Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Házi gyógymódok gyomorfájásra

hillvital.hu | 123rf.com | 2018.11.28. |
Házi gyógymódok gyomorfájásra
Kevés kellemetlenebb dolog létezik a gyomorfájásnál, ami számos okra visszavezethető. Gyakran áll a hátterében stressz és rendszertelen életmód, ezért ha ilyen téren rendezzük mindennapjainkat, azzal már sokat tehetünk a tünetek elkerülésének érdekében. A patikákban számos recept nélkül kapható készítmény elérhető, amelyek csökkentik a puffadást, segítik az emésztést és hozzájárulnak az egyéb panaszok enyhítéséhez is.
Tény azonban, hogy a természetes gyógymódoknál aligha találhatunk hatékonyabbat, ráadásul ezek mellékhatások nélkül alkalmazhatóak bárki számára. Lássuk, milyen házi gyógymódok bizonyulnak a legjobb választásnak gyomorfájás esetén! 
 
Gyógyteák az egészséges emésztés szolgálatában 
 
Sokan esküsznek a gyógyteákban rejlő erőre, melyet gyomorbántalmak esetén is kihasználhatunk. A Hillvital.hu a jól ismert és gyakran alkalmazott kamilla mellett a citromfüvet, a koriandert, a bazsalikomot és az ánizst javasolja. 
 
Gyömbérteát szintén pillanatok alatt készíthetünk friss gyömbér felhasználásával, s ez egyébként a hideg időszakban a megfázás remek ellenszere is lehet. A menta tea szintén sokszor bizonyított már gyomorfájás esetén, és azonnal hűsítő hatással van a területre. Érdemes tehát az otthoni házi patikában többféle gyógynövényt is tartani, így szükség esetén azonnal főzhetünk egy egészségvédő gyógyteát. 
 
Gyomorfájás és étkezés 
 
A rendszeres és változatos étkezés a jó közérzet és az energikusság alapja. Ha rendszertelen életmódot folytatunk, ritkán és sokat eszünk, valamint nem megfelelően válogatjuk meg az asztalra kerülő alapanyagokat, azzal a gyomorfájás megjelenését kockáztathatjuk. Érdemes naponta ötször étkezni és előnyben részesíteni a könnyen emészthető ételeket. Vannak, akik a húsmentességre esküsznek, és kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztanak. A vegetáriánusok ugyan megengedik maguknak a tojást vagy például a halféléket, de már ez is egy sokkal könnyedebb étrendet takar, mintha töltött káposztát ennénk marhapörkölttel. 
 
Fókuszban a folyadékbevitel
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben nem fogyasztunk elegendő folyadékot. A szakemberek húsz testsúly kilogrammonként egy litert javasolnak. A levesek, gyógyteák és frissen facsart levek mellett célszerű sok szénsavmentes ásványvizet fogyasztani. Ez segít a keringés élénkítésében, a megfelelő emésztés megvalósításában, és energiával lát el a nap folyamán. 
 
A puffadást okozó szénsavas vizek helyett inkább a szénsavmentes változat a javasolt, de akár otthon, házi vízszűrővel is tisztítható a csapvíz, ezzel megkönnyítve a mindennapokat. A víz mellett olyan folyadékokat is megéri kipróbálni a gyomorfájás ellen, mint például a friss káposztalé, a savanyú káposzta leve. 
 
Testmozgás az egészség szolgálatában 
 
Az egészséges életmód szerves részét képezi a mozgás. Erre akkor is megéri figyelmet fordítani, ha gyomorfájás keseríti meg mindennapjainkat. Az edzéseknek köszönhetően élénkül a keringés, javul az emésztés, erre pedig nagy szükség lehet például a puffadás elkerülése érdekében. Fontos, hogy testsúlyunknak, edzettségünknek megfelelően válasszunk mozgásformát, így kezdőként akár a kiadós séták is jó szolgálatot tehetnek a szervezet optimális működését megcélozva. 
 
A gyomorpanaszok nagy része enyhíthető vagy akár teljesen megszüntethető természetes gyógymódokkal és életmódváltással. Néha elég csak néhány szokást kiiktatni életünkből, és máris megtapasztalhatjuk, milyen érzés a jó emésztés és a fájdalommentesség. 
Még nincs értékelve