Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Egy AI felismeri az Alzheimert

Összeállította: Benkő Péter | Pixabay | 2019.01.21. |
Alzheimert
Egy AI felismeri az Alzheimert
Kanadai tudósok létrehoztak egy úgynevezett AI-t, egy mesterséges programot, mely már öt évvel a komoly tünetek megjelenése előtt sikeresen észleli a rettegett Alzheimer-kórt. Ma körülbelül 50 millió ember él demenciával, számuk 20 évente majdnem megduplázódik. A legfontosabb kihívás a betegség felismerése, ami előrehaladott állapotban nem nehéz. Most azt remélik, hogy az új program áttörést hoz a jóval korábbi diagnózisban.
Mallar Chakravarty, a McGill Egyetem montreali Douglas Mental Health University Intézetének számítástechnikai neurogenomja vezette azt a szakembercsoportot, amelyik több mint 800 ember vér- és MRI-vizsgálatából gyűjtött adatokat egyeztetett más paraméterekkel. Úgy gondolják, az Alzheimer-kórt a ragadós amiloidplakkok és a tau fehérjék felépítése okozza, amelyek nehezítik, majd megakadályozzák a neuronok kommunikációját. Eddig mire olyan tünetek jelentkeztek, mint a memória elvesztése, a hangulatingadozások, a személyiségváltozás, már lehetetlenné vált a kezelés.
– A betegség gyógyítása korlátozott, de bizonyítékok vannak a megelőzésre. Módszertanunk jelentős eredményeket hozhat, segíti az embereket a megfelelő ellátáshoz juttatni – mondta Mr. Chakravarty. Például életmódbeli változásokkal, amelyek eltolhatják a kezdeti szakaszt, sőt meg is akadályozhatják. A demencia kialakulását öt éven keresztül késleltetve, évi 30.000 életet menthetnek meg.
Még nincs értékelve