Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„A VILÁG ELALUDT, ELSZUNYÓKÁLT”

Pedig nem is a koronavírus a legveszélyesebb!

Dr. Borbély Zoltán | Belvárosi Orvosi Centrum-semmelweis.hu | 2020.07.23. |
„A VILÁG ELALUDT, ELSZUNYÓKÁLT”
Melyek a koronavírus-fertőzöttség biztos tünetei? Valóban haldoklik az infektológia? Van-e összefüggés a nálunk eddig csak az Élve fogd el! társasjátékból ismert tobzoska, a denevér és a vírus terjedése között? Minél előbb, minél többen essenek át rajta (persze mi ne!), vagy laposítsuk el a görbét? Tényleg közel vagyunk a megoldáshoz? Hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a László Kórházban? Melyik járványt sikerült végleg elpusztítani a Földről? Tényleg hatékony a BCG, azaz a tüdővész elleni oltás a koronavírus ellen is? És talán a legfontosabb: lesz-e idén nyár? Őszintén szólva soha nem gondoltam volna, hogy – különösen a nyárra vonatkozó kérdést – nem Németh Lajos meteorológus barátomtól fogom megkérdezni, hanem dr. Szlávik János infektológustól, a Szent László Kórház főorvosától, akivel néhány éve még azon elmélkedtünk egy tévéstúdió várójában, hogy a tudomány mai (van ilyen? – a szerk.) állása szerint Freddie Mercury, a Queen együttes ikonikus alakja simán gyógyítható lenne! (Megjegyzem, a HIV vírussal való fertőzöttség büntetőjogilag mára már „csak” súlyos egészségromlás, pedig még a kétezres évek elején is életveszélyes állapotnak minősült…)
– Valóban így múlik el a vírusok dicsősége?
– Rövidre is zárhatnám az interjút, mert decemberben még én mondtam, hogy ebből nem lesz világjárvány, erre tessék! Úgyhogy jóslatokról, számokról és arról, mi várható, engem nem szabad kérdezni.
 
Az új koronavírusnak a terjedési sebessége nagy, s rendkívül gyorsan mutálódik
 
Presztízs Magazin– Én vállalom! (elképesztő bátorság – a szerk.)
– Visszatérve a vírusok „elmúlására”, senki ne gondolja, hogy ez a vírus novemberben nem térhet vissza, de addigra már ellenanyag is rendelkezésre állhat, és lehet, hogy igaza van Angela Merkelnek, hogy egy ország akkor lesz védett, ha a lakosság legalább 60 százaléka már átesett rajta. Gondoljunk csak bele, ez nálunk hatmillió embert jelentene! Bármilyen furcsa és meghökkentő, de ha súlyos állapotban átesel rajta és túléled, akkor jobb helyzetben vagy, védettebb vagy az újbóli fertőzéstől, mintha csak tünet nélkül átmegy rajtad!
– Volt olyan vírus, amelyik tényleg elmúlt, vagy a „sic transit gloria mundi”, vagyis az „így múlik el a világ dicsősége” szó szerinti fordítása az igaz: csak így „változik meg”?
– A fekete himlő végigsöpört az emberiségen, majd 1978-ban sikerült végleg elpusztítani. Az emberiség történetének egyik legpusztítóbb ragályos kórokozója ráadásul hólyagos bőrkiütésekkel járt, és agyvelőgyulladást okozott (a szakirodalom szerint a halálozási aránya 40-80 százalékos is lehetett, a túlélők közül sokan, mint például Kölcsey Ferenc, megvakultak – a „virológus” szerk.)
– Ha létezik veszélyességi rangsor, akkor a COVID-19 – vagy más néven: SARS, azaz Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma, legelterjedtebb nevén a koronavírus – ezen hol helyezkedik el?
– A „korona” középen. Sokkal veszélyesebb például a veszettség, amelynél 100 százalékos lenne a halálozási arány, mivel megöli a gazdáját. Az Ebola, amelyet egy kongói folyóról neveztek el, 30-40 százalékos halálozási aránnyal még mindig nagyon veszélyes. A különböző náthavírusok, a kanyaró, amely elképesztő sebességgel tud terjedni, 100 százalékos fertőzési aránnyal. A képzeletbeli listán ott van a bárányhimlő és az influenza is, a maga 0,2-0,4 százalékos halálozási arányával, míg a középmezőnyben elhelyezkedő koronavírus halálozási aránya 2-3 százalékos, de hangsúlyozom, hogy kizárólag az ismert adatok alapján! A koronavírusnak több fajtáját ismertük, ismerjük. Az első megjelenése a 2002-2003-as években történt, a cibetmacskához kötik. A távolkeleti koronavírust Hongkongban és Kínában akkor még sikerült uralni, de ne feledjük, akkor még „csak” egymilliárd ember utazgatott a világban, mára ez a szám 2-3 milliárdra ugrott! A 2013-2014-es években ütötte fel a fejét az úgynevezett „közelkeleti koronavírus”, amely a tevéről kerülhetett át az emberre és 20-30 százalékos halálozási aránnyal járt, szerette a meleget és emberről emberre is terjedt. A legújabb koronavírus tavaly decemberben robbant a kínai Vuhanban, és – ismét elismerem, hogy – én sem gondoltam, hogy világjárvány lesz belőle! Ennek az új koronavírusnak azonban a terjedési sebessége sokkal nagyobb, rendkívül gyorsan mutálódik. Minél több beteg van, annál több a tünetmentes hordozó is! Ráadásul az emberek jönnek-mennek, nem mindig viselkednek felelősségteljesen. Olaszországban száz feletti számú orvos halt meg, míg nálunk a László Kórházban a több száz orvosból mindössze hárman kapták meg, köszönhetően a védőfelszerelések használatának.
 
Naponta bővül a fertőzött országok köre
 
– Egyre többen vonnak párhuzamot a tuberkulózis elleni kötelező „BCG-oltást” alkalmazó országok nagyobb védettsége és a „nem oltó” országok magasabb fertőzöttsége között…
– Talán nem is alaptalanul! A legszemléletesebb példa az egykori NDK és NSZK közötti különbség, de mindenütt, ahol alkalmazták, alkalmazzák – ahogy nálunk is, 1954 óta kötelezően – sokkal kevesebb a fertőzött beteg. Ilyen Japán, Brazília vagy éppen Ausztrália, míg Iránban, ahol nem, sokkal jobban terjed. Magyarországra is két iráni diák hozta be. A BCG-oltás, melyet a tuberkulózis, azaz a tüdővész ellen alkalmaznak, immunerősítő hatása bizonyára hatékony védelem lehet, de mire a védőhatása kialakul, az több hét, esetleg hónap! Ennek az egyértelmű hatása ugyan még nem bizonyított, de feltűnő, hogy Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Államokban és Németország nyugati felében nem alkalmazták a TBC elleni oltást, mondván, egyre kevesebb az ilyen megbetegedés, és éppen ezeken a helyeken „tombol” most a vírus. Tüdőszűrést például egyáltalán nem írtak elő, Magyarországgal ellentétben.
– És újra előkerült a tobzoska meg a denevér mint „felelős”, igaz, Jakab Ferenc virológusprofesszor óva int a denevérek bántásától, irtásától, mert abból hatalmas baj lehet…
– Valóban az emlős denevérek hordozzák, a kínai denevérekben 50 féle koronavírus van, innen ment át a tobzoskára, onnan pedig az emberre. A baj Kínában kezdődött, mert a kínaiak mindent megesznek, ami mozog és emlős! Nem véletlen, hogy Kínában betiltották a vadállatok piacát. Gondoljuk csak el: Vuhanban 11 millió ember él… Olaszországban és Spanyolországban pedig generációk élnek együtt. Kínában volt olyan gyógyult beteg is, aki 32 napon át terjesztette a vírust a gyógyulása után!
– Mégis van 35 ország, ahol nincs jelen a vírus…
– Még. Ugyanis naponta bővül a fertőzött országok köre, még Grönlandon és az Antarktiszon is jelen van, nincs kegyelem! Gondoljunk csak bele, a madárinfluenza halálozási aránya 100 százalékos, mégis van rá ellenszer, csakúgy, mint a veszettségre. Az az igazság, szerintem itt is közel a megoldás, de be kell vallani, hogy a koronavírusnál a világ egy kicsit elaludt. Pedig még előzménye is volt, de elaludtunk, elszunyókáltunk… A vírusok olyan genetikai jószágok, amelyek azért vannak, hogy fennmaradjanak. Pontosabban megfertőzzenek egy gazdát, de úgy, hogy azok, azaz a hordozók, ne haljanak bele! A koronavírusok normál nagyságú vírusok, amelyeknek vannak csápjai, ha úgy tetszik, „koronái”. A tüdőben, később a vesében szaporodnak, megtámadva azok sejtjeit, amelyek emiatt elpusztulnak. Ezért kell a lélegeztetőgép.
– Az idős, 65 év feletti kitettség mennyire törvény?
– A számok igazolják, de térjünk vissza csak a magyarországi BCG-oltás kezdő dátumára, azaz 1954-re – milyen érdekes, hogy a 65 év felettiek nem kaptak ilyen védőoltást! Feltehetjük persze a kérdést, hogy miért hal meg egy fiatalember, ha nem immunhiányos, nincs alapbetegsége, mert sajnos ilyen is lesz, vagy már van…
 
Törékenyek vagyunk
 
– Jogász, ügyvéd körökben úgy tartjuk, ha valaki képes „kiollózni” a jogszabályt, az olyan, mint amikor az egészségügyi lexikonból gyógyítunk. Mégis most nagyon fontos az öndiagnózis. Mik a koronavírus biztos jelei?
– A betegek 80-85 százaléka lázas, szárazon köhög, úgy érzi, mintha nyomnák a mellkasát, de 10 százaléknak szinte semmilyen tünete nincs! Az úgynevezett szuperterjesztők nem egy-két embernek adják át a vírust, hanem akár száznak is. Az átadáshoz azonban mindenképpen köhögni, tüsszenteni kell, a normál beszéddel ritkábban terjed, viszont rosszabb hír, hogy a tárgyakról is terjedhet. Ez a vírus a székletben és a spermában is ott van. A biztosnak mondható tünetei: a szaglás, majd az ízlelés elvesztése, 38-39 fokos láz 3-4 napig, az említett mellkasi nyomás, száraz köhögés és rendkívüli gyengeség. Ha ezek együtt vannak, akkor szinte biztos a fertőzöttség!
– A közel tízmillió szövetségi kapitány országából napjainkban a virológusok országa lettünk. Miként hatott ez dr. Szlávik János személyes életére?
– Például jósolni, prognózist adni nem fogok, mivel decemberben én mondtam, hogy nem lesz világjárvány… Sokan mondogatták, hogy az infektológia haldoklik, erre tessék! Eredetileg én a trópusi betegségekkel akartam foglalkozni, majd a 80-as években „berobbant” az AIDS és az Ebola, majd a Zika-vírus, és többször volt úgy, hogy az emberiségnek vége lesz, aztán mégsem lett vége. Az AIDS a szexuális szabadosságot fogta vissza, így némi erkölcsi üzenete is volt, a koronavírus azonban mindenkire támad, így sokkal igazságtalanabbnak tűnik. A koronavírus ellen is lesz védőoltás, lesz tabletta, s bár megfogadtam, hogy nem jósolok, de a nyárra jelentősen visszaeshet a megbetegedések száma, egy év azonban kelleni fog, mire az emberiség visszatér a rendes kerékvágásba. Ez sem tarthat örökké, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy mi, emberek, akik azt hisszük, mindent túlélünk, mennyire törékenyek vagyunk… 
 
„Akkor is lesz nyár”
 
Presztízs MagazinSzécsi Pál slágerét dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora interpretálja
– Én nagyon bízom benne, hogy lesz nyár! Persze minden nap újra elemzem a helyzetet, muszáj is, mert egy klinikai járványelemző munkacsoportot vezetek, és szinte megtanulom az infektológiát. Azért minden nap beszélünk Szlávik professzorral!
– Nem túl optimista?
– De! És ezt vállalom is. Nem így képzeltem a Semmelweis Egyetem 250. jubileumi évét… Az informatikusainknak is köszönhetően egy hét alatt átálltunk az 1200 hallgató távoktatására és – szó szerint – kamerával a fejünkön operálunk! Az ötöd-, hatodévesek szinte mind bent vannak önkéntes munkán, és egy hónappal később diplomát fogunk osztani! A magyar emberek fegyelmezettsége alaposan ellaposította a járványgörbét. Szerintem a tetőzés május eleje környékén várható, ez a „platófázis” kezdete. A járványt el lehetne húzni két évre is, napi 50-100 esetre, csak azt a gazdaság nem bírná ki. Én mint örök optimista nehezen tudom elképzelni, hogy júliusban itt még komoly járvány legyen!
– Ránk férne még egy kis optimizmus, nem mondaná tovább?
– Tudom, hihetetlennek hangzik, de a március hónapunk hosszú idő óta a legalacsonyabb halálozási adatokat mutatta, ez volt az elmúlt tíz év legalacsonyabb halálozási aránya! Ennek ellenére a koronavírus megváltoztatta az életünket, mert a média egészen közel hozta hozzánk. Az influenzával már szinte senki nem foglalkozik. Az úszók például tünetmentes esetek, de ők a „vektorok”, a szállítók, noha egy köhintésük sem volt! Azok jártak jól, akik tünetmentesen átvészelték a fertőzést, és a klór valóban öli a fertőző ágenseket. A nyár jelentősen csökkenteni fogja az esetszámot, de ha hajlamosak vagyunk elfelejteni a járványt, és nem tartjuk be a szabályokat, novemberben újra visszajöhet! Semmelweis Ignác a reneszánszát éli, még a CNN televízió is foglalkozott vele, mintegy 60 millióan nézték! Pedig nagyon egyszerű. Egy bő melegvizes kézmosás szappannal csodákat tehet, mert azt a vírus nem bírja ki. A hétéves fertőzött kislány gyógyulása sajnos ennél jóval kisebb visszhangot váltott ki. A pánik legalább akkora baj, mint a járvány komolytalan kezelése, lebecsülése! A vírus ideális környezete a 8 Celsius fok, mivel ez egy hidegkedvelő vírus, a vízben a 30-40 fokot nyolc órán át nem bírja ki.
– Az emberi testhőmérséklet 36-37 fok, ott mégis egész jól érzi magát…
– A szervezeten belül 37 fokon tud szaporodni, de ha kiköhögjük, a melegben elpusztul, mivel a levegőben sérülékenyebb.
– A Semmelweis Egyetem rektorának életét mennyiben változtatta meg a koronavírus?
– Előtte nagyon sok előadásra, konferenciára utaztam a világban, most ez megszűnt, de ha lenne időm, biztosan többrétegű vászonmaszkot gyártanék! Az időseket ez védi a legjobban, ráadásul 60 fokon ki lehet mosni. A nagymamák közül még mindenki varrt ennél komolyabb dolgokat is, most itt az ideje a vászonmaszkoknak, mert az tényleg hatékonyan védi az időseket, a sebészeti maszkok pedig csak a kórházba valók. Az időseket kell nagyon védenünk, mert 400 halálesetből három esik 60 éves kor alá, nagyon nagy számú fertőzés esetén azonban a fiatalok is elkaphatják, akár az egészen kicsi gyermekek is, így rájuk is nagyon kell vigyáznunk!
 
Még nincs értékelve