Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Olimpikonok díjazták az italos karton szelektív gyűjtés bajnokait

1.400 játékos 65.000 alkalommal játszott az IKSZ környezetvédelmi online játékával

sajtóanyag | sajtófotó | 2015.11.25. |
Olimpikonok díjazták az italos karton szelektív gyűjtés bajnokait
Kovács „Kokó” István, Nagy Tímea, Kovács Katalin, Kammerer Zoltán, Kökény Roland és Pars Krisztián olimpiai bajnokoktól vehették át kedden a „Szelektív gyűjtés bajnoka 2015” szimbolikus aranyérmet azok, akik a legjobban szerepeltek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) egyhónapos online játékában. Az IKSZ célja a rendhagyó akcióval – amelyet szakmai partnerként az FKF Zrt. is támogatott – az volt, hogy tovább növelje az italos karton hulladék jelenleg 23%-os visszagyűjtési arányát hazánkban. Ha az „ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK” akcióban résztvevő minden játékos és családja szelektíven gyűjti az italos kartondobozt, akkor évente közel 200.000 db gyümölcsleves és tejes kartondoboz kerülhet visszagyűjtésre és újrahasznosításra.
Online bajnokság a környezetvédelemért
 
Az IKSZ új játéka egy fontos környezetvédelmi cél érdekében zajlott; a hazánkban évente kibocsátott 12.000 tonna italos kartondoboz 77%-át ugyanis nem gyűjtik szelektíven, azaz a hulladéklerakókra kerül. Noha az italos karton 75%-át alkotó papír alapanyagot akár öt-tízszer is újra lehet hasznosítani, a lakosság még így is csak 2.800 tonnát gyűjt vissza e hulladéktípusból. Ennek növelése érdekében indult el az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK, amely során a játékosok vidám és interaktív formában tanulhatták meg az italos karton szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának helyes lépéseit, míg a környezetvédelmi kvízek teljesítése révén új és fontos ismeretekre tehettek szert.
 
„Az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK nevű akciónk elindításakor a fő célunk az volt, hogy szórakoztató formában juttassuk el fontos üzenetünket fiataloknak és felnőtteknek egyaránt: az italos karton szelektíven gyűjthető és újrahasznosítható. Egy hónap alatt a Facebook oldalunk kedvelői köre 1.000 fővel bővült és közel 1.400 résztvevő játszott, izgult és taposta laposra az italos kartont. Reméljük, ez azt jelenti, hogy mostantól minden Facebook játékosunk és családjaik szelektíven gyűjtik ezt a hulladékot, és így közel 200.000 db (vagyis 6 tonna) italos kartont hasznosíthatunk újra” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója – „Bízunk továbbá abban, hogy a környezetvédelmi ismeretek játékos formában való átadásával az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK is hozzájárul majd hosszú távú célunkhoz, hogy az italos karton hazai 23%-os visszagyűjtési aránya 2020-ra 50%-ra növekedjen. Napjainkban több mint 5 millió magyar felhasználó cseveg, játszik és tájékozódik a Facebookon: ha minden magyar felhasználó havonta csak egy gyümölcsleves vagy tejes dobozt gyűjtene szelektíven, akkor éves szinten 1.800 tonna italos kartont hasznosíthatnánk újra, ami eléri a Budapesten jelenleg visszagyűjtött teljes mennyiséget!” – tette hozzá az igazgatóasszony. 
 
Presztízs MagazinA kezdeményezés népszerűsítéséhez hét olimpikon – Kovács „Kokó” István ökölvívó, Csernoviczki Éva cselgáncsozó, Kovács Katalin kajakozó, Nagy Tímea vívó, Kammerer Zoltán kajakozó, Kökény Roland kajakozó és Pars Krisztián kalapácsvető – is csatlakozott, hogy együtt álljanak ki a szelektív hulladékgyűjtés ügye mellett. A díjátadó sajtóeseményen a legjobb játékosok nyakába került szelektív gyűjtési szimbolikus aranyérem, amelyet a neves sportolóktól vehettek át. Az olimpikonok ezt követően saját maguk is bemutatták, hogy hogyan kell laposra taposni és szelektív gyűjtőbe dobni az italos kartont! A számukra rendezett mini szelektív olimpián végül Pars Krisztián, olimpiai bajnok kalapácsvető bizonyult a legjobbnak, aki így megmutatta, hogy nemcsak a súlyok messze dobásában jeleskedik, de a villámgyors szelektálásban is.
 
A kezdeményezést szakmai partnerként a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is támogatta
 
„Nagy örömmel támogattuk az IKSZ kampányát, mert nemcsak fontos környezetvédelmi szemléletformáló célt szolgál, de a mi munkákat is segíti, ugyanis ha mindenki tudja, hogy Budapesten a kék fedelű hulladékgyűjtőben, a papírral együtt gyűjtjük a gyümölcsleves és tejes dobozokat, úgy munkatársainknak is könnyebb dolga lesz a későbbi szétválogatás során” – mondta Dorogi Gabriella, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kommunikációs igazgatója. – „A hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása, fővárosunk tisztasága közös ügyünk, amelyhez az első lépést mindig saját otthonunkban kell megtennünk.”
 
Noha az ÖTDOBOZOS JÁTÉKOK nyereményekért folyó akciója lezárult, a játék továbbra is elérhető és játszható, így azok is kipróbálhatják, akiknek eddig még nem volt alkalmuk online laposra taposni az italos kartont. Reméljük, hogy nem csak a virtuális világban környezettudatosak a játékosok, hanem a valóságban is.
 
 
Még nincs értékelve