Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hol a boldogság mostanában?

Dániában, a gyermekek szemében

Imre Szilveszter | Profimédia-Red Dot | 2021.06.28. |
Dánia, gyerekek
Hol a boldogság mostanában?
Bár képtelenek lennénk recept szerint élni életünket, az igazán fontos kérdésekben folyamatosan keressük a jó mintát, és van, hogy nem a saját kultúránkban találjuk meg. Hosszú évtizedek óta arról szólnak a híradások, hogy Dánia a legboldogabb ország a világon, és a dán gyerekek gyermekkora irigylésre méltó. Mit csinálnak másképpen a ők, mint mi, és hol rontjuk el idehaza?
Egy amerikai és egy dán anya együtt keresték a választ a kérdésre a Gyereknevelés dán módra című kötetben, és egyértelműen a gyermeknevelési szokásokban találták meg a nagy különbség titkát. Egészen pontosan a gyermeknevelés 7 titkára derítettek fényt, melyek megmagyarázzák, hogyan tudunk kiegyensúlyozott gyermeket nevelni, aki boldog felnőtté válik majd. A gyermekek boldogsága pedig hosszú távon társadalmi, gazdasági és kulturális jólétünk alapja – mondhatni nemzetgazdasági prioritás.
 
Presztízs Magazin7 lépés a boldog gyermekért 
 
Szülőként elsősorban saját meggyőződéseinkkel, sőt megrögződéseinkkel kell tisztában lennünk ahhoz, hogy változtatni tudjunk automatizmusainkon. Az önvizsgálat hamar rávilágít teljesítmény- és tekintélyelvű kultúránk lenyomataira, melyek nevelési szokásainkat is alapjaiban formálják. Ha képesek vagyunk feladni megcsontosodott elveinket és odafigyelni a gyermekek valódi igényeire, nemcsak partnerek lehetünk a fejlődésükben, de magunkon is tapasztalni fogjuk, hogy a gyermeknevelés nem nyűg, hanem élvezet, és folyamatos változással jár.
 
1. Jelen kell lenni!
 
Bár Jessica és Iben könyvében nem ez az első szempont, enélkül aligha lehetnénk alkotótársai gyermekeink életének. Ott kell lenni velük, a velük töltött időt pedig rájuk kell szánni. Nem partner ebben a telefon, a tablet, az internet és a sokféle könnyű szórakozással kecsegtető program, de alapvetően a mi döntésünkön múlik, és a legegyszerűbb lépés. Töltsünk elég időt a gyermekeinkkel, hiszen csakis a gyakorlatból fogják elhinni, hogy fontosak számunkra! 
 
2. Empátia nélkül nem megy
 
Feltétlen elfogadás és a gyermek alapvető jóságába vetett hit: ezt jelenti az empátia. Amikor empatikusak vagyunk, érzelmileg értjük meg a másik embert, és az érzelmekben soha nem lehet kételkedni. Ahogy nem kérhetjük számon az örömöt és a szomorúságot, úgy nem is ítélhetjük el. Beleérző képességünk révén az érzelmek megértésére törekszünk, ezáltal pedig a gyermek valódi megismerésére. Ráadásul az empátiával nevelt gyermek kevesebb frusztrációt él át, és társaival is természetszerűen empatikusan viselkedik.
 
Presztízs Magazin3. Keretezzük át valóságunkat!
 
A szemüveg, amely szocializációnk során szinte észrevétlenül ránk nő, sok értelmetlen korlát közé kényszeríti észlelésünket. Az átkeretezés lényege, hogy a zárt válaszoktól, azaz a címkézéstől elrugaszkodva nyissunk az értelmezési lehetőségek pozitív irányai felé. Ahelyett, hogy elsősorban a rosszat vennénk észre és kritikusan állnánk egyes helyzetekhez, nézzük a jó oldalt és a pozitívumokat! A gyermek azt fogja megtanulni ezáltal, hogy minden helyzetben megkeresse a jó tapasztalatot, és tovább tudjon lépni anélkül, hogy a negatívumok csapdájába esne.
 
4. Kizárólag hitelesen!
 
Az őszinteség igazából nem egy opció, hanem az egyetlen lehetőségünk a gyermeknevelésben. Az apróság láthatatlan csápjaival minden lódítást érzékel, nem érdemes kamuzni, elferdíteni vagy megszépíteni a valóságot. A hitelesség valójában a magunk erejébe vetett hit, mellyel meg merjük mutatni, hogy emberek vagyunk, méghozzá egészen pontosan azt, hogy milyen emberek vagyunk. A gyermek, aki megtapasztalja szülei természetes bátorságát, valóban erős egyéniséggé érik. Fogalmazzuk meg tehát elismerésünket a fejlődésükre vonatkozóan, és tartózkodjunk az üres dicséretektől, amelyektől csak bizonytalan és kockázatkerülő lesz a gyermek.
 
5. A játék a legjobb barátunk
 
Kosztolányi óta tudjuk, hogy a játék gömbölyű és gyönyörű, valóban ez a tevékenység alkalmas a belső kontroll és a megküzdési stratégiák kialakítására. Felszabadultság, életöröm és sok spontán tanulás: ezeket garantálja a szabad játék. A gyermekek a játék során tanulják mg késleltetni vágyaikat és leküzdeni a stresszt. Kapcsoljuk ki az elektronikus készülékeket, és teremtsük meg az önfeledt játék számára ideális környezetet. Szinte mindegy, hogy mit játszunk, a lényeg, hogy az irányítás náluk maradjon. Ne avatkozzunk bele, ne kritizáljunk és vegyük nagyon komolyan a játékot!
 
Presztízs Magazin6. Száműzzük az ultimátumokat!
 
A hatalmi harcok nagy ára, hogy legalább az egyik fél vesztesként kerül ki belőlük. Egyébként kétes győzelem az erősebb fél diadala, különösen, ha felnőttről van szó. A tekintélyelvű neveléssel a gyermekek számára állandósul a félelem, és ez mind a bizalom rovására megy. Bár egyes helyzetekben működik és hatásos, hosszú távon nem hatékony. Az ultimátumokkal leszámolva teret engedünk a bizalomnak, ezáltal fejlesztjük a gyermek rugalmasságát is: így a gyermek önkontrollja és szabálykövetési motivációja erősödik.
 
7. A meghittség a bizalom és a nyugalom tápláléka
 
A dánok úgy hívják: hygge. Nálunk ez a meghittségnek felel meg leginkább, a bensőséges hangulatnak. Összebújós esték, kuckós beszélgetések, vagyis a közös élmény intimitása jut eszünkbe róla. Ha csak rágondolunk, eltelik a szívünk vágyakozással. Minél többet gyakoroljuk, annál közelebb kerülünk egymáshoz, és annál erősebben fogunk vágyakozni erre a fajta intimitásra. Ilyenkor megszűnik az „én”, előtérbe kerül a „mi”, és mint egy erős ragasztó, összeköt bennünket a közös pihenés élménye.
Ha egy szóban kellene kifejezni, mi a dán gyermeknevelés titka, azt kellene mondanunk, hogy élvezik, ettől nem válik görcsössé, nehézkessé, és főleg ezáltal képesek kevesebb hibát elkövetni. Tanuljuk el tőlük a javát!
Még nincs értékelve