Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Madáretetés szabályokkal, vadfotózás kompromisszumokkal

Fotózás etetőnél

Konyhás István | Konyhás István | 2016.02.01. |
fotózás
Madáretetés szabályokkal, vadfotózás kompromisszumokkal
Még ezek a hideg téli hónapok is nyújtanak fotózási lehetőséget a természetben, sőt, egy kis madáretetéssel a fotósok is hozzájárulhatnak a természetvédelmi munkához.
A téli madáretetés során számos madárfajt lehet fotózni, de ehhez érdemes szem előtt tartani néhány szabályt. A legfontosabb, hogy a védett madarak biztonságos etetése sokkal fontosabb, mint a fotózásuk, ezért, ha arra adjuk a fejünket, hogy a rövid téli napokon a madáretető közelében fotózgatunk, számoljunk azzal, hogy etetni akkor is kell majd, amikor nem fotózunk. Nemcsak azért, hogy mindig biztosan legyen madár az etető környékén, hanem azért is, mert ha elkezdtük a téli etetést, akkor azt – a madarak érdekében – tavaszig nem szabad abbahagyni.
Presztízs MagazinA fotózáshoz kialakíthatunk fix helyet, de akár az ablakban is lesben állhatunk, ha a kertben etetünk. Ha sikerül jól berendezni a madáretető környékét, kisebb gyújtótávolságú objektívvel, távvezérlővel, vagy nagylátószögű objektívvel is pazar fotókat készítgetünk. Érdemes előtte azonban egy kicsit a madarak viselkedéséből is felkészülni. Nem árt tudni például, hogy a cinegéket nem célszerű az etetőnél elcsípni, mert ők inkább csak felkapják az eleséget, és egy közeli bokor, fa védettebb részében törik fel a magvakat. A két hely között az etetőhöz közel célszerű „beszállófát” állítani, azon már könnyebben elcsíphetjük a fürge madarakat. A tengelicek viszont szeretik ellepni az etetőt, és hangos veszekedéssel fogyasztani a számukra kitett eleséget, így őket az etetőnél sokkal könnyebb lencsevégre kapni, ráadásul szinte biztosan tudunk akciófotókat is készíteni.
Presztízs MagazinNe lepődjünk meg, ha az erdei etetőnél megjelenik egy-egy mókus is, ugyanis ők nem alszanak téli álmot, így ha rátalálnak az etetőre, szeretnek visszajárni oda! Beszállófának választhatunk zuzmós, száraz vagy bármilyen más fát, de akár mohás kérget is, vagy éppen nem is fát, hanem napraforgót, mert az akár januárig is bírja az esőt, havat.
Ha már többször fotóztunk az etetőnél, annyira kiismerjük majd a madarak mozgását, hogy szinte nem is kell belenéznünk a gépbe, elég figyelni az előre beállított beszálló alkalmatosságot, és ha rárepül valami, csak nyomni kell a gombot. Célszerű sorozatot használni ilyenkor is, mert van, hogy csak pár másodpercre ugrik oda egy madár, így viszont szintén mozgalmas fotókat készíthetünk.
Presztízs MagazinEgy természetfotós számára különösen nagy csábítás, ezért fontos beszélnünk a nagyvadfotózásról is. Sajnos több erdész és vadász is szokott keresni, hogy mit lehetne kezdeni a fotósokkal, mert mindenféle egyeztetés nélkül felülnek a lesre, vagy a vadetető, vadföld körül a legalkalmatlanabb pillanatban kerülnek elő. Én ilyenkor – ha sikerül megtalálni a fotóst –, azt szoktam ajánlani, hogy beszéljenek egymással, mert biztosan meg tudják találni azt a középutat, ami jó mindkettejüknek: a fotósnak muszáj megértenie, hogy egy magaslesen, vadföldön, sózónál a vadásznak van elsőbbsége. Viszont szinte minden vadásztársaság szívesen fogad jó fotókat a vadállományáról, vagy akár a vadászatról, így általában rendeződnek ezek a dolgok. Előre megkeresni a fotózási szándékkal a vadásztársaságot, erdészetet sokkal gyorsabb és egyenesebb, ráadásul jobb út, mint egy erdei veszekedésből kihozni az együttműködést. Egy jó beszélgetéssel – mint tudjuk –, hamarabb célt érünk!
 
Még nincs értékelve