Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Közel 2 millió tonna élelmiszerfelesleget termelünk évente

Az Élelmiszerbank helyi élelmiszermentő hálózatot létesít a feleslegek összegyűjtésére

sajtóanyag | elelmiszerbank.hu | 2016.02.05. |
Élelmiszerbank
Közel 2 millió tonna élelmiszerfelesleget termelünk évente
Magyarországon évente közel 2 millió tonna élelmiszert dobunk ki. Az Élelmiszerbank célja, hogy a felesleggé váló élelmiszert megmentse és eljuttassa a nélkülözőkhöz. Az egyesület 2015 év végén indult kezdeményezése keretében a vidéki városokban keletkező feleslegek mentését helyezte fókuszba. Az Élelmiszerbank helyi partnerei 8 városban keresnek olyan élelmiszer gyártó és kereskedő cégeket, termelőket, pékségeket, boltokat, akik megsemmisítés helyett szívesen adnák el-nem-adható, megmaradt termékeiket rászorulóknak.
Az élelmiszerpazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszerhulladék.
 
A kérdés ma már nem az, hogy a cégek dobnak-e ki élelmiszert, hanem az, hajlandóak-e ezt kis erőfeszítéssel megmenteni és rászorulóknak eljuttatni. 
 
Számos hazai élelmiszerlánc vállalkozásnak ez már napi rutin – ez is bizonyítja, hogy az eddig kidobott élelmiszer megmentése és rászorulókhoz való eljuttatása lehetséges, sőt, könnyű, teljesen legális, biztonságos – és a résztvevő cégeknek is – nagy örömöt adó gyakorlat.
 
Az élelmiszermentés kiterjesztését segíti az Élelmiszerbank új, NCTA által támogatott projektje, amelyben 8 város összesen több mint 70 karitatív szervezete vesz részt. E szervezeteket készítette fel az Élelmiszerbank a feleslegek megmentésére.
 
Az Élelmiszerbank 10 éves hazai működése alatt rengeteg tudás és tapasztalat gyűlt össze az élelmiszerfeleslegek felkutatása, átvétele és kiosztása kapcsán. Ezt a tudást és tapasztalatot adják át a városok kiválasztott karitatív szervezetei számára, hogy ezekben a városokban is beindulhasson a helyi élelmiszermentés.
 
A projektben résztvevő városok, ahol együttműködő élelmiszerlánc cégeket (termelőket, gyártókat, boltokat, kereskedőket, pékségeket, piacokat stb.) keresnek:
Békéscsaba, 
Debrecen, 
Miskolc, 
Nyíregyháza, 
Pécs, 
Szeged, 
Szolnok és 
Budapest
 
Az Élelmiszerbank a felsorolt városokban és környékükön keresi azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön. Ha Ön élelmiszeres cégnél dolgozik és szívesen csatlakozik a projekthez, szívesen segítené helyi közösségének, lakóhelyének rászorulóit, keresse az Élelmiszerbankot itt: 
http://elelmiszerbank.hu/hu/projektjeink/helyi_elelmiszermento_halozatok_kiepitese/partnereket_keresunk.html#.VrHXltLhCM_
 
Az Élelmiszerbank a részt vevő, rászorulókat segítő szervezeteket képzésekkel, mentorálással, mintaanyagokkal tették képessé az élelmiszerfeleslegek felkutatására, átvételére és kiosztására. 
A képzés kiterjedt többek között arra, hogy milyen élelmiszereket lehet megmenteni és hogyan, milyen dokumentáció szükséges ehhez, mik a kapcsolódó élelmiszerbiztonsági teendők, hogyan lehet az élelmiszert legjobban kiosztani.
 
A résztvevő szervezetek igen változatos profillal rendelkeznek: hajléktalanokkal, mélyszegénységben élőkkel, szenvedélybetegekkel, mozgáskorlátozottakkal, vagy valamilyen szempontból marginális helyzetbe került emberekkel dolgoznak. 
Az élelmiszerosztás legtöbbüknél a tevékenységüket kiegészítő igen fontos munka, hiszen a tapasztalatok szerint az élelmiszerosztás jól támogatja és erősíti a hatását az egyéb szociális tevékenységeknek (pl. mentálhigiéniás tanácsadást, munkakeresést). Így a résztvevő karitatív szervezetek ellátottjainak nagy esélye nyílik életminőségük javítására. 
 
Az NCTA által támogatott projekt céljai: 
A helyi élelmiszeradományozás elindítása a 8 városban, az élelmiszerlánc szereplőinek összekötése a résztvevő, felkészített karitatív szervezetekkel és a feleslegek átvételének elindítása. 
Hosszú távon minden nagyobb városban hasonló ételmentő hálózatok létrehozása
A helyi, rászorultakat segítő szervezetek eredményességének növelése
A helyi élelmiszerlánc cégek és a karitatív szervezetek közötti kapcsolatok erősítése 
Az élelmiszeradományra váró rászorulók számának csökkentése
A hulladékká váló élelmiszer mennyiségének és az ebből adódó környezetterhelés csökkentése
Hozzájárulás a civil szervezetek kapacitásának megerősítéséhez egy olyan tevékenység (az élelmiszeradomány gyűjtés és kiosztás) hozzáadásával mindennapi életükhöz, amely komoly értéket hoz létre mind szociális téren, mint a fenntarthatóság terén
 
Még nincs értékelve