Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Így szurkoltok ti!

Vigyázat, írásunk iróniát tartalmaz!

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2015.04.02. |
drukkerek, szurkolók
Így szurkoltok ti!
Mi a közös az Újpest és a Fradi, a Real Madrid és a Barcelona vagy az Arsenal és a Manchester United drukkertáborában? Az, hogy a következő szurkolói típusok mindegyikben megtalálhatók. Te magadra ismersz?

A foteldrukker
Olyan, mint a szűz fiú, aki meztelen nőt csak az interneten látott. Megszállott szurkolója egy nagy hírű külföldi csapatnak, melynek címerével ellátott pólókkal, sálakkal, alsógatyákkal próbálja nyilvánvalóvá tenni elkötelezettségét. Kizárólag többes szám első személyben képes beszélni választott klubjáról: nyertünk, leigazoltuk, megvettük stb. Személyes tragédiája, hogy élőben nemhogy meccsen, de még az adott országban sem járt soha, mégis remegő lábbal és kézzel izgul a tévé előtt, hogy „győznek” vagy „veszítenek”. Észre sem veszi, hogy rajongása pontosan olyan tartalmas és valódi, mint egy tinilány szerelme Justin Bieber iránt. 

Presztízs MagazinA futballhívő
Úgy született, hogy Bill Shankly híres mondása a homlokára volt tetoválva, miszerint a futball nem élet és halál kérdése, sokkal több annál. Ő az a srác, aki minden hétvégén misére jár, ám a templomát stadionnak hívják, szentbeszédét kétszer 11 férfi adja elő, és a miatyánk helyett azt kántálja átszellemülten, hogy „Ki nem ugrál… hej, hej!”. Három fő ismertető jele van: 1. több a haverja a lelátón, mint a Facebookon, 2. víz helyett is sört vedel, 3. szeretett klubjának vezetőit, edzőit, játékosait néha összetéveszti az ellenséggel, és ilyenkor a Paulo Coelho-i mélységű életigazsággal támad: szurkoló nélkül nincs futball.
 
Mr. Tippmix
Állandóan a telefonján lóg, de a barátnője már nem féltékeny. Tudja jól, hogy nem egy másik csajnak írogat lázasan, csak az eredményeket bújja: Németországtól Skócián át az iráni másodosztályig. Kedvenc szava az odds, a hendikep és a fix. Egyszer biztosan volt egy nagyobb nyereménye. Egyszer. Azóta a leggyakoribb félmondat, ami elhagyja a száját, hogy „az utolsó meccs vitte el a mixem”. Természetesen egy utolsó percben bekapott góllal. Ilyenkor a világ legpechesebb emberének érzi magát, de nem vonja le a tanulságot, és már a következő meccskínálatból sakkozza ki a napi tutit.
 
Presztízs MagazinA falkatag
Sosem mutatkozik egyedül, hordában jár. A falka többi tagjával vérszerződést köt, de vér helyett tömény szesszel pecsételi meg a testvériességet. Ezt minden mérkőzés előtt megteszi: biztos, ami biztos! A kapucnis pulcsi annyira szerves része ruhatárának, mint amennyire csigának a háza, ezt a fejére húzva védekezik az arcát fürkésző kamerák ellen. Szereti az anonimitást, de nem szereti az ellenséges falkákat. A két kapu meg a labda csak szükséges rossz az életében, az ő igazi meccse a lelátón zajlik, figyelme a szemközti táborra korlátozódik. Rigmusokban kommunikál, jelbeszédet is használ. Utóbbi két legfontosabb eleme az ökölrázás és a középső ujj felmutatása. 
 
A szakértő
Gyerekként a Fradi vagy az Újpest utánpótlásának legfényesebb csillaga volt, csak jött az a fránya sérülés, ami megakadályozta abban, hogy profivá váljon. Azért a kapcsolatai megmaradtak; mindig tud egy-két bennfentes infót, amit csak az „öltözőhöz közeli” emberek ismerhetnek, de bármennyire szeretné, nem mondhatja el azokat. Arról persze nyilatkozik, hogy a Béla nem olvassa jól a játékot, mert különben tudta volna, hogy nem jobbra, hanem balra kellett volna passzolnia. A Józsi rosszul helyezkedik, a Máriónak nincsen erőnléte, az edző pedig inkább mondjon le, mert a 4-4-2 sokkal jobb lenne a 4-2-3-1-nél.
 
Retro
Azokban az időkben ragadt, amikor a trapézgatya menő volt, az LGT szerint mindenki másképp csinálta, és Törő még táncolt. Gépiesen jár ki a meccsekre, mindig ugyanarra a helyre áll, ahonnét állítása szerint már minimum 30 éve szurkol. Ebben a tudatában az sem zavarja, hogy a stadion csak alig tíz éve épült. Ha minden fűcsomóra jutna egy aranylabdás, a szemében akkor sem lenne olyan jó a futball, mint anno. Évenként csak egy-egy labdarúgásra emlékeztető mozdulatot fedez fel, és olyankor a legnagyobb dicséret, ami elhagyja a száját, úgy szól: tisztára, mint az apja! Akinek nincsen apja, vagy legalábbis nem focizott, az csakis falábú lehet.
 
Presztízs MagazinA divatdrukker
Az a típus, akinek elsőként lett volna jegye a Titanicra, de elsőként ült volna mentőcsónakba a jégheggyel való randevú után. Nem tud veszíteni, és nem is veszít soha. Legalábbis őszintén így hiszi. Csak addig szurkol egy csapatnak, amíg az nyerő szériában van. Két éve még szent meggyőződéssel hirdette, hogy Lionel Messi a legjobb labdarúgó a világon, de ma már ugyanezt Cristiano Ronaldóról állítja. Hogy azóta a portugál sajátította ki az Aranylabdát? Puszta véletlen csupán! Miközben a divathullámokon lovagol, fogalma sincs arról, hogy valójában folyamatosan veszít. Elveszíti a hovatartozás érzését.
 
A stand upos
Ő a futballszurkolók csótánya. Leginkább abban az értelemben, hogy nincsen olyan szélsőséges körülmény, amelyben ne élne meg. Rendezhetnek meccset a tudósítások szerint 1000 néző előtt Pápán, ami valójában csak 284, vagy a telt házas barcelonai Camp Nou-ban, biztosan felüti fejét a lelátón. Olyan előre betanult bekiabálásokkal vonja magára a figyelmet, mint a „ma te vagy feketében, holnap anyád lesz”, vagy az „olyan paraszt vagy, hogy traktorral jössz meccsre/szédülsz a betonon/hullik a zsebedből a vetőmag”. A célpontja lehet a bíró, az ellenfél vagy a saját csapat játékosa, de igazából úgyis a feleségét vagy a főnökét képzeli maga elé…
 
A játékos
„Kit is igazoltunk le? Ja, ő penge volt a Football Managerben!” A labdarúgásról szerzett ismeretei egy az egyben a különböző focis videojátékokból táplálkoznak. Fantáziavilágában biztosan BL-győzelemre vezetett egy Port Vale-szintű csapatot, Raphaël Varane-t pedig jóval azelőtt felfedezte, hogy az életben debütált volna a Real Madridban. A baj csak az, hogy az ő fejében Freddy Adu is klasszissá érett, és bármekkora hülyeséget állít, azt meggyőződéssel teszi. Mert már nem tud különbséget tenni a virtuális és a való világ között.
 
A cikk a Presztízs Sport magazin 3/2-es számában jelent meg. 
Még nincs értékelve