Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A csodálatos zöld tea

Az ital, melynek minden cseppje ajándék

dr. Miliosz Nikolett | Profimédia-Red Dot | 2017.10.23. |
zöld tea
A csodálatos zöld tea
A tea messziről indult hódító útjára, ám az évezredek alatt kétségtelenül történelmet írt. Számtalan fajtája közül mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, ám a legtöbb jótékony hatással vitathatatlanul a zöld tea rendelkezik.
A tea története
 
A tea „felfedezését” a véletlennek köszönheti: történt ugyanis a Kr.e. 2730-as évek Kínájában, hogy Sen-nung – akit a kínaiak a farmakológia atyjának tekintenek – forró vízzel teli edényébe a hirtelen feltámadó szél néhány tealevelet sodort. A tealevelek egy kis idő elteltével sárgás-barnás-zöldes színt eresztettek, és Sen-nung, aki maga is szeretett kísérletezni, megkóstolva a keveréket, finomnak találta az ízét.
A teát kezdetben gyógyászati célokra használták, a megnövekedett kereslet hatására azonban véletlenszerű előfordulása tudatos termesztéssé nőtte ki magát. Ahogy egyre ismertebbé vált, a kereskedelem is felfigyelt rá, és értékes fizetőeszközzé lépett elő. Aranykorát a Tang-dinasztia idején élte, amikor már nemcsak hasznára, hanem élvezeti értékére is építettek. Fogyasztása rituálévá vált, termesztésére szigorú szabályokat dolgoztak ki. A Ming-dinasztia uralkodása alatt ismerték fel, hogy a legfinomabb főzetet úgy kapják, ha a tealeveleket forró vízbe áztatják. Ehhez már fedett edényt használtak, mely könnyebben megtartotta a meleget is.
Presztízs MagazinA tea a XVI. században került Európába, ám egészen a XVII. századig nem sikerült megdöntenie a kávé népszerűségét. Angliában tört először babérokra: Braganzai Katalin királyné ugyanis szenvedélyes teafogyasztó hírében állt, főúri barátait is teával kínálta. Hamarosan óriási üzletté vált, hatalmas adókat vetettek ki rá, melynek következtében felvirágzott a csempészet, a vámmentesen behozott áruk pedig eladhatatlanná tették a legális készleteket. A kiélezett konfliktus 1773-ban a „bostoni teadélután” néven elhíresült eseményhez vezetett, mely során három hajó tearakománya tűnt el a kikötő vizének mélyén. Ezután az adók megfizethetőre csökkentek, így a tea mindenki számára elérhetővé, így a mindennapok részévé válhatott.
 
Tea-trendek
 
A tea ma már számtalan fajtájával hódít: fekete, fehér, zöld, gyümölcs, virág, rooibos, mindegyik más-más gyógyhatással és élvezeti értékkel bír. Minden kornak megvan a maga kedvence, ízesítési formája, ám az egészséges táplálkozás fokozott előtérbe kerülésével a teák királynőjévé kétségtelenül a zöld tea lépett elő.
 
A zöld
 
A zöld tea évezredek óta ismert és kedvelt alapanyaga a kínai orvostudománynak. Noha az eredetit a filteres, ízesített változatok egy időben megpróbálták kiszorítani a piacról, leveles változata ma már újra teret nyert magának. Különböző fajtáit a termesztés körülményei, a szüret mikéntje, valamint az azt követő feldolgozási folyamatok különböztetik meg egymástól.
A zöld tea valójában a Camellia sinensis nevű növény levele, melyet a szüret után nem erjesztenek, hanem gőzölnek vagy pörkölnek, annak érdekében, hogy megakadályozzák az oxidációs folyamatot, amely az értékes hatóanyagok roncsolódásához vezet. Ez ugyan nem növeli az élvezeti értékét, ám a legújabb kutatások szerint annál egészségesebbé varázsolja. Ezt követően a leveleket kiválogatják, formázzák, szárítják, a legjobb minőségűeknél mindezt kézzel végzik.
 
Presztízs MagazinA kísérleti alany
 
A zöld teát az elmúlt évtizedekben számtalan vizsgálatnak vetették alá, tüzetesen tanulmányozva az azt rendszeresen fogyasztók eredményeit is. A kísérletek az esetek többségében pozitív fejleményekről számoltak be, arról, hogy a hatásait élvező személyek magasabb átlagéletkornak és jobb egészségi állapotnak örvendhetnek, mint a zöld teát nem fogyasztó társaik. Az is kiderült, hogy a zöld tea összetevői között számos vitamin, ásványi anyag, bioaktív összetevő és antioxidáns is megtalálható, melyek igen kiváló élettani hatásokkal rendelkeznek.
 
Zöld teával a daganatos megbetegedésekkel szemben
 
A daganatos megbetegedések ellenszereit keresők régóta vizsgálják, hogy melyik az a módszer, amely a jelenleg ismert kemoterápiával ellentétben az egészséges sejtekkel szemben nem fejt ki pusztító hatást. A zöld teával kapcsolatos kutatások fókuszába is az került, hogy megvizsgálják: mennyiben segít a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. Az Amerikában található Penn State University kutatói bizakodók, ugyanis egyre több vizsgálati eredmény mutatja azt, hogy a zöld tea segít elpusztítani a daganatos sejteket, mégpedig úgy, hogy az egészséges sejteket nem roncsolja. A folyamat alapja, hogy az ebben a teában található EGCG (epigallokatekin-3-gallát) vegyület olyan oxigént tartalmazó, kémiailag reaktív molekulák kialakulását idézi elő a rákos sejtekben, melyek károsítják a beteg sejtek mitokondriumát. Az EGCG viszont az egészséges sejtekre éppen ellentétes hatást fejt ki: erősíti azok védekezőképességét. A kutatók ezt az érdekes tényt megvizsgálva arra jutottak, hogy mindez a szirtuin-3 elnevezésű fehérje áldásos hatása, mely az épp sejtek védelméért felelős.
A zöld tea azonban nemcsak a daganatos megbetegedések kezelésében, de keletkezésének megelőzésében is igen fontos szerepet játszik: kínai és japán felmérés is igazolta, hogy a mellrák kialakulása 22, a vastagbélrák kialakulása 57, a prosztatarák kialakulása 48%-kal csökkent azok körében, akiknek mindennapjaik szerves része a belőle készült ital rendszeres fogyasztása.
 
Presztízs MagazinAz okos zöld tea
 
A zöld tea kétféleképpen segíti az agyműködést: koffeintartalma – bár nem olyan magas, mint a kávéé – élénkít, hatására éberebbé válunk, csökken a reakcióidőnk, míg a benne található L-theanin nevű aminosav növeli a nyugtató hatású GABA nevű hormon termelődését. E két összetevő azt eredményezi, hogy mérsékeltebb, kiegyensúlyozottabb, más jellegű éberség alakul ki, mint amilyet a hirtelen felpörgető kávé eredményez. Nemcsak rövid távon serkenti az agyműködést, hanem csökkenti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, a benne található katekin ugyanis védi az idegsejteket.
 
Az immunerősítő zöld tea
 
A zöld tea valóságos energiabomba: többek között B- és C-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot és fluort is tartalmaz, emellett tele van antioxidánsokkal. Míg az előbbiek a szervezet védekezőképességének növeléséért, az utóbbiak a szabadgyökök elleni harcban kiválóak, amelyek a szervezet öregedési folyamataiban és a betegségek kialakulásában játszanak fontos szerepet. A zöld tea így a ráncok ellen is felveszi a küzdelmet, erősebb és egészségesebb bőrt eredményezve.
 
Presztízs MagazinA fogyasztó zöld tea
 
Napjaink fogyást előtérbe állító iparága a zöld teát is górcső alá vette. Az eredmények egyelőre még képlékenyek, annyi azonban bizonyos, hogy állatkísérletekben már mutatkozik bíztató összefüggés a zöld tea fogyasztása és az alacsonyabb testtömeg, koleszterinszint és testzsírszázalék között.
 
Az érvédő zöld tea
 
A zöld tea antioxidáns-tartalma meggátolja, hogy a koleszterin lerakódjon az érfalakra. Ennek alapját az képezi, hogy a benne található EGCG gátolja a Stat1 nevű fehérje működését. A Stat1 rendszerint a szívinfarktus vagy a stoke után aktiválódik, és sejthalálhoz vezet. Az EGCG jótékony hatásai emellett abban is megmutatkoznak, hogy segítik a szívizomsejtek regenerációját.
 
A fertőtlenítő zöld tea
 
A teában található katekin baktériumölő hatású, megakadályozza a szájüregben a streptococcus baktérium szaporodását, ezáltal csökkenti a fogszuvasodást, a rossz lehelet kialakulását, és hozzájárul a szájüreg egészségéhez.
 
 
Hogyan fogyasszuk?
A zöld tea titka, hogy ne a filteres, hanem a leveles verziót válasszuk. Próbáljuk meg ízesítés nélkül, noha ki kell emelni, hogy a zöld tea élvezeti értéke csak a sokadik fogyasztása után mutatkozik meg. Íze helyett azonban sokkal fontosabb, hogy csodát művel a szervezetünkkel, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a zöld tea minden cseppje ajándék.
 
 
Presztízs MagazinHogyan készítsünk zöld teát?
Egy adag tealevelet forrázzuk le, majd 15-20 percen keresztül hagyjuk ázni. Ezt követően szűrjük le a keveréket, és langyosan kortyolgassuk el. Ügyeljünk arra, hogy ne nyúljunk fémeszközzel a teához, adagolása és (ha nagyon muszáj) ízesítése során műanyag kanalat és szűrőt használjunk. Elkészítése után igyekezzünk minél hamarabb elfogyasztani, ne hagyjuk hosszan állni az elkészült teát.
Egészségünkre!
Még nincs értékelve