztízs MagazinMásodik lépés: kerüljünk tisztába önmagunkkal! Miután a nyelvet kiválasztottuk, idézzük fel magunkban az eddig összegyűjtött tanulási tapasztalatainkat, hiszen ez a kulcsa annak, hogy a számunkra legmegfelelőbb nyelvtanulási módszert találjuk meg.
Harmadik lépés: találjuk meg a számunkra legjobb módszert! Miután felmértük az egyéni igényeinket, elkezdődhet a keresgélés egy olyan módszer után, amely számunkra minden tekintetben megfelel. Ma már számtalan hely és tematika létezik, a nehézséget az jelenti, ha nem megfelelő ember találkozik a nem megfelelő irányvonallal. Ha úgy tartja kedvünk, próbáljunk ki több módszert is, nem kell egy mellett lehorgonyoznunk! Tegyük bele a lehető legtöbb energiát, ne hagyjuk, hogy elvegyék a kedvünket a kezdeti és az időközben felmerült nehézségek. Három fő irány van, amelyet követhetünk: tanulhatunk nyelviskolában, magántanártól és otthon, egyénileg is. Ha nyelviskolát választunk, vegyük figyelembe, hogy bár olcsóbb megoldásról van szó, és több lehetőségünk van a gyakorlásra, nem mindig tudunk majd olyan tempóban haladni, ami számunkra a legjobban megfelel. Ha magántanár mellett tesszük le a voksunkat, egyéni ütemben haladhatunk, kevesebb kötöttség mellett, ám többet kell érte fizetnünk. Tanulhatunk otthon, autodidakta módon is, ám ekkor legyünk körültekintőek, hiszen így sokkal kevesebb visszaigazolást kapunk, nagyobb eséllyel tanulunk meg valamit hibásan.
 
 
Presztízs MagazinHasznos tippek nyelvtanuláshoz
Bármilyen módszert is választunk, egy dolog elengedhetetlenül fontos: soha ne magoljunk! A szavakat egyébként sincs értelme magukban tanulnunk, hiszen így jó eséllyel nem, vagy csak nagyon nehezen tudjuk előbányászni a fejünkből. Mindig szövegkörnyezetben, egy-egy mondathoz, kifejezéshez próbáljuk illeszteni a szót, így több legyet üthetünk egy csapásra, és emlékeznünk is könnyebb lesz rá.
Hasznos módja a tanulásnak, ha a tanulandó szóhoz rögtön képet is társítunk, vagy a szó hangalakját kötjük össze valamilyen jelentéstartalommal.
Ismételjünk, amennyit csak tudunk, ehhez a neten számos remek program áll rendelkezésre, amelyek külön megjegyzik, mely szavak, kifejezések mennek nehezebben, és azt gyakrabban futtatják.
Ha már az okostelefonunk folyton a kezünkben van, használjuk nyelvtanulásra! Az olyan programok, mint a Duolingo, a Mondly vagy az 50 Languages játékos, szórakoztató formában tanítanak, de szótárakat is telepíthetünk a könnyebb boldogulás érdekében.
Hagyjuk el a szinkronizált filmeket, és nézzük őket inkább felirattal, közben sokat tanulhatunk!
Keressünk olyan könyveket, amelyek meghatározott szókinccsel íródtak, így nem sokkal a nyelvtanulás elkezdése után is sikerélményünk lesz egy-egy célnyelvi könyv olvasása közben!
 
Milyen nyelvet érdemes tanulni?
 
Presztízs MagazinAngol – Az angol igazi útlevél a világban, alig van a Földnek olyan pontja, ahol ne értenének meg bennünket, ha angolul beszélünk.
Orosz – Noha volt idő, mikor még kötelezően tanulandó nyelv volt, ma már megéri szabad akaratunkból figyelnünk rá: az orosz befolyás növekedése ugyanis a munkaerőpiacon is újra keresetté tette a nyelvet.
Spanyol – Jelenleg 21 ország államnyelve, így sok helyen boldogulhatunk vele. A többi nyelvhez képest könnyebben tanulható, dallamos, ezért igen kedvelt.
Kínai – Kína terjeszkedésével egyre több olyan munkáltató van, aki kínai érdekeltséggel bír, ehhez pedig kell a kínaiul jól beszélő munkaerő.
Francia – Közel 220 millió ember beszéli a világon, az angol után a franciát használják a leggyakrabban idegen nyelvként. Kell ennél több?
Ritkább európai nyelvek – Az utóbbi időben a munkaerőpiacon egyre keresettebbek lettek a ritkább európai nyelvek: a görög, a török vagy a skandináv nyelvek.
 
Még nincs értékelve