Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Férfiak Klubja

Az alapító szerint a férfi élete a szolgálatról szól, a kor fizetőeszköze pedig a presztízs

Szász Adrián | Férfiak Klubja-archív | 2016.02.03. |
Férfiak Klubja
Férfiak Klubja
Rosszul hangzik, de jót fogunk kihozni belőle, úgyhogy csak olvassanak tovább: manapság a házasságok mintegy 65 százaléka végződik válással, és a bontóperek közel 75 százalékát nők kezdeményezik. Az egyedül maradó férfiak haszontalannak érezhetik magukat, így gyakran szenvedélyekbe menekülnek vagy megbetegszenek. Nem véletlen, hogy a halálozási statisztikákat is ők vezetik. „Ha betegek vagyunk, nem mi gondoskodunk másokról, hanem ők rólunk, ha pedig meghalunk, még további gondot is okoztunk” – oldja némi fekete humorral a téma komolyságát Bedő Imre közgazdász, aki azért is hozta létre két évvel ezelőtt a Férfiak Klubját, hogy segítsen megfékezni a kedvezőtlen trendeket. De nem csak ezért. Sokkal prózaibb oka is volt rá!
„A két kislányom, akik majd húsz év múlva párválasztás elé kerülnek, és örülnék, ha találnának maguknak olyan férfit, amilyen én szeretnék lenni!” – hangzik Imre óhaja. Szerinte a cél eléréséhez vezető legjobb utat választotta, amikor összefogott a mai apákkal. Együtt ugyanis nagyobb esélyük van sikerrel képviselni és közvetíteni a társadalom felé a tradicionális férfiértékeket, amelyek mintha hangsúlytalanná váltak volna az utóbbi évtizedekben. Azt pedig, hogy nem elfecsérelt idő az újrafelfedezésükkel foglalkozni, igazolja, hogy a Férfiak Klubjának immár 115 ezer követője gyűlt össze a Facebookon, további ezrek olvassák a közösség weblapját, illetve kísérik rendezvényeit országszerte. A mozgalom tehát jó úton jár! De még pontosabban mi is a célja?
Presztízs Magazin„Először is: azért vagyunk férfiak, hogy megtaláljuk a módját, miként lehetünk szolgálatára a különböző rendszereknek: család, baráti kör, munkahelyi közösség, társadalom – magyarázza az alapító. Mert sokan csak eljárnak dolgozni, majd este otthon pihennek, hogy másnap újra mehessenek, pedig a munkájuk nem ad lehetőséget az önmegvalósításra. Nem helyettesíti az életüket, amit abban a kettő-négy órában kellene élniük, ami fennmarad még a napból a munkán, utazáson, evés-iváson, tisztálkodáson kívül. Ezt az időt illene olyan elfoglaltsággal tölteniük, amely alapján definiálhatják magukat a világban. Ez azért is fontos, mert manapság inkább filozofálni szeretünk cselekvés helyett, ami nem igazán szolgálja az önbecsülést.”
 
Biztonságot adó, felelősséget vállaló, döntésképes
 
A Férfiak Klubja nem is vesztegeti az idejét, hanem cselekszik! Mára világossá vált, hogy a kezdeményezés széles tömegek – férfiak és nők – fantáziáját mozgatja meg, így elindulhatott például az apa-fia körök megszervezése az egyes helységekben, önkéntesek által. Ez a közeg apáknak és fiaiaknak igyekszik hasznos közös időtöltési lehetőségekkel szolgálni a ráérős délelőttökre. Sőt a helyi „nagyköveteknek” immár az is feladatuk, hogy a klubtagok számára találkozókat szervezzenek egy-egy helyben neves emberrel – például bankigazgatóval, híres sportolóval, aki a város szülötte –, hogy az megoszthassa életszemléletét az arra kíváncsi férfiakkal. Akár gimnazistákkal, egyetemistákkal, akik így már fiatalon meghallgathatják, miként gondolkoznak együtt a férfiak a világ dolgairól. Lesznek apa-fia, sőt apa-gyerek táborok is, utóbbi már a leánygyermekekkel együtt. Egy „Harcosok Klubjához” hasonló sportos személyiségfejlesztés is körvonalazódik, persze nem verekedős program, hanem intelligens időtöltés, férfiaknak tetsző módszertannal, mert Imre szerint a piacot ma a női módszertanok uralják, melyek kevés férfit fognak meg.
Presztízs Magazin„Ők elmennek például jógázni, ami rendben is van, de mi az ilyesmitől elzárkózó többséget is szeretnénk megszólítani. A férfiak nyelvét keressük, amelyen keresztül jobb emberekké, a nők, a barátok és a kollégák értékesebb támaszaivá tehetjük egymást. Ma még sajnos sokan nem állnak ki az értékeik mellett, csak hátradőlnek vagy annyira a kedvében akarnak járni a párjuknak, hogy éppen ezzel adják fel teljesen önmagukat. Így aztán a legnagyobb igyekezettel sem tesznek jót a kapcsolatnak. Nyolcezer nőt kérdeztünk meg, akiknek többsége nem az empatikus partnert kereste válaszaiban, hanem a klasszikus férfiértékeket hiányolta. A biztonságot adó, felelősséget vállaló, döntésképes férfit, aki mellett jó nőnek lenni. Ha ezt nem látja egy hölgy a párjában, ma már nem kegyelmez…” – világít rá Imre egy újabb nehezen vitatható igazságra.
 
Presztízs MagazinNők és férfiak, szövetségben
 
A Férfiak Klubja ezzel együtt sem nagyapáink korát sírja vissza. A huszonegyedik században keresi az ősi értékeket, önmagunkért és a jövő generációiért, mert az alapító szerint a férfiak élete a szolgálatról szól. A klubtagok között éppen ezért főként erős férfiakat találunk, akik annak örülnek, amit létrehoznak – az élet bármely területén. A közösség célja ezt a példát kisugározni azok felé is, akik éppen utat, kapaszkodót keresnek. Akiket esetleg összezavart a fősodorbeli kommunikáció, amely a férfiak bűneiről, uralmáról és az utóbbin való változtatás szándékáról szól. Mert a Férfiak Klubja szerint a történelem igazolja, hogy a férfiaknak és a nőknek szövetségben érdemes létezniük, a nemeket szembefordító ideológiákra nem kifizetődő építeni. Igaz, magát a férfiasságot „megtanítani” sem reális vállalkozás…
„A mai kor fizetőeszköze a presztízs – vallja Imre. Vagyis, ha újra presztízst adunk a férfiértékeknek, egyre többen akarják majd maguktól, a saját tempójukban és erejükkel megközelíteni az általunk felvázolt ideát. És ők minden lépésükkel csak jobbak lehetnek! Meg fogják süvegelni őket a nők, és megköszöni majd a társadalom, hogy van tartásuk. A legjobb, hogy ehhez nem kellett kitalálni semmilyen mesterséges eszmét, vagy Amerikából importálni módszertant, csak feleleveníteni valamit, ami mindig is működött. És amelynek nálunk, Kelet-Európában talán még közelebbiek is a gyökerei, mint tőlünk nyugatabbra, hiszen mi még láthattuk a felmenőinket az általunk nagyra tartott elvek szerint élni. Más kérdés, hogy a magyar férfiak jellemzően konokul bizalmatlanok. Ha viszont odaállnak valaki vagy valami mellé, azt legalább ugyanazzal az erővel támogatják, amellyel korábban kételkedtek benne.”
 
Presztízs MagazinA kilóknál fontosabb az oxigénmaszk
 
Márpedig az ügyet, amelyet a korábban banknál és nagyvállalati vezetőként is dolgozó, ma saját tanácsadó cégét irányító Imre felkarolt, generációk érzik magukénak. Pedig az ötletgazda csak az erkölcsi alapokat akarta megerősíteni, de tevékenysége hamar misszióvá vált, amely a nyugati világ egyik égető problémájára keresi a megoldást. De nem a „hova tűntek a férfiak?” -ra! Mert a kérdést nem megválaszolná, hanem okafogyottá szeretné tenni. És e szándékra ma már a nők ügyeivel foglalkozó civil szervezetektől kezdve a nemek értékeit kiaknázni igyekvő üzleti körökig rengetegen nyitottak. Nem véletlen, hiszen a Férfiak Klubja által felvetett problémák húsbavágó társadalmi-szociális, gyermeknevelési és pedagógiai kérdéseket érintenek, amelyek a világhálós adatok tanúsága szerint nemcsak a 20 és 50 éves közötti korosztályt – bár nyilván ők vannak többségben – foglalkoztatják, hanem az 50, sőt a 60 év felettieknek is a többszörösét vonzzák az aktív Facebook-felhasználók átlagos mértékéhez képest.
Imrét közgazdászként társadalmi érzékenység, egyfajta kötelességtudat is fűti. Úgy véli, aki többet tanul és lát a világból másoknál, sőt esetleg több pénzt is keres, az nagyobb felelősséggel kell, hogy viseltessen a többi ember iránt. Évek múltán akkor volna elégedett, ha a férfiak és nők viszonyát küzdelemként beállító eszmék kikopnának a médiából, csökkenne a válások száma, és a riasztó statisztikák is javulnának. „A nőknek is nyilván akad tennivalójuk például az elvárásaik terén, de mi nem gondolkodhatunk az ő fejükkel, a saját részünket kell beletennünk a közösbe. Azokra a belső tulajdonságokra fókuszálunk, amelyek miatt egy 45 kilós pehelysúlyúra is felnézhetnek a hölgyek, és amelyek hiányában egy 120 kilós bika is nevetségessé válhat. A külső annyiban kapcsolódik ide, hogy éljünk egészségesen, legyünk igényesek magunkkal szemben és akkor jól fogunk kinézni! Ahogy a repülőgépen is mondják: először mindenki saját magára helyezze fel az oxigénmaszkot, utána segítsen az utastársainak is. A férfi tehát először magát tegye rendbe, hogy utána más is számíthasson rá!” Különben? De ezt a kérdést a bevezetőben már megválaszoltuk. A kör tehát bezárult.
 
 
 
 
Presztízs MagazinToborzás a weben
A Férfiak Klubjába regisztrálni a közösség internetes oldalán – www.ferfiakklubja.hu – lehet. A Klub Facebook-profilja gyűjti a csatlakozni vágyókat, sőt a közösségi oldalon az Apa-Fia Körökbe vagy a Klub helyi nagykövetének is jelentkezhetünk. A szervezet a fekete, illetve fehér alapon fekete oroszlánt ábrázoló logóiról könnyen felismerhető a webes elérhetőségein.
 
 
Még nincs értékelve