Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bőrbe zárt emlékek

A tetoválásom – én vagyok

dr. Miliosz Nikolett | Profimédia-Red Dot | 2018.07.22. |
tetoválás
Bőrbe zárt emlékek
Kevés dolog árul el annyit viselőjéről, mint a tetoválás, amelyet, noha az idők folyamán mindig új értelmet nyert, változatlan rajongás övez világszerte.
Válassz jól!
 
Kinek hosszabb, kinek rövidebb időbe telik, míg eljut a tetoválás készíttetésének gondolatáig, majd eldönti, hova, milyen mintát varrat. Ezt követi a szalon és a művész kiválasztása, ám ez korántsem egyszerű. – Két nagyon fontos dologra kell ilyenkor figyelni: a bizalomra és a higiéniára – kezdi Zenker Csilla tetoválóművész. – Ha nem szimpatikus a kiválasztott hely vagy a tetováló, nem szabad maradni! A tetoválás bizalmi kérdés, életre szóló nyomot hagy, nem lehet félvállról venni. Ha azt látom a vendégen, hogy nem biztos a döntésében, esetleg más nyomására jött el, de ő maga nem szeretne tetoválást, megkérem, gondolja át alaposan. A higiénia a másik fontos tényező: minden esetben ragaszkodjunk az előttünk kibontott steril tűhöz, a maximális biztonsághoz!
 
Trendek és motivációk
 
Presztízs MagazinKülönböző korok különféle jelentéssel ruházták fel a tetoválásokat, de lássuk, mi a helyzet manapság? – Úgy gondolom, két ok vezérli az embereket: van, akinek egyszerűen csak tetszenek a tetkók, más viszont érzelmi alapon hoz döntést: egy emléket, az életében bekövetkezett változást szeretne megörökíteni, legyen az pozitív, vagy negatív – mondja el Csilla. – A felirat soha nem megy ki a divatból!
A fiatalabb korosztály esetében javarészt a külföldi sztárok diktálják a divatot, az idősebbek viszont a mélyebb jelentésű tetoválásokat részesítik előnyben, náluk érzelmi alapon működik a választás. Ők általában a gyermekük vagy valamely szerettük arcképét szeretnék magukra varratni. Nagyon kedveltek a realisztikus ábrák is, mint a zsebóra vagy a lépcsősor. Érdekes, de férfiaknál nagy jelentőséggel bírnak az élettel és halállal kapcsolatos motívumok, a gyermekek születése. A hölgyek inkább az ékszer-jellegű tetkókat, a mandalákat, a láncos-rózsás vonalat részesítik előnyben. Egy időben divat volt házasság esetén gyűrűt tetováltatni, ám ezt nem ajánlom senkinek, ugyanis az ujjakról nagyon hamar kopik a tetoválás, célszerűbb a két egymásba fonódó karikát a test alkalmasabb pontján elhelyezni.
 
 
Mennyi legyen?
A mennyiség érdekes kérdés. Zenker Csilla elmondja, van, aki eljön, készíttet egy tetoválást, és soha többet nem kér újabbat. Mást viszont elragad egy eufórikus állapot, újra és újra visszatér. – Jellemzően azok tartoznak az utóbbi csoportba, akik érzelmi alapon tetováltatnak – emeli ki.
 
Hogyan készül?
 
Presztízs MagazinMiután megvan a minden tekintetben megfelelő szalon, kezdődhet a megvalósítás. – Legtöbben ma már az internetről tájékozódnak, ott teszik fel az első kérdéseiket, ám ez nem helyettesíti a személyes konzultációt, az előzetes állapotfelmérést – magyarázza szakértőnk. – Ilyenkor jön a szűrés: valóban saját elhatározás-e a tetoválás készítése, illetve megfelelő-e a vendég egészségi állapota, nem vár-e gyermeket, utóbbiakról nyilatkozat kitöltése szükséges. Az életkor is döntő: 16 éves kor felett készítünk csak tetoválást, 18 éves korig szülői engedély birtokában. Megbeszéljük a mintát, a szükséges alkalmak számát, ami változhat a tűrőképesség függvényében.
Fontos a bőrfelület kiválasztása is: ujjra, bokára, kézfejre, fül mögé és a fejre nem ajánlom a tetoválás készítését, hiszen ezek jobban ki vannak téve az öltözködés, illetve kézfej esetén a vegyszerekkel kapcsolatos irritációnak, így az ott található tetoválások kevésbé tartósak. A munka megkezdését fertőtlenítés, szükség esetén borotválás előzi meg, majd kézzel vagy stencilfolyadék segítségével rákerül a minta a kiválasztott bőrfelületre. Ekkor még minden módosítható, a jelölt akár vissza is léphet. Ha minden megfelelő, elkezdődik a festék bőrbe juttatása. A munka végeztével szintén fertőtlenítés következik, majd a vendég a munka közben elhangzott instrukciókat megkapja papír formájában is. Mihelyt begyógyul a tetoválás, nagy hangsúlyt kell fektetni az ápolásra: a bőrt folyamatosan hidratálni, nyáron pedig figyelni kell az UV-védelemre."
 
Valóban egy életre szól?
 
Presztízs MagazinBár a tetoválás tartósnak mondható, természetes, hogy bőrünk változásával a minta is módosul. – A hízás, a fogyás, a bőr öregedése, a nem megfelelő ápolás vagy a festék minősége mind-mind hat a bőrvarrásra – magyarázza szakértőnk. – Az is jelentős, hogy a minta milyen: egy portré, amelynél nincsenek domináns kontúrok, amely árnyékokból áll, nagyobb eséllyel világosodik ki, mint egy maori tetoválás, ahol erős fekete festék kerül a bőrbe.
Az is előfordulhat, hogy egy idő után megunjuk a ránk került mintát, esetleg egy érzelmi alapú motívumra nem szeretnénk már emlékezni. – Természetesen lehetőség van a tetoválás eltávolítására is, akár takarás, akár lézeres út igénybevételével, noha ez utóbbi fájdalmasabb, mint maga a tetoválás: lézer segítségével a bőr alatt szétrobbantják a festéket, ami darabjaira esik szét és felszívódik, ám a piros és a sárga festék így sem tüntethető el nyomtalanul. Kevésbé drasztikus mód az eltakarás, itt azonban azt kell figyelembe venni, hogy bármit bármivel nem lehet eltüntetni – figyelmeztet szakértőnk.
 
Extrém kérések, jótékony tetoválások
 
Presztízs MagazinA világ legextrémebb tetoválása címet kétségkívül a szemgolyó tetoválása nyeri el, ami azonban rendkívül veszélyes: a nem megfelelő elkészítés akár a látás elvesztésével is járhat. – Extrémnek számítanak még az intim tetoválások, az arcra, nyakra, fejre kért minták. Érdekes, hogy a férfiak többször kérnek az arcukra tetoválást, mint a nők, a leggyakrabban feliratot, szem alá rajzolt könnycseppet, apró keresztet szeretnének. A nők, ha az arcukról van szó, általában szépségpöttyöt kérnek.
Hazánkban néhány hónapja terjedt el az a kezdeményezés, mely a cukorbetegek részére egy egységes csuklótetoválás készítését szorgalmazza. A minta kicsi, de léte biztosítaná, hogy egy esetleges rosszullét esetén (melynek tünetei nagyon hasonlítanak a részegség tüneteihez) a betegek rövid időn belül megfelelő ellátást kapjanak.
 
Árnyoldalak
 
Akik tetoválást szeretnének, tisztában vannak azzal, hogy a művelet nem kellemes. – Tévhit, hogy a fájdalomcsillapító enyhítené ezt a kellemetlen érzést. Emberfüggő, hogy ki mit érez fájdalmasabbnak, ám a gerincoszlop, a szegycsont, a bordák, a has, a belső bicepsz, valamint a fenék érzékenyebb terület. A modern festékek ma már természetes anyagokból készülnek, azonban soha nem tudni, kinél milyen reakciót váltanak ki. Ha allergiás reakció lép fel, azonnal fel kell keresni egy bőrgyógyászt, mert komolyabb következmények is jelentkezhetnek. Ha a bőr begyullad, általában a festéket is igyekszik kilökni magából, ezért előfordulhat, hogy korrekcióra lesz szükség – mondja Csilla.
 
Presztízs Magazin
Nemek harca a szalonban
 
A közvélemény változásával és a tetoválások térnyerésével felmerül a kérdés: hordoz-e még specifikumokat a két nem a tetováló szalonban. – Manapság elmosódnak a férfiak és a nők közötti határok. Régen a férfiak nagyobb, feltűnőbb, élénkebb tetoválást akartak, a nők kisebbet, diszkrétebbet. Ma már sem a mennyiség, sem a méret nem számít tabunak, vannak egészen kis tetoválást kérő férfiak, és hatalmas tetoválást vállaló nők. Tapasztalataim szerint mindkét nem szeret munka közben beszélgetni, tehát ebben sincs nagy különbség – mondja el szakértőnk.
 
Még nincs értékelve