Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Giorgio Armani, az elegancia nagymestere

Mikó Bálint | Profimédia-Red Dot | 2020.09.07. |
divat, Giorgio Armani
Giorgio Armani, az elegancia nagymestere
1975 óta számít meghatározónak a divatvilágban az Armani cég, amelynek névadó vezérét és tulajdonosát, Giorgio Armanit 2001-ben a valaha élt legsikeresebb olasz származású divattervezőnek választották a szakma ítészei. Az idén júliusban 86. életévébe lépő zseni megalkuvásra sosem hajlandó egyeduralkodóként vezeti birodalmát, amely még 2020-ban is az egyik legnyereségesebb és legbefolyásosabb vállalat Olaszországban. Egy különleges életúton tekintünk végig, és közben arra is fény derül, milyen forradalmi újításokkal tette a márkáját élvonalbelivé napjaink egyik legfontosabb divatdiktátora.
Az olasz-örmény származású Giorgio Armani az észak-itáliai Piacenza városában született 1934-ben: anyja háztartásbeli, apja pedig egy fuvarozócég könyvelője volt. Armani a középiskolai tanulmányai befejeztével úgy érezte, az egészségügy területén vár rá a megfelelő hivatás, ezért jelentkezett és felvételt is nyert a Milánói Egyetem orvosi szakára. Döntésében elsősorban a nálunk is népszerű orvos-író,  A. J. Cronin leghíresebb regénye, a Réztábla a kapu alatt motiválta, amelyben egy fiatal doktor nehéz választás elé kerül: vagy gazdag hipochonderek szeszélyeit szolgálja ki jó pénzért, vagy valódi betegeket gyógyít, nem törődve az anyagiakkal. Három év elteltével, 1953-ban azonban Armani ráébredt, hogy az orvosi pályát nem neki találták ki, így otthagyta az egyetemet, és kalandvágytól hajtva beállt katonának. Orvosi tanulmányainak köszönhetően a veronai katonai kórházhoz vezényelték, ahol ismét lehetősége adódott rájönni, hogy az egészségügy továbbra sem az ő terepe. Ezért aztán drasztikus karrierváltoztatásra szánta el magát.
 
Katonából divatdiktátor
 
Presztízs MagazinMindig is érdekelte a divat, a stílus és az öltözködés, 1957-ben kirakatrendezői állást szerzett magának egy milánói ruhaüzletben, a La Rinascentében. Kirakatrendezőből és divatbábu-öltöztetőből nem sokkal később eladóvá lépett elő, a férfiosztályon kamatoztatta rábeszélőkészségét és alapozta meg azt a stratégiát, amely még ma, egy világcég fejeként is jellemzi őt. Az 1960-as években ismerkedett meg Nino Cerruti divattervezővel, aki azonnal meglátta benne az őstehetséget, és szerződtette asszisztensnek, valamint férfiruha-tervezőnek. Armani nyolc évet töltött Cerruti mellett, kitanulta a szakma fortélyait, de már szinte kezdettől fogva önállóságra és saját márkanévre vágyott.
Cerruti nem akadályozta Armanit abban, hogy szabadúszóként is vállaljon megbízásokat, aminek az lett a vége, hogy olykor akár egyszerre tíz cégnek is teljesített megbízásokat tervezőként. Az 1960-as évek végén a feltörekvő divatmágus életének legfontosabb találkozására került sor: megismerte Sergio Galeotti üzletembert, aki nem csupán a mentora, de a támogatója is lett. Armaninak saját bevallása szerint fogalma sem volt kezdetben a pénzügyekről és a marketingről, ezért ezek téren Galeotti minden feladatot átvállalt tőle.
Galeotti 1973-ban meggyőzte Armanit arról, hogy eljött az önállósodás ideje: ekkor nyitotta első tervezőirodáját Milánóban, és hamarosan sorra megrendelésekkel halmozták el olyan divatházak, mint az Allegri, a Bagutta vagy a Montedoro.  A firenzei Pitti-palotában zajló divatbemutatóit már nagy nemzetközi érdeklődés övezte, és egyre szembeötlőbbé vált saját stílusa, amelyet az őt ért különféle hatások ötvözésével hozott létre. 1975-ben Galeottival együtt megalapította a Giorgio Armani S. P. A.-t, s innentől kezdve az élete nagy és még nagyobb sikerek sorozatának tekinthető.
 
A nyerő formula
 
Presztízs MagazinArmaninak divattervezőként az egyik legfőbb erőssége, hogy előszeretettel használ szokatlan anyagokat és azok kombinációit. A férfi vásárlók számára teljesen újszerű stílust alakított ki, forradalmasította a zakó- és öltönygyártást. Nem kedveli a „szigorú”, egyenes vonalakat és a katonás kimértséget − noha egykor maga is a seregben akart karriert csinálni −, a lekerekített formák híve, valamint a lazaságé és a kényelemé. Az általa tervezett és forgalmazott zakók, öltönyök nem csupán a reklámok szerint olyan kényelmesek, akár a legfinomabb pizsama: a válluk csapott, a hajtókáik keskenyebbek és hosszabbak a korábban megszokottnál, és Armani a gombokat is „lejjebb költöztette”. Ennek tudható be, hogy az ő ruháiban az alacsony férfiak magasabbnak tűnhetnek a valóságosnál. 1975-től nők számára is gyárt ruhákat a legkülönfélébb variációkban, de egy interjúban néhány évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy leginkább az olyan női ruhákat tartja elegánsnak, amelyek formájukkal valamilyen módon férfias határozottságot sugallnak, természetesen a nőiesség csorbítása nélkül. A női kollekciók kitalálásában sokat segített neki a cégben kommunikációs igazgatóként dolgozó testvére, Rosanna, aki korábban modellként vált roppant sikeressé.
Giorgio Armanit az különbözteti meg a nála kevésbé vagy hozzá hasonlóan tehetséges riválisaitól, hogy mindegyiküknél jobb érzékkel ismeri fel azt, hogyan teheti a márkáját még ismertebbé. 1980-ban az amerikai piacot Hollywood segítségével igázta le: az akkori amerikai filmgyártás legeurópaibb fizimiskájú szívtipróját, Richard Gere-t tette meg a cége reklámarcának. Gere csupa Armani ruhát viselt az év egyik legnagyobb sikerfilmjének bizonyuló Amerikai dzsigolóban, amelyben egy gyilkosság gyanújába keveredő selyemfiút alakított. Armani régi álma vált valóra azzal, hogy ő tervezhette a korhű ruhákat Brian De Palma 1987-es bűnügyi klasszikusához, a Kevin Costner, Sean Connery és Robert De Niro főszereplésével forgatott Aki legyőzte Al Caponét című Oscar-díjas remekműhöz. 
Presztízs MagazinRáadásul Armani lett az első, aki a leghíresebb sztárokat kérte fel ruhái kifutón történő bemutatására, így növelve óriási mértékben az irántuk mutatkozó keresletet. Miután 1988-ban Pat Riley (a Los Angeles Lakers kosárcsapatának sztáredzője) igent mondott neki, szinte tolongani kezdtek az irodájában a hírességek, hogy ők is Armani „próbababáivá” válhassanak. Julia Roberts, Clive Owen, Cate Blanchett, George Clooney, Michelle Pfeiffer és Beyonce egyaránt megfordult Armani kifutóján.
Szintén Armani volt az első a divattervezők közül, akinek eszébe jutott, hogy az Oscar-gálára érkező sztárok az ő ruháit viseljék, amiért ráadásul sohasem kellett nekik fizetnie, ugyanis megtiszteltetésnek veszik, ha a mester ruhakölteményeiben pompázhatnak a vakuk kereszttüzében.
Armani ma már egy valóságos divatbirodalom teljhatalmú ura, a cége férfi és női ruhákon kívül kiegészítőket, parfümöket, elit lakberendezési tárgyakat és szemüvegeket gyárt, valamint egy egész kávéház- és szállodaláncot birtokol. Idővel Armani azokra is elkezdett gondolni, akik nem a legtehetősebbek közül valók, az ő kedvükért született meg az olcsóbb, de mégis minőségi ruhákat forgalmazó Emporio Armani. 2017-ben Armani összvagyona meghaladta a 8 milliárd dollárt, és mivel azóta sem tétlenkedett, szépen gyarapíthatta e csinos összeget az utóbbi három évben is.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinA zene vonzásában
Armani és a világ egyik leghíresebb gitárosa, Eric Clapton több évtizede jó barátok: a zenész többször komponált kísérőmuzsikát Armani divatbemutatóihoz, valamint hosszú ideje csak Armani ruhákat hajlandó hordani a színpadon. 1998-ban Clapton több gitárját is elárverezte jótékony célból, a nagy médiavisszhangot kiváltó eseményhez kapcsolódó partit pedig Armani szervezte, és ő volt a házigazdája is. A divatdiktátor saját lemezkiadói részleget is létrehozott a cégén belül: az Armani Musica jelenteti meg az Emporio Armani Caffé válogatásalbumokat, amelyeken neves DJ-k mixei szerepelnek (Armani személyesen választja ki a dalokat).
 
---------------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinA sport szerelmese
Armani nagy sportrajongó, ő a milánói Olimpia Milano kosárlabdacsapatának tulajdonosa, de a focit sem veti meg: lelkes Internazionale-drukker. Két alkalommal tervezte a brit fociválogatott mezeit, valamint 2007 óta a Chelsea futballklub mezeit is az ő vállalata állítja elő. A Chelsea FC otthonában, a Stamford Bridge stadionban található a 200 négyzetméteres Armani Lounge, amely a divatcézár tervei alapján készült, és a VIP-vendégek kényelmét szolgálja. Armani tervezte a 2012-es londoni nyári olimpia megnyitójára az olaszok olimpiai uniformisait, David Beckham focicsillag és Rafael Nadal teniszikon pedig ugyanezen időszakban Armani alsónemű-reklámokban bukkant fel.
 
Még nincs értékelve