Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Életeket menthet

Benkő Péter összeállítása | Pixabay | 2021.01.15. |
VírusRadar
Életeket menthet
Lapzártánkkor már közel 100 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást. – Az ehhez hasonló applikációk Európa több országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában, és életeket menthetnek a koronavírus-járvány második szakaszában – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.
Az önkéntesen letölthető alkalmazás célja a kontaktkutatás segítése: a fertőzöttek sokszor nem emlékeznek pontosan, kikkel találkoztak, vagy nem ismerik azokat, de az alkalmazás képes őket is azonosítani. Az ITM 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció.
Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékeknek az egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyedórán át, kétméteres közelségben vannak. Fertőzöttség fennállásakor a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a rögzített adatokat.
Az információkat a Kormányzati Informatikai és Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) tárolja. A központi szerveren csak a felhasználók telefonszámát és a hozzájuk rendelt, álnevesített azonosítót őrzik, amelyhez csak a járványügyi szakemberek férhetnek hozzá szükség esetén.
Még nincs értékelve