Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nehéz helyzetben, hatalmas lelkesedéssel

Vona Lilla | archív | 2015.02.14. |
siketfutball
Nehéz helyzetben, hatalmas lelkesedéssel
Idén második alkalommal rendezik meg a siket futballisták számára a Hallássérültek Futsal Bajnokok Ligáját február 17. és 21 között ausztriai Grázban. A rangos megmérettetésen két magyar csapat, a Debreceni Siketek Futsal Klub és az SSC Budapest indul, előbbi a férfiak, utóbbi a nők mezőnyében.

A két együttes a 2013 októberétől 2014 márciusáig tartó Hallássérültek Futsal Országos Bajnokságának győzteseként szerezte meg a jogot arra, hogy ebben az évben képviselhesse az országot a II. Hallássérültek Futsal Bajnokok Ligájában. Az erőpróbán összesen 24 férfi és 12 női csapat indul, az ellenfelek egyelőre ismeretlenek, mivel a sorsolás a verseny első napján, a helyszínen történik. A nők úgy vélekednek, hogy nem lehet kiemelni csak egy csapatot, hiszen minden ország legjobbjai indulnak. Céljuk, hogy bejuthassanak a legjobb négy közé, illetve szeretnék megmutatni a hallássérült fiataloknak, hogy igenis van értelme focizni, világot látni és élményt gyűjteni. Noha van sérültjük, az együttes felkészülése jól halad, heti két edzést tartanak, edzőmeccseket játszanak, és idén is szerepelnek az országos bajnokságon. Az SSC-nek nincs sem masszőre, sem orvosa, mindössze egy önkéntes technikai vezető és két lelkes drukker utazik majd Grázba a csapattal. A férfiak felkészüléséról és céljairól a csapat elnöke, Szűcs Helga beszélt: "Huelva és Stuttgart csapatai nagyon jók, Charleroi és Porto szintén nagy erőket képvisel. Maribor és Vitkovice csapataival találkoztunk már, ők az erőviszonyokat tekintve hasonlítanak hozzánk. A többi csapat erejét csak a közzétett eredményeik alapján tudjuk megsaccolni. A nagy játékosmozgás miatt mindig változnak az alakulatok teljesítményei. A célunk a tisztes helytállás, ám a tapasztaltabb edzőnk és a játékosok szerint reális cél az első hatba bekerülni. Jelenleg jól állunk, igaz sérülés miatt nélkülöznünk kell a legjobb játékosunkat, Szabó Zoltánt. Nélküle sokkal nehezebb a dolgunk, nagyon hiányzik a csapatból, másik két játékosunk pedig munkahelyi elfoglaltság miatt nem tud eljönni."

A felkészülésen és a helytálláson túl még egy kihívással kellett megküzdenie a két gárdának. Igaz, hogy a rendezvényt immáron az UEFA is felkarolta, így a szervezéshez anyagilag hozzájárult, ám a csapatoknak önállóan kellett megteremteniük a részvételhez szükséges pénzösszeget. Mindkét alakulat nehéz helyzetben van, mert egyrészt a klubok is nehezen találnak szponzort, másrészt a játékosok többsége sok esetben anyagi nehézségekkel küzd, így ők önerőből nem tudnak hozzájárulni a rendezvény finanszírozásához. A Debreceni SFSK 12 játékossal és 3 fős szakmai stábbal szeretne részt venni az eseményen, ami ezekkel a feltételekkel egymillió forintos költségvetést jelent. Az adományok és támogatások mellett 250.000 forint hiányzott az összegből, amelyet a csapat a DVSC játékosainak segítségével próbált meg összegyűjteni. Lábas László, debreceni születésű válogatott játékos kereste fel az egykori DVSC-ikon Sándor Tamás fiát, hogy az édesapja nem tudna-e adni a klubnak egy mezt a licitáláshoz. Sándor Tamásnak már nem volt meze, ám egy másik Loki-klasszis, Dombi Tibor készségesen felajánlott egyet, amelyet mindketten dedikáltak. Ez a mez a Trollfoci elnevezésű Facebook-oldalon 35.000 forintért kelt el.

A női csapat esetében sem gyűlt össze egyszerűen a kiutazáshoz szükséges összeg. A csapat helyzetéről Czirákiné Szép Katalin edző beszélt: "Tíz éve van női futsal szakosztályunk, rengeteg szép hazai és nemzetközi eredményeket értünk el. Tavaly voltunk először Európa-bajnoksàgon, az eseményen 60% -ban SSC tagok képviseltek Magyarországot. Az egyik büszkeségünk, Makai Margit az Eb legjobb kapusa lett, Győző Tilla pedig az ötödik legjobb góllövő volt a tornán. Ennek ellenére a pénzgyűjtés nálunk is nehéz, még keresünk szponzorokat vagy támogatókat, de sajnos nálunk sem jelentkeztek. Néhány önkormányzattól kaptunk kisebb pénzösszegeket, aminek nagyon örültünk."

Még nincs értékelve